Radu Mazăre, Alexandru Mazăre şi Avraham Morgenstern, azi la Înalta Curte

Simona Cristina Neniţă, Anca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru, toţi judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, vor redeschide azi dosarul în care Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost deferit Justiţiei alături de fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern.
 
Cauza, denumită generic Campusul Social Henri Coandă, a fost instrumentată de Dana Ana, procuror al DNA Bucureşti.
 
Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, se află în Madagascar, unde solicită azil politic. Recent, omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern a fost capturat în Argentina, pe aeroportul din Buenos Aires! Acesta fusese condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la opt ani de închisoare, pentru o presupusă evaziune fiscală de 10 milioane de euro din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa.
 
Conform DNA, „în cursul anului 2011, Morgenstern Avraham, reprezentantul SC (...) SRL, i-a dat lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro, pentru a facilita câştigarea de către această societate, în condiţii avantajoase, a licitaţiei având ca obiect contractul de construire a Campusului Social «Henri Coandă», în valoare de 40.964.030 de lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)“.
 
„Ajutorul acordat de Mazăre Alexandru a constat în faptul că a pus la dispoziţie contul său deschis în Israel pentru primirea unei părţi din suma de 175.000 de euro. Suma de 175.000 de euro a plecat din contul societăţii (...) SRL la data de 16.08.2011, cu justificarea de onorariu de succes (success fee) pentru proiectul «Construcţii montaj inclusiv a serviciului de proiectare - PT, PAC, DDE - aferent obiectivului de investiţii Construire unităţi locative modulare în Municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente - Campus Social Henri Coandă - str. (...), pentru Zona I», şi servicii privind depunerea, verificarea, controlarea şi urmărirea ofertei pentru acest proiect. La datele de 13.09.2011 şi 6.12.2011, suma de 175.000 de euro intră în conturile personale ale fraţilor Mazăre (la data de 13.09.2011, suma de 95.000 de euro în contul lui Mazăre Radu Ştefan şi suma de 40.000 de euro în contul lui Mazăre Alexandru, iar la data de 6.12.2011, suma de 40.000 de euro este transferată către contul lui Mazăre Alexandru, însă, întrucât acest cont fusese închis în luna octombrie 2011, suma este redirecţionată către contul lui (...), cel de-al treilea frate)“, potrivit magistraţilor.
 
„(...) În schimbul acestei sume de bani, Mazăre Radu Ştefan a efectuat o serie de demersuri, unele intrând în atribuţiile sale de serviciu (iniţierea unor hotărâri de consiliu prin care au fost aprobate diversele etape ale proiectului de construire a Campusului Social «Henri Coandă»), altele în afara (contrare) atribuţiilor sale de serviciu (participarea la întâlniri private cu Avraham Morgenstern şi (...), pe parcursul desfăşurării procedurii de licitaţie, în care erau discutate şi stabilite aspecte referitoare la contractul de construire a campusului, deşi acest contract ar fi trebuit să fie rezultatul exclusiv al procedurii de licitaţie, şi nu al unor negocieri private între Morgenstern Avraham şi Mazăre Radu Ştefan)“, se mai arată în rechizitoriul întocmit de procurori.
 
De precizat că fostul edil-şef al constănţenilor este judecat în prezent în patru dosare penale, toate instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Cauzele, denumite generic, sunt:
 

1 - „Retrocedările din Constanţa“ - dosar soluţionat în primă instanţă. Urmează decizia ÎCCJ, care va fi definitivă.
 
2 - „Terenurile din Mamaia“, în care a fost deferit Justiţiei (în aprilie 2015) alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu - dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanţa. La termenul din data de 19 decembrie 2017, instanţa a dispus amânarea cauzei la data de 30 ianuarie „pentru imposibilitatea obiectivă de prezentare a inculpatului Mazăre şi a apărătorilor aleşi“. Aici, Radu Mazăre este suspectat de săvârşirea a patru infracţiuni de abuz în serviciu.

 
3 - Cel în care este „coleg“ cu fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, cu omul de afaceri Sorin Strutinsky, dar şi cu alte persoane, printre ele aflându-se cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa - cauza se află pe masa judecătorului Ionuţ Mihai Matei, şeful Structurii de Securitate din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. La termenul trecut, magistratul a decis ca Radu Ştefan Mazăre să rămână sub control judiciar. Totodată, instanţa a respins cererea formulată de Mazăre privind revocarea măsurii preventive a controlului judiciar. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 23 ianuarie 2018. În cauză, Radu Mazăre este suspectat de luare de mită (trei infracţiuni), de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi de conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). Cei mai sus precizaţi au fost trimişi în judecată în decembrie 2015.
 
4 - Dosarul Campusului Social Henri Coandă, unde Radu Mazăre a fost trimis în judecată (aprilie 2016) alături de Alexandru Mazăre, fost senator în Parlamentul României, şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern. Dosarul se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Următorul termen va avea loc azi. În cază, Radu Mazăre este bănuit de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni). 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Constanța Pasarela emblematică din Mamaia, abandonată și inaccesibilă turiștilor (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 561

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 629

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 503

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 697

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1184

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 957

Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse

13 Feb 2024 836

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1350

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1483

Radu Mazăre jr., la ceas aniversar! A schimbat prefixul

31 Jan 2024 1188

Fiul lui Radu Mazăre s-a lansat în afaceri! Iată ce domeniu a ales Răducu Mazăre

02 Jan 2024 6885

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1325

Primăria Constanța nu trebuie să achite taxa de timbru în procesul pe terenul vilei în care a stat Mazăre, a decis Tribunalul

19 Dec 2023 970

Tribunalul Constanța amână pentru la anul dosarul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța

17 Dec 2023 831

Constanța. Răsturnare de situație în cazul insolvenței Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

03 Dec 2023 1451