Radu Mazăre, o nouă cerere de a fi transferat în Madagascar! Alte detalii din dosar și cum s-a terminat procesul

  • Fostul edil al Constanței a solicitat repunerea sa în situația anterioară, cu consecința transferului pe teritoriul Republicii Madagascar, urmând a fi parcursă din nou procedura de extrădare.
  • Dosarul, analizat de judecătorii Curții de Apel București.


Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, condamnat definitiv la nouă ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor, a cerut judecătorilor de la Curtea de Apel București să fie transferat în Republica Madagascar!


Dosarul (2914/2/2020, având ca obiect contestaţia la executare) a fost înregistrat pe rolul Secţiei I penale a Curții de Apel București pe data de 19 iunie. Ulterior, Radu Mazăre a solicitat retragerea cererii de contestație la executare.


Pe cale de consecință, judecătorii de la Curtea de Apel București au luat act de retragerea contestației la executare formulată de „contestatorul – condamnat Mazăre Radu – Ștefan“.


„În baza art.275 alin.2 C.proc.pen. obligă contestatorul la plata către stat a sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. În baza art.275 alin.6 C.proc.pen. dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiției a onorariului avocatului din oficiu în cuantum de 313 lei, cheltuieli judiciare ce rămân în sarcina statului. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică“, potrivit minutei judecătorești.


Prin cererea înregistrată pe rolul Curții de Apel București Radu Ștefan Mazăre a formulat contestație la executare împotriva sentinței penale nr.148/10.07.2017 pronunțată de Curtea de Apel București – Secția a II-a Penală, definitivă prin decizia penală nr.32/A/07.02.2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția Penală. Pe scurt, este vorba despre dosarul Retrocedărilor din Constanța, cauză în care fostul primar al Constanței a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare. În continuare, Mazăre a cerut anularea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr.269/2017/07.02.2019 emis de Curtea de Apel București – Secția a II-a Penală, cu consecința eliberării sale din „detenția nelegală în sensul art.5 par.4 din Convenția europeană a drepturilor omului, urmând a se face aplicarea art.74 alin.1 lit.b din Legea nr.302/2004, cu consecința exercitării de către condamnat a dreptului de a părăsi România în 45 de zile de la data punerii în libertate“.


În subsidiar, fostul edil al Constanței a solicitat repunerea sa în situația anterioară, cu consecința transferului pe teritoriul Republicii Madagascar, urmând a fi parcursă din nou procedura de extrădare prev. de Cap.II din Titlul II al Legii nr.302/2004.


Așa cum precizam și mai sus, Radu Mazăre a solicitat retragerea cererii de contestație la executare, context în care judecătorii de la Curtea de Apel București au luat act de gestul fostului primar.
 

Dosarul de la Constanța


Amintim că, la începutul lunii iunie, într-un alt dosar, judecătorii Marius Cristian Epure (președintele Curții de Apel Constanța) și Adriana Ispas (vicepreședintele Curții de Apel Constanța) au respins cererea privind transferul temporar al lui Radu Ștefan Mazăre. Decizia judecătorilor din Constanța este definitivă și a fost luată în dosarul în care Radu Mazăre a fost condamnat în primă instanţă la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Tot în prezenta cauză, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, fost reprezentant, la data presupuselor fapte, al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, a luat tot în primă instanţă doi ani şi 11 luni închisoare cu suspendare.

Aşa cum se ştie, Radu Mazăre a fost extrădat din Magadascar, aproape de jumătatea lunii mai 2019, pentru executarea unei pedepse de nouă ani de închisoare primite în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. În acest context (al extrădării pentru executarea celor nouă ani de închisoare), fostul primar al municipiului Constanţa - în acord cu prevederile Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală - nu poate fi urmărit, judecat ori deţinut în vederea executării unei pedepse, nici supus oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădare.


Citește și

Radu Mazăre a cerut să fie transferat în Madagascar! Ce răspuns i-au dat judecătorii constănțeni Marius Cristian Epure și Adriana Ispas

Dosarul Retrocedărilor din Constanţa
Judecătorii au încetat procesul față de omul de afaceri Georgică Giurgiucanu (minută)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Radu Mazăre, clasare de la Andrei Bodean, șeful DNA Constanța! Marcela Enache, fostul secretar al municipiului, trimisă în judecată

10 Mar 2023 9590

Surse DNA Constanța a retras dispoziția de trimitere în judecată a lui Radu Mazăre, în dosarul terenurilor vândute „la prețuri diminuate“

22 Sep 2022 2351

Judecătorii s-au retras pentru deliberare! Urmează pronunțarea într-unul dintre dosarele lui Radu Mazăre!

21 Sep 2022 1658

Dosarul campusului social Radu Mazăre, scăpat de proces. Fratele său, Alexandru, trei ani de detenție. Avem motivarea judecătorilor (DOCUMENT)

28 May 2022 2886

Hotelul lui Mazăre, din Madagascar, în top 10 Destinații de lux din zonă

04 Dec 2021 4375

28 septembrie 2021, ziua în care Radu Mazăre s-ar putea întoarce în Madagascar. Cine va lua decizia finală

17 Aug 2021 5430

Radu Mazăre insistă să fie pus în libertate și transferat în Madagascar! Cine va lua decizia finală

15 Jul 2021 2587

Trei judecători de la Curtea Supremă au făcut cereri de apărare a independenţei autorităţii. Legături cu Constanța

29 Jun 2021 1994

Radu Mazăre a cerut să fie transferat în Madagascar! Ce răspuns a primit fostul edil al Constanței

28 Jun 2021 2159

„Completul negru“ Ce l-a făcut pe Mazăre să se răzgândească, la Curtea Supremă

17 Apr 2021 3350

Mazăre cere azi Curții Supreme să-l lase în Madagascar!

15 Apr 2021 2058

Pledoarie fără succes Ce le-a spus Mazăre judecătorilor pentru a-i convinge să-l trimită în Madagascar

29 Mar 2021 2629

Radu Mazăre, pastilă amară la Curtea de Apel București

06 Mar 2021 1979

Libertatea lui Radu Mazăre va fi decisă, peste câteva zile, de un fost judecător din Constanța!

23 Feb 2021 4699

Radu Mazăre cere să fie reluată procedura de extrădare! Cine va judeca solicitarea fostului primar al Constanței

16 Jan 2021 2152