Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu cer rejudecarea Dosarului Retrocedărilor din Constanța! Ce s-a decis la București

  • Dosarul ce are ca obiect recursul în casație declarat de Radu Mazăre și ceialalți inculpați are numărul 1721/1/2020.
  • Prin noua cale de atac, se încearcă rejudecarea procesului.
  • Curtea Supremă a fixat noul termen în această procedură pentru data de 17 noiembrie 2020.

Judecătorii Secției penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție au analizat pe data de 6 octombrie cererea de rejudecare formulată în Dosarul Retrocedărilor din Constanța de către fostul primar Radu Mazăre și o mare parte dintre suspecții condamnați în proces.
 
La termenul de marți, 6 octombrie, magistrații Curții Supreme au hotărât să amâne cauza și să fixeze o nouă înfățișare pe data de 17 noiembrie 2020.
 

O nouă cale de atac

 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, fostul primar al Constanței, alături de cei mai mulți dintre suspecții din proces, au apelat la o nouă cale de atac, recursul în casație. Dosarul astfel format are numărul 1721/1/2020.
 
Alături de Mazăre, recurs în casație au mai declarat fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Daniel Constantinescu, Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion Marica, Dan Miron, Bogdan Ghițulescu, Răsvan Mircea Tudorache, Paraschiva Barbu, precum și Niculae Nejloveanu.
 
Acestora li se mai alătură Daniel Ene, Georgică Giurgiucanu, Emil Dragoș Săvulescu, Aurel Jean Andrei, Valentin Gheorghe Ionescu, Cristi Borcea, Ruxandra Luminița Darie, Marius și Carmen Pușcași, dar și  Alin Horațiu Dima.
 

Pedepse de până la nouă ani

 
Amintim că, prin Decizia definitivă 32/A din februarie 2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de detenție, judecătorii stabilind că ar fi comis anumite nelegalități în legătură cu retrocedarea mai multor terenuri din Constanța.
 
La rândul lor, ceilalți recurenți în casație au primit următoarele pedepse:
 
Nicuşor Daniel Constantinescu: cinci ani de închisoare.

 
Constantin Racu: şase ani şi zece luni de închisoare.
 

Daniela Ramona Dospinescu: şapte ani şi şase luni de închisoare.
 
Ion Marica: cinci ani de închisoare.
 
Dan Miron: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Bogdan Ghiţulescu: patru ani de închisoare.
 

S-a luat și cu suspendare

 
Răsvan Mircea Tudorache: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani.
 
Paraschiva Barbu: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Niculae Nejloveanu: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani.
 
Daniel Ene: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de şapte ani.
 
Georgică Giurgiucanu: cinci ani şi şase luni de închisoare.
 
Emil Dragoş Săvulescu: cinci ani şi şase luni de închisoare.
 
Aurel Jean Andrei: doi ani cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
 
Valentin Gheorghe Ionescu: cinci ani de închisoare.
 
Cristian Borcea: cinci ani de închisoare.
 
Ruxandra Luminiţa Darie: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
 
Marius Puşcaşi: trei ani de închisoare.
 
Carmen Puşcaşi: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Alin Horaţiu Dima: şase ani de închisoare.
 
În contextul recursului în casație declarat de acuzați, rămâne de văzut dacă aceste pedepse vor rămâne în picioare, în urma analizării cazului în această procedură.
 
Deși deznodământul era așteptat pe data de 6 octombrie, se pare că cei interesați de rezultatul noii cereri de rejudecare vor fi nevoiți să aștepte termenul din 17 noiembrie 2020.
 
Citește și:
 
Acțiunile la purtător ale Millenium Global Development au fost predate și convertite. A fost schimbat și administratorul

Radu Mazăre a cerut să participe la procesul de extrădare din Madagascar prin videoconferință. Ce decizie au luat judecătorii din Constanța

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 878

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3190

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3590

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 634

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3143

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 709

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 736

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 804

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 842

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 582

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 605

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 992

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 522

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1390

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 938