Răsturnare de situație Apele Române pierd, la București, terenul pentru care fusese amendat Decebal Făgădău când era primar! (MINUTA)

  • După ce terenul fusese câștigat în primă instanță, la Constanța, de către ANAR-ABADL, judecătorii bucureșteni au ajuns la concluzia că, de fapt, Administrația de Apă nu avea calitatea cerută de lege pentru a deschide procesul.
Răsturnare de situație la Curtea de Apel București în procesul în care Apele Române au revendicat terenul de 500 mp din Faleză Nord pentru care a fost amendat Decebal Făgădău, în timpul mandatului de primar al Constanței!
 
După ce terenul fusese câștigat în primă instanță, la Constanța, de către ANAR-ABADL, judecătorii bucureșteni au ajuns la concluzia că, de fapt, Administrația de Apă nu avea calitatea procesuală cerută de lege pentru a deschide procesul.
 
Magistrații din Capitală au admis apelul declarat de actualul proprietar al terenului, au schimbat sentința de la Constanța și au decis să respingă acțiunea în revendicare a terenului din Faleză Nord promovată de ANAR-ABADL.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, legat de acest teren, proprietarul actual a susținut constant că este cumpărător de bună credință și că nu a avut cunoștință despre situația juridică a terenului în momentul achiziționării acestuia, în 2005.
 
Terenul provine din suprafețele retrocedate de fostul primar Radu Mazăre, retrocedările fiind constatate ulterior de instanța supremă drept ilegale.
 
În ce privește acțiunea în revendicare deschisă în instanță de ANAR, dosarul a ajuns la București după ce actualul proprietar al terenului a solicitat Curții Supreme strămutarea cazului de la Curtea de Apel din Constanța la o altă instanță din țară, egală în grad.
 
Acum, Apele Române pot declara recurs împotriva hotărârii de la București, urmând ca, în această situație, procesul să continue la Curtea Supremă.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 13140/212/2020, cauză în care reclamant era Administrația Națională Apele Române prin Adminstrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, iar pârâți erau Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice și actualul proprietar al terenului, Mihai Valentin Florin.
 

Iată minuta deciziei pronunțate acum, în apel, la Curtea de Apel București:
 
„Admite apelul.

 
Schimbă sentinţa civilă apelată în parte în sensul că:
 
Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului. Respinge acţiunea ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.
 
Menţine dispoziţiile referitoare la soluţia asupra excepţiei inadmisibilităţii capătului 3 de cerere şi a excepţiei lipsei de interes în formularea capătului 3 de cerere precum şi dispoziţiile referitoare la plata onorariului de expert.
 
Obligă intimatul reclamant la plata către apelantul pârât a sumei de 23.720,33 lei, cheltuieli de judecată efectuate în primă instanţă şi în apel. Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare (se depune la Curtea de Apel Bucureşti)“.
 
Acum, se așteaptă motivarea acestei decizii.
 
Sentința schimbată de judecătorii din București fusese pronunțată în cursul verii 2022 de către Secția I Civilă a Tribunalului Constanța.
 
Fostul primar, amendat
 
La momentul respectiv, proprietarul actual al terenului fusese obligat „să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român şi în administrarea reclamantei, imobilul teren – faleză, în suprafaţă de 500 mp liber de construcţii, situat în Constanţa strada (...)“.
 
Prin aceeași hotărâre, judecătorii din Constanța dispuseseră „rectificarea cărţii funciare nr. 203185 a UAT Constanţa, în sensul radierii menţiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea pârâtului M.V.F. asupra imobilului teren în de 500 mp situat în Constanţa, strada (...) judeţ Constanţa, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri“.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, pentru acest teren, în cadrul unor procese anterioare, judecătorii dispuseseră amendarea fostului primar Decebal Făgădău, în legătură cu emiterea PUZ-ului pentru imobilul de șapte etaje pe care actualul proprietar intenționează să-l ridice în zonă.
 
Terenul în cauză provine din Dispoziţia nr. 3135/2003 emisă de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, în beneficiul numitului Daniel Ene.
 
Acum, rămâne de văzut dacă ANAR-ABADL vor declara recurs împotriva deciziei nefavorabile de la Curtea de Apel București, după primirea hotărârii motivate.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Teren în Faleză Nord, pe strada Ion Rațiu, revendicat de Apele Române! Decizia luată de Curtea de Apel (MINUTA)
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Grup Servicii Petroliere Shipyard contestă decizia prin care a fost obligată să achite 100.000 de euro Administrației Porturilior Maritime!

02 Jan 2024 1236

Administratia Porturilior Maritime SA, la judecată cu Grup Servicii Petroliere SA! Suma este imensă. Dosarul, amânat

04 Oct 2023 1304

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 11 august 2023

16 Aug 2023 1218

Procesul pentru terenul care i-a adus o amendă fostului primar Făgădău, amânat la București

16 Jul 2023 1627

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 15 mai 2023

16 May 2023 1557

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 26 aprilie 2023

27 Apr 2023 1383

Dosarul privind terenul pentru care a fost amendat fostul primar Făgădău, strămutat la București!

24 Feb 2023 1355

Terenul pentru care a fost amendat fostul primar Făgădău, în atenția judecătorilor Curții de Apel Constanța

09 Sep 2022 1468

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 23 august 2022

24 Aug 2022 2563

„Bombă“ în instanță, pentru cartierul Faleză Nord! Terenul pentru care a fost amendat primarul Făgădău și pentru care s-a cerut amendarea și a lui Chițac, câștigat de Apele Române!

20 Jul 2022 3093

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 07 iulie 2022

11 Jul 2022 2743

Proces pentru amendarea primarului Chițac „pe zi de întârziere“. Dosarul nu se va judeca la Constanța, a decis Curtea Supremă

21 Jun 2022 1921

Primarul Chițac, la un pas să împărtășească soarta fostului primar Făgădău? Răspunsul instanței

19 Jan 2022 9962

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 23 august 2021

25 Aug 2021 3800

Proces cu 120 de polițiști locali din Constanța! Care le sunt nemulțumirile și ce speră să obțină

19 Jul 2021 6231