Răsturnare de situație! Decizie definitivă pentru parcarea de lângă Plaja Modern, din Constanța!

  • Curtea de Apel Constanța, în completul format din magistrații Claudiu Răpeanu (vicepreședintele instanței), Francisc Nemeth și Alexandru Ionuț Burtescu, a pronunțat decizia definitivă în recursul care privește desființarea pe calea administrativă a parcării.
  • Deși Georgică Giurgiucanu câștigase procesul în primă instanță și obținuse suspendarea somației pentru desființarea parcării de lângă Plaja Modern, Curtea a decis să admită recursul primarului.
  • Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.
  • În prezent, zona este complet închisă accesului publicului.
 
Răsturnare de situație, în instanță, în lupta pentru parcarea de lângă Plaja Modern, dispută purtată în sălile de judecată între primarul Vergil Chițac și omul de afaceri Georgică Giurgiucanu, beneficiar de top al retrocedărilor din administrația Radu Mazăre!
 
Amintim, în momentul de față zona este complet închisă accesului publicului.
 
Recent, Curtea de Apel Constanța, în completul format din magistrații Claudiu Răpeanu (vicepreședintele instanței), Francisc Nemeth și Alexandru Ionuț Burtescu, a pronunțat decizia definitivă în recursul care privește desființarea pe calea administrativă a parcării.
 
Astfel, deși Giurgiucanu câștigase procesul în primă instanță și obținuse suspendarea somației pentru desființarea parcării de lângă Plaja Modern, Curtea a decis să admită recursul declarat de Primarul Municipiului Constanța și să schimbe total sentința apelată.
 
În minuta Deciziei civile nr. 1004/2021 a Curții de Apel, se arată că instanța „respinge excepția nulității recursului. Admite recursul. Casează în tot sentința recurată și rejudecând respinge cererea de chemare în judecată ca nefondată“.
 
Totodată, judecătorii l-au obligat pe Giurgiucanu să achite primarului suma de 2.261 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată.
 
Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
Procesul, câștigat inițial de Giurgiucanu

 
Este vorba despre dosarul 3914/118/2021 în care, în primă instanță, omul de afaceri Georgică Giurgiucanu obținuse suspendarea executării somației pe care o primise de la Poliția Locală Constanța pentru a desființa parcarea de pe strada Lebedei din Constanța, de lângă Plaja Modern.
 

În acest dosar, judecătorii Tribunalului Constanța, în completul prezidat de magistratul Marilena Victoria Mircioi, au decis, la data de 11 iunie 2021, să suspende „executarea Somaţiei nr. 76839/21.04.2021 de desfiinţare a construcţiilor situate în municipiul Constanţa, număr cadastral 207037- C1 -platformă betonată şi împrejmuire, până la pronunţarea instanţei de fond cu privire la acţiunea în anulare a acesteia“.
 
Giurgiucanu se adresase Tribunalului Constanța după ce, în luna aprilie 2021, acesta fusese somat de municipalitate să desființeze construcția situată în municipiul Constanța, număr cadastral 207037-C1, „constând în platformă betonată și împrejmuire provizorie și să aducă acest teren la starea sa inițială“.
 
Astfel, beneficiarul de top al retrocedărilor lui Mazăre a formulat o cerere de suspendare a executării acestei somații.
 
În motivarea hotărârii prin care s-a suspendat somația, la cererea lui Giurgiucanu, judecătorii au arătat că „în speță, reține instanța că reclamantul este titularul autorizației de construire nr. 841/09.10.2012 eliberată de (...) și deține o cotă de 14,70% din dreptul de proprietate asupra terenului aferent acestor construcții, situat în municipiul Constanța (...), astfel cum rezultă din Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1741/05.06.2007 (...)“.
 
„În ceea ce privește faptul că prin Decizia penală a ÎCCJ nr. 32/2019 a fost desființată Dispoziția nr. 679/11.03.2004, reține instanța că această Dispoziție nu reprezintă titlul de proprietate al reclamantului menționat în cartea funciară asupra terenului, dispoziția nefiind emisă în favoarea reclamantului“, mai spun judecătorii Tribunalului Constanța în Hotărârea nr. 1154/2021, citată pe www.rolii.ro.
 
Totodată, instanța a mai stabilit că „din analiza formală a susținerilor reclamantului coroborate cu înscrisurile depuse la dosar se reține că situația invocată de acesta creează un indiciu de nelegalitate, un argument juridic aparent valabil în ceea ce privești nelegalitatea actului a cărui suspendare a executării se solicită“.
 
„Reclamantul a dovedit și existența unei pagube iminente, în sensul posibilității de a suferi un prejudiciu material viitor și previzibil, prin punerea în executare a Somației nr. (...)21.04.2021, desființarea construcțiilor reprezentând o măsură definitivă, cu efecte ireversibile care nu mai pot fi ulterior îndreptate în situația constatării nelegalității Adresei (...)21.04.2021 de desființare a construcțiilor“, conform hotărârii citate oe Jurindex.
 
Nu în ultimul rând, în aprecierea Tribunalului, conform sursei citate, „susținerile reclamantului privind prejudiciul ce urmează să se producă, așa cum a fost indicat, reprezintă un motiv suficient și concludent pentru a considera întrunită cerința analizată mai sus“.
 
În acest context, Giurgiucanu a primit câștig de cauză, în primă instanță, iar Somația nr. 76839/21.04.2021 a fost suspendată „până la pronunțarea instanței de fond cu privire la acțiunea în anulare a acesteia“.
 
Acum, însă, Curtea de Apel Constanța a schimbat total această hotărâre și a decis să respingă cererea de suspendare a executării somației.
 
Mai multe dispoziții pentru demolarea parcării
 
Acesta nu este însă singurul proces în care se dispută soarta parcării respectiv.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în dosarul 5944/118/2021, Giurgiucanu a solicitat suspendarea executării Dispoziției nr. 2769/10.06.2021 a Primarului Municipiului Constanța, tot cu privire la demolarea parcării.
 
În proces, cererea lui Giurgiucanu a fost respinsă în primă instnață, urmând să se judece și recursul în cauză.
 
Totodată, într-un alt dosar (6539/118/2021), Giurgiucanu a cerut instanței suspendarea unei a doua dispoziții de primar, dată tot pentru desființarea parcării de lângă Plaja Modern. Acest caz se va judeca la data de 27 septembrie 2021, după ce în cauză, vicepreședintele Tribunalului Constanța, judecător Dumitru Radu Comșa, a formulat o cerere de abținere ce a fost admisă.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut ce se va întâmpla în restul dosarelor de la instanțele din Constanța care vizează parcarea de pe strada Lebedei.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Atenție, șoferi!
Judecătorii din Constanța, decizie de ultim moment privind parcarea de lângă Plaja Modern!

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul Retrocedărilor! Ultima oră! Decizia Tribunalului Constanța pentru pretențiile de milioane de euro! Se poate face apel

21 Oct 2021 745

Un alt teren de top din Constanţa, din retrocedări, s-a întors în proprietatea municipiului. Povestea din sala de judecată! (documente)

21 Oct 2021 3003

Teren lăsat prin testament Primăria Constanța, obligată să soluționeze o notificare de acum 20 de ani, a Academiei Române

18 Oct 2021 1450

Pronunțare amânată Chițac cere, pentru Constanța, peste 600.000 de euro de la Mazăre

15 Oct 2021 704

Familia Gardef, la judecată cu primarul Constanței, pentru un teren din retrocedări. Ce a decis Curtea Supremă

14 Oct 2021 906

Testamentul lui Jules Movilă, pentru Academia Română. Mii de metri pătrați, în Mangalia. Deciziile Curții de Apel Constanța

11 Oct 2021 1187

40 de ani de închisoare într-o retrocedare celebră din Constanța. Judecătorii încearcă, din 2016, să afle adevărul în dosarul Anadalchioi

09 Oct 2021 2198

„Războiul“ de pe Plaja Modern! Cinci dosare pentru o parcare

09 Oct 2021 1309

Zece milioane de euro, de la Mazăre, pentru Constanța - cere Chițac! Ce se întâmplă cu dosarul

09 Oct 2021 922

Bloc de cinci etaje pe strada Primăverii, din Constanța. De ce au aprobat judecătorii ridicarea lui. Avem motivarea (document)

09 Oct 2021 1675

Dosarul Retrocedărilor Apele Române, la proces cu Primăria Constanța, pentru un teren recuperat de la Holland Development Group. Judecătoria a refuzat cazul (documente)

07 Oct 2021 1194

Retrocedări Unul dintre terenurile de top din Portul Tomis, trecut în proprietatea municipiului Constanța (documente)

05 Oct 2021 4130

Victorie în instanță pentru Antonella Marinescu, fost consul general al României la Toronto și fost deputat PSD. Legături cu celebrul Dosar al retrocedărilor din Constanța

01 Oct 2021 1542

Terenul din Bulevardul 1 Mai, disputat de Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța și municipalitate. S-a terminat procesul!

01 Oct 2021 912

Procesul ce ar putea „clătina“ recuperarea terenurilor din Dosarul Retrocedărilor a ajuns la Curtea de Apel Constanța!

29 Sep 2021 1610