„Războiul“ pentru Faleză Nord! Bloc de 12 etaje ridicat în buza plajei Reyna, în pericol! Ce instanță l-a „clătinat“ (video)

  • Tribunalul a decis ca procesul să fie rejudecat, însă această decizie poate fi atacată în recurs.
  • Hotărârea Tribunalului Constanța a modificat astfel decizia Judecătoriei Constanța, care respinsese, în primă instanță, cererea de desființare a lucrărilor formulată de Asociația Constanța Altfel.
  • În cauză, este vorba despre imobilul cu 12 etaje ridicat de compania Cristian Impex, pe strada Zorelelor, din Constanța.
  • Dacă decizia Tribunalului privind rejudecarea va fi atacată în recurs, ultimul cuvânt în cauză îl va avea Curtea de Apel Constanța.
  • În Secțiunea video puteți vedea imagini cu blocul în construcție, preluate în august 2019.

Decizii importante în legătură cu imobilele ridicate în cartierul constănțean Faleză Nord s-au luat în ultimele zile de către instanțele din oraș.

După ce Curtea de Apel Constanța a respins recursul companiei Metalica Pro Vest privind eliberarea certificatului de urbanism, pe 18 mai 2021, și Tribunalul Constanța s-a pronunțat într-o speță ce vizează un alt imobil construit în zonă.

Astfel, nu mai departe de acum două zile, Tribunalul a decis rejudecarea procesului în care s-a solicitat desființarea lucrărilor desfășurate la blocul de 12 etaje, pe care compania Cristian Impex îl ridică pe strada Zorelelor, în buza plajei Reyna.

Hotărârea Tribunalului Constanța a modificat astfel decizia Judecătoriei Constanța, care respinsese, în primă instanță, cererea de desființare a lucrărilor formulată de Asociația Constanța Altfel.
 

„Anulează sentința civilă“

În minuta Hotărârii nr. 802/18.05.2021 a Tribunalului Constanța, se arată că instanța „admite apelul formulat de apelanta reclamantă Asociația Constanța Altfel“.

În continuare, completul de apel „anulează sentinţa civilă nr.7947/28.09.2020 pronunţată de Judecătoria Constanţa în dosarul civil nr. 21838/212/2019 şi trimite cauza spre rejudecare primei instanţe“.

Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în recurs în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de recurs urmând să fie depusă la Tribunalul Constanța.

În cazul în care se va declara recurs, cazul va ajunge pe masa Curții de Apel Constanța, instanță care va avea ultimul cuvânt în cauză.

Amintim, este vorba despre dosarul civil 21838/212/2019, în care magistrații Tribunalului Constanța au fost chemați să decidă desființarea lucrărilor desfășurate la blocul de 12 etaje ridicat în cariterul constănțean Faleză Nord, în buza plajei Reyna, pe strada Zorelelor.

Așa cum artătam în edițiile anterioare, dezvoltatorul este Cristian-Impex SRL, iar în septembrie 2020, Judecătoria Constanța a respins, în primă instanță, cererea de desființare a lucrărilor.


Cazul a ajuns apoi la Tribunalul Constanța, după ce hotărârea de respingere a fost atacată în apel. În apel lucrurile s-au schimbat total, iar instanța a dispus rejudecarea.
 

Discuții despre „nelegalitatea autorizațiilor“

Părți în cauză sunt Asociația Constanța Altfel, în calitate de reclamant, Municipiul Constanța prin Primar și Cristian-Impex SRL, în calitate de pârâți și, respectiv, Primarul Municipiului Constanța și Consiliul Local al Municipiului Constanța, în calitate de pârâți-intervenienți.

În cauză, este contestat blocul de 12 etaje pe care dezvoltatorul Cristian Impex îl ridică în cartierul constănțean Faleză Nord, pe strada Zorelelor, în buza plajei Reyna.

După cum arătam în edițiile anterioare, în Hotărârea nr. 7947/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex, se arată că în cererea de chemare în judecată s-a solicitat obligarea pârâților la desființarea unor lucrări.

Mai exact, este vorba despre „lucrările de construire executate de către pârâta Cristian-Impex SRL în baza autorizațiilor de construire nr. 1998/2014 și 723/2017 eliberate de către pârâtul Primarul mun. Constanța în temeiul HCLM 771/2008 pe terenul situat în mun. Constanța (...), ca efect al nelegalității autorizațiilor și a documentației urbanistice ce a stat la baza eliberării acestora și/sau al executării lucrărilor de construire cu nerespectarea autorizațiilor valabil eliberate“.

Cristian Impex obținuse, pe 19 mai 2017, de la Primăria Constanţa, autorizaţia de construire nr. 723, în vederea modificării proiectului autorizat cu AC nr. 1998 din 25.11.2014 - „Imobil S+P+11-12 etaj tehnic, locuinţe colective“ prin extindere nivele, completare cu subsol 2, recompartimentări interioare şi remodelare volumetrică“.


Proiectantul general este societatea Has Proiect SRL, iar constructori - Hidro Construct SRL, Zeca Bau SRL şi Fier Oţel Construct SRL. Lucrările vor fi finalizate până la data de 16.07.2021, potrivit panoului informativ amplasat în şantier.

Iniţial, autorizaţia de construire nr. 1998 din 20.01.2014 fusese emisă de municipalitate pentru societatea Best Wood Company SA, prin Laurenţiu Vlahomitru, şi a constat în „Construire imobil S+P+11E-12E parţial - locuinţe colective“, amplasat pe strada Zorelelor nr. 2.
 


Lipsa calității procesuale active

În proces, societatea Cristian-Impex a ridicat mai multe excepții, printre care și lipsa calității procesuale active a reclamantei.

În urma deliberărilor, magistrații Judecătoriei Constanța, în completul prezidat de judecătorul Ciprian Gabriel Butaru, au ajuns la concluzia că această excepție, privind lipsa calității procesuale active a reclamantei, este întemeiată.

Se arată în Hotărârea nr. 7947/2020 că „mai reține că instanța de judecată nu are ca scop să apere drepturi teoretice sau iluzorii, ci concrete și efective. Or, ținând seama de starea de fapt invocată, în contextul în care așa cum am arătat nu poate fi reținută pasivitatea autoritățile competente este fără dubiu că reclamanta nu justifică calitate procesuală activă pentru formularea cererii principale de chemare în judecată în virtutea prev. Legii 50/1991“, potrivit www.rolii.ro.

„Pentru aceste motive va constata că excepția lipsei calității procesuale active invocată de către pârâta Cristian Impex SRL este întemeiată, aceasta urmând a fi admisă cu consecința respingerii cererii principale ca fiind formulată de către o persoană care nu justifică calitate procesuală activă“, conform sursei citate.

Hotărârea aceasta a fost acum anulată de Tribunalul Constanța.

În întreg acest context, rămâne de văzut dacă părțile vor ataca la Curtea de Apel Constanța decizia Tribunalului.

În Secțiunea Video puteți vedea imaginile cu blocul în construcție, preluate în august 2019.
https://www.youtube.com/watch?v=5KuM_AOgSd8PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.Citește și:

Autorizațiile de construire, anulate în instanță:
Compania care a construit blocul supraetajat de pe strada Zorelelor, la judecată cu Primăria Constanța. Ce răspuns a primit

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pastilă amară pentru Constanța! Avem de plătit încă un milion de euro! Cine trebuie să primească banii

20 Sep 2021 1037

Constanța Zonele Tomis Nord-Faleza Nord, fără apă caldă

09 Sep 2021 1052

Teren din retrocedări și vecini nemulțumiți PUZ-ul pentru un bloc de șapte etaje din Faleză Nord, contestat la Curtea de Apel Constanța

08 Sep 2021 1784

De ce se rejudecă procesul pentru blocul de 12 etaje, din buza plajei Reyna. Ce spun judecătorii Tribunalului Constanța

22 Jul 2021 1571

Solid Residence Faleză Nord - cel mai spectaculos proiect Solid House, dedicat celor care visează o locuință de poveste, pe malul Mării Negre!

08 Jul 2021 3995

Cum au motivat judecătorii decizia de a obliga Municipiul Constanța la plata a peste un milion de euro către niște afaceriști din oraș

06 Jul 2021 1711

Ce se construiește Avocatul Adrian Gheorghiță a cumpărat cu 126.000 de euro, în rate, 500 de metri pătrați în Faleză Nord. „Acel teren avea o formă neregulată, nu se putea construi“

28 Jun 2021 3757

Ce se construiește Compania care ridică blocul de 12 etaje din buza Plajei Reyna, din Constanța, se extinde în Ovidiu!

25 Jun 2021 1783

Se cere anularea PUZ-ului Judecătorii cer să vadă cartea funciară pentru terenul afaceristului George Secărea din strada Belvedere

24 Jun 2021 1576

Tribunalul Constanța, decizie în cazul PUZ-ului pentru blocul din Faleză Nord, pentru care a fost amendat Făgădău!

19 Jun 2021 2020

Incendiu în Constanța. Arde o mașină în zona Faleză Nord!

17 Jun 2021 1264

Primăria Constanța obligată să plătească peste un milion de euro unei companii private. Reacția oficială a municipalității

26 May 2021 1764

Lovitură grea în instanță! Primăria Constanța are de achitat peste 1,15 milioane de euro. Cine sunt afaceriștii beneficiari

15 May 2021 2959

Decese Constanţa 04 mai 2021

04 May 2021 1412

RADET Constanța Locuitorii din zona Grăniceri - Faleză Nord nu au apă caldă

28 Apr 2021 1051