Rechizitoriu Unul dintre cei mai importanți directori din Agenția de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, trimis în judecată de DNA (DOCUMENTE )


 
  • Prezentul dosar este disjuns din cauza în care Daniel Manole, fostul director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, este cercetat de DNA Constanța pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită.
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Ninei Carmen Anghel, la data faptei și în prezent șef serviciu economic în cadrul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permitere a accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
 
Primul termen a fost stabilit pentru data de 04 martie 2022.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Surse judiciare arată că prezentul dosar este disjuns din cauza în care Daniel Manole, fostul director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, este cercetat de DNA Constanța pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită.
 
DNA, sesizare din oficiu!
 
În rechizitoriul întocmit (ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente), procurorii au reținut că „la data de 02.12.2021, în cursul efectuării urmăririi penale în dosarul nr. (….)/2021, având ca obiect comiterea sau pregătirea comiterii, de către o grupare infracțională, a unor infracțiuni de corupție și asimilate infracțiunilor de corupție, din care unele îndreptate împotriva integrității patrimoniului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și instituțiilor din subordine (Agenția Română pentru Salvarea Vieții Omenești pe Mare Constanța și
Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați), precum și evaziune fiscală și spălare a banilor, procurorul din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Constanța, s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, prevăzută și pedepsită de art. 12 lit. b) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, în cuprinsul actului de sesizare primară reținându-se că în cursul lunii ianuarie 2019 numita Anghel Carmen Nina, șef serviciu economic în cadrul ARSVOM, cu atribuții de control, a furnizat, fără drept, numitei (.....) informații și subiectele pentru examenul organizat în vederea ocupării unui post în cadrul serviciului de contabilitate în cadrul ARSVOM, informații care nu erau destinate publicității, în scopul obținerii de către cea din urmă a unor foloase necuvenite reprezentate de ocuparea respectivului post și remunerarea aferentă acestuia“.

 
În continuare, procurorii DNA arată că „ansamblul mijloacelor de probă administrate în cauză relevă că în cursul lunii ianuarie 2019, inculpata Anghel Carmen-Nina, șef serviciu economic în cadrul ARSVOM, cu atribuții de control, și președinte al comisiei de concurs organizat pentru ocuparea postului de contabil IA în cadrul serviciului economic al ARSVOM, a pus la dispoziție, fără drept, martorei (.....) subiectele și răspunsurile la acestea pentru concurs, informații care nu erau destinate publicității, în scopul obținerii de către cea din urmă a unor foloase necuvenite reprezentate de ocuparea respectivului post și remunerarea aferentă acestuia“.
 

Rechizitoriul integral poate fi citit accesând secțiunea Documente.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Averea și interesele
 
Potrivit declarației de avere completată la data de 06 mai 2021, Carmen-Nina Anghel, șef serviciu economic în cadrul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, a declarat că deține o parte dintr-un apartament, conduce un Ford Fiesta, auto fabricat în 2009.
 
În secțiunea destinată veniturilor salariale, Carmen-Nina Anghel a consemnat că a primit de la ARSVOM, ca și șef serviciu, suma de 55.357 de lei, iar în calitate de contabil șef al SC Andromeda Serv SRL a primit 40.159 de lei.   
 
Andromeda Serv SRL este controlată de Daniel Manole, fost director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare.
 
Conform propriilor consemnări, Carmen-Nina Anghel nu are interese. 
 
În declarația de avere completată la data de 17 februarie 2020, Carmen-Nina Anghel a declarat, pe lângă apartamentul și auto marca Ford, că a primit de la ARSVOM suma de 48.388 de lei, iar de la Andromeda SRV SRL a primit 18.000 de lei.
 
Conform propriilor consemnări, Carmen-Nina Anghel nu are interese.
 
În declarația de avere completată la data de 08 aprilie 2019, Carmen-Nina Anghel a declarat că a primit de la ARSVOM suma de 50.115 de lei, iar de la Andromeda SRV SRL a primit 18.000 de lei.
 
Conform propriilor consemnări, Carmen-Nina Anghel nu are interese.
 
Așa cum precizatm și mai sus, potrivit unor surse judiciar, prezentul dosar este disjuns din cauza în care Daniel Manole, fostul director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, este cercetat de DNA Constanța pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită.
 
De precizat că tot în acest dosar a fost cercetat și Petre Neacșa, la data faptei, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
Recent, fostul director Petre Neacșa a fost trimis în judecată.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Petre Neacșa, director în Ministerul Transporturilor, trimis în judecată de DNA Constanța. Pronunțarea amânată
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe Iorga Valeriu, din dosarul ARSVOM

28 Dec 2023 923

Surse DNA Constanța îl trimite în judecată pe Cristian Antohi, fostul administrator al Tehnorex International SA

10 Dec 2023 1661

Decizie „bombă“ la București! DNA Constanța a întors în instanță dosarul unui important director din Ministerul Transporturilor! Începe procesul

04 Oct 2023 2118

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 12 septembrie 2023

13 Sep 2023 1360

Iorga Valeriu, acord la DNA Constanța! Dosarul „a picat“ în instanță (MINUTĂ)

11 Aug 2023 2189

Judecătorii au respins un acord de recunoaștere a vinovăției încheiat la DNA Constanța

07 Apr 2023 1394

LIVE TEXT Cu ocazia Zilei Dobrogei, Flacăra "Spiritul dobrogean" se va aprinde la Prefectură. Va ajunge și la Liceul Teoretic "Traian" (FOTO+VIDEO)

16 Nov 2022 2860

Tribunalul Constanța a respins azi acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Valeriu Iorga cu DNA Constanța

27 Sep 2022 1873

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 16 august 2022

17 Aug 2022 2903

DNA Constanța nu renunță la acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu Cristian Antohi

19 Jul 2022 1538

Tribunalul Constanța a respins un acord de recunoaștere a vinovăției încheiat la DNA. Cine este vizat

30 Jun 2022 2385

Acord de recunoaștere a vinovăției încheiat la DNA Constanța! Când se va pronunța instanța

06 Jun 2022 1500

Valeriu Iorga, din dosarul ARSVOM, acord de recunoaștere a vinovăției la DNA! Când se va pronunța instanța

30 May 2022 2402

Dosarul care a cutremurat Ministerul Transporturilor. Cine a bătut palma cu DNA Constanța!

11 May 2022 7223

Un inculpat din dosarul care a cutremurat Ministerul Transporturilor a recunoscut tot la DNA Constanța

30 Apr 2022 3630