Rechizitoriul groazei! Judecătorii din Constanţa încearcă să lămurească cine se face vinovat de moartea unui copil într-un parc de distracţii (document)


Deşi au trecut aproape şapte ani de la producerea tragediei, cazul minorului de 16 ani (turist) care a murit electrocutat într-un parc de distracţii de pe plaja Belona din staţiunea turistică Eforie Nord este departe de a fi închis. Ancheta procurorilor din Constanţa, care a durat aproximativ cinci ani, s-a lăsat cu trimiterea în judecată a doi bărbaţi şi a unei societăţi comerciale, pentru ucidere din culpă.
Pe data de 20 iulie 2018, pe rolul Secţiei penale a Judecătoriei Constanţa a fost înregistrat dosarul cu numărul 19450/212/2018, având ca părţi: Valentin Dragomir, Mihai Rusu şi SC Pegasus Fun SRL Constanţa, inculpaţi, şi părţi civile: Adriana Fekete şi Adrian Ionescu.
 
Rechizitoriul complet poate fi citit integral accesând secţiunea Documente.
 
Pe data de 16 octombrie 2018, Judecătoria Constanţa a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.1212/P/2013, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Pe cale de consecinţă, instanţa a dispus începerea judecăţii cauzei. Noul termen al dosarului (al şaptelea) a fost stabilit pentru data de 13 aprilie, în vederea continuării cercetării judecătoreşti.
 
Pe scurt, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa arată în actul de sesizare a instanţei că „la data de 5 august 2013, victima I.G.C., în vârstă de 16 ani, a murit electrocutată în urma atingerii cu piciorul desculţ a peronului metalic de aşteptare al pistei cu electroscutere tamponabile (maşinuţe tamponate) de pe plaja Belona din staţiunea turistică Eforie Nord, echipament de agrement utilizat de inculpata SC Pegasus Fun SRL Constanţa (închiriat de la (...) SRL Constanţa“.
 
Societatea comercială este acuzată de procurori că „nu a luat toate măsurile de prevedere pentru montarea şi funcţionarea în siguranţă a echipamentului de agrement exploatat, inclusiv împotriva tensiunilor de atingere periculoase“.
 
La rândul lor, inculpaţii Valentin Dragomir, Mihai Rusu, primul în calitate de responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor (RSVTI) la persoana juridică inculpată, iar secundul în calitate de inspector al Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune SA - sucursala Constanţa (CNCIR), şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu cu ocazia verificării şi inspecţiei tehnice după montarea şi punerea în funcţiune a echipamentului de agrement pe noul amplasament.
 
Procurorii arată că s-ar fi „menţionat în documentele de verificare tehnică şi de control că priza de pământ (împământarea) a pistei de electroscutere împotriva atingerilor periculoase este conformă cu Prescripţia tehnică R 19-2002 (Reglementare tehnică naţională a Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR, ce conţine cerinţele tehnice de securitate privind echipamentele şi instalaţiile montate şi utilizate în cadrul parcurilor de distracţii şi spaţiilor de joacă, reglementare elaborată în temeiul art.11 alin.4 din H.G. nr.1102/2002 privind regimul de introducere pe piaţă şi de exploatare a echipamentelor pentru agrement, publicată în M.Of. nr.758 din 17 octombrie 2002 şi înlocuită prin H.G. nr.435/2010), deşi această priză de pământ nu exista fizic“.
 

Astfel, mai arată magistraţii, faptele inculpaţilor au condus la validarea unei instalaţii de agrement care nu era realizată cu respectarea măsurilor de siguranţă, aşa încât din cauza neglijenţei lor victima s-a electrocutat şi a murit.
 

Pas spre tragedie

 
Detaliat, în rechizitoriul dosarului se arată că „la data de data de 5 august 2013 organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Staţiunii Eforie au fost sesizate de martora (...) despre împrejurarea că prietenul surorii sale, numitul (...), în vârstă de 16 ani, venit în vacanţă pe litoral şi aflat în zona plajei Belona din staţiunea Eforie Nord, judeţul Constanţa, în jurul orei 16.00, s-a electrocutat când a atins marginea din tablă metalică (peronul de aşteptare tip mantinelă) a pistei cu electroscutere tamponabile, utilizată de inculpata persoană juridică SC Pegasus Fun SRL Constanţa.

 
Din primele date de anchetă a rezultat că imediat după electrocutare victima a fost transportată cu ambulanţa la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde însă a decedat la orele 2000, prin stop cardio-respirator.
 
În urma necropsiei, potrivit raportului de constatare medico-legală nr. (...)2013 din data de 18 octombrie 2013 al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Constanţa (fila 97, vol. II al dosarului de urmărire penală), s-a stabilit că moartea victimei… a fost violentă şi a fost cauzată de insuficienţa cardio-respiratorie acută prin electrocuţie. Cu ocazia necropsiei nu au fost constatate alte leziuni de violenţă, în sângele recoltat de la cadavru fiind decelată o alcoolemie de 0,80 g‰.
 
Unul dintre martori, prieten cu victima decedată, a declarat că erau veniţi în grup pe litoral, iar în ziua de 5 august 2013, fiind ultima zi de sejur, el împreună cu victima şi un copil în vârstă de vreo 8 ani s-au deplasat de pe plajă spre parcul de distracţii din apropiere pentru a se distra la pista cu maşinuţe tamponate.
 
Când victima a pus piciorul pe platforma metalică din jurul pistei de maşinuţe, a fost trântită pe burtă de acea platformă. Imediat el a pus mâna pe victimă, dar la atingerea acesteia a fost aruncat circa 4 metri pe plajă şi a suferit şi o arsură în palma mâinii stângi, cu care o atinsese pe victima căzută. A început să strige la cei din jur că victima s-a electrocutat, astfel că mai mulţi trecători au tras-o pe victimă şi apoi au acoperit-o cu nisip, apoi un salvamar a încercat să o resusciteze până la sosirea ambulanţei. Martorul a precizat că îi auzise probabil pe angajaţii de la pista de maşinuţe că victima ar fi avut ceva în mână şi s-a înecat, deşi el însuşi ştia că victima nu mâncase nimic, ci fusese trântită la contactul cu platforma metalică ce înconjura pista.
 
Un alt martor, administratorul unui magazin din apropierea pistei cu electroscutere, a declarat anchetatorilor că în ziua critică a observat că mai multe persoane o acopereau pe victimă cu nisip şi afirmau că se electrocutase, astfel că a luat o lopată şi a ajutat la acoperirea victimei în continuare, pentru a se scurge curentul din ea în pământ. Martorul a precizat că în urmă cu câteva zile nepotul său îi spusese că simţise o furnicătură în momentul în care coborâse dintr-o maşinuţă, sărind tot în apropierea generatorului electric unde căzuse victima, dar că el, personal, deşi se distrase anterior la acele maşinuţe, nu simţise ca echipamentul de agrement să curenteze. Totodată, martorul a relatat că în urmă cu o zi faţă de electrocutarea victimei în zonă plouase torenţial.
 
Organele de poliţie judiciară sesizate au efectuat în două rânduri cercetarea la faţa locului, atât în ziua de 5 august 2013, cât şi în ziua următoare, 6 august 2013, cu efectuarea de fotografii judiciare şi videofilmarea locului faptei, iar încă de la prima cercetare s-a constatat că pista cu electroscutere tamponabile nu avea priză de pământ (împământare), adică nu era protejată împotriva tensiunilor de atingere periculoase, deşi era conectată la o sursă de curent electric şi avea multiple componente metalice, existând astfel presupunerea rezonabilă că victima a fost electrocutată din cauza neluării tuturor măsurilor de protecţie prevăzute de normele tehnice pentru un astfel de echipament electric de agrement.
 

Dosarul, preluat

 
Prin rezoluţia din data de 16 decembrie 2013 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, unde a fost preluată, prin dispoziţia din data de 6 august 2013 a prim-procurorului acestei unităţi, supravegherea cercetărilor penale de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, s-a dispus trecerea cauzei de la Poliţia Staţiunii Eforie la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa - Serviciul de Investigaţii Criminale.
 
Prin ordonanţa din data de 22 septembrie 2015 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de făptuitoarea persoană juridică SC Pegasus Fun SRL Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.
 
Prin ordonanţa din data de 22 martie 2018 a organelor de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, confirmată prin ordonanţa din data de 23 martie 2018 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, s-a dispus extinderea urmăririi penale în cauză faţă de făptuitorii persoane fizice Valentin Dragomir, Mihai Rusu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art.192 alin. 1 şi 2 C.pen.
 
Prin ordonanţa din data de 28 martie 2018 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de inculpaţi.
 
În considerarea probatoriului administrat, „se poate reţine că între acţiunile şi inacţiunile săvârşite cu vinovăţie de inculpaţii, în privinţa instalării, punerii în funcţiune şi autorizării pistei cu electroscutere, şi decesul prin electrocutare al victimei există legătură de cauzalitate, întrucât prin neluarea tuturor măsurilor de prevedere împotriva tensiunilor de atingere periculoase, prin montarea unei prize de pământ la pista cu electroscutere sau a unei măsuri de siguranţă suplimentară, respectiv neverificarea existenţei ori eficienţei acestor măsuri de siguranţă în funcţionare a echipamentului de agrement, chiar dacă nu au prevăzut posibilul rezultat periculos constând în electrocutarea accidentală a persoanelor care veneau în contact cu componentele echipamentului electric, inclusiv moartea acestora, fiecare dintre cei trei inculpaţi putea şi trebuia să prevadă un astfel de rezultat, aşa încât se poate reţine că au săvârşit faptele cu forma de vinovăţie a culpei simple, a unei neglijenţe“, potrivit rechizitoriului.
 
„Astfel, dacă persoana juridică inculpată, ca deţinător şi utilizator al pistei cu electroscutere, ar fi luat măsuri de prevedere suficiente, prin asigurarea montării echipamentului de agrement de persoane calificate şi cu respectarea prescripţiilor tehnice ISCIR, apoi inculpatul Valentin Dragomir, în calitate de RSVTI la persoana juridică inculpată, ar fi efectuat verificări temeinice ca să poată descoperi inexistenţa prizei de pământ a pistei cu electroscutere înainte de a fi pusă în funcţiune, iar inculpatul Mihai Rusu, în calitate de inspector CNCIR, ar fi realizat o inspecţie completă şi corespunzătoare procedurilor oficiale, iar nu una pur formală şi superficială, ca să poată constata lipsa prizei de pământ şi a măsurii de protecţie suplimentare, precum şi eficienţa sistemului de deconectare la suprasarcină ori supracurent, ar fi fost înlăturate condiţiile care au existat la momentul în care victima a fost electrocutată, prin atingerea peronului metalic de aşteptare al pistei cu electroscutere“, au conchis procurorii. 
 

Oficial de la Registrul Comerţului

 
Potrivit datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, consultat la data de 8 martie, SC Pegasus Fun SRL are sediul social în municipiul Constanţa, Bazar Comercial Sat Vacanţă, şi este condusă de Georgeta Duţă, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%, şi Gabriel Cornea, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%. Firma are ca obiect de activitate „bâlciuri şi parcuri de distracţii“.
 
Citeşte şi
 
Accident mortal pe drumul spre Cumpăna! Un copil şi-a pierdut viaţa din cauza unui căruţaş

​Lovitură cu toporul 13 ani de închisoare pentru uciderea prietenului din copilărie

Un fost poliţist rutier, condamnat definitiv pentru luare de mită, dat în judecată de IPJ Constanţa

Crimă în bar! Un tânăr din Medgidia, condamnat la 15 ani de închisoare pentru omor

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rechizitoriu pentru cunoscutul bancher Gheţea Radu Graţian! Trimis în judecată, la Constanța, pentru ucidere din culpă! (VIDEO+DOCUMENT)

24 Mar 2024 830

Dosarul tragediei de la 2 Mai Avocatul din oficiu al lui Vlad Matei Pascu, explicații pe înțelesul tuturor despre cererea de strămutare

20 Mar 2024 1527

Chimpex SA, cu sediul în Portul Constanța, acuzată de ucidere din culpă! Judecătorii au încuviințat două expertize vitale

10 Feb 2024 8246

Proces atipic de ucidere din culpă Tragedie la Tulcea, soluționată definitiv la Constanța! Judecătorii spun că victima a „contribuit“ la propriul deces

28 Jan 2024 1815

Se cer daune de 30 de milioane de euro Achitare pentru un medic anestezist din Constanța acuzat de moartea unei paciente

04 Jan 2024 3926

Compania Chimpex SA, suspectată de ucidere din culpă! Dosarul, amânat pentru ianuarie 2024

24 Dec 2023 779

Reținere „bombă“ la Constanța! Femeie decedată în urma unui incendiu provocat

22 Dec 2023 1296

(FOTO+VIDEO) Accident mortal în Constanța! Sentință definitivă. Decedatul, vinovat 30%, șoferul 70%

20 Nov 2023 2851

Tragedie în județul Constanța! Clasare pentru ucidere din culpă, condamnare pentru părăsirea locului accidentului

13 Nov 2023 1625

Compania Chimpex SA, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă! Începe procesul

26 Oct 2023 1363

Fostul senator Gigi Christian Chiru, din Constanța, acțiune extraordinară la Înalta Curte!

23 Oct 2023 904

FOTO+VIDEO Accident groaznic pe podul de la Ovidiu! Pastilă amară pentru compania de asigurări! Decizie definitivă

15 Oct 2023 9516

Oficial. Doi copii decedați, lângă Mangalia! Matei Vlad Pascu, din București, a fost trimis în judecată pentru accidentul de la 2 Mai!

11 Oct 2023 2440

Știri justiție Constanța Fostul senator Gigi Christian Chiru acuzat de ucidere din culpă! Judecătorii au încetat procesul penal. Definitiv

17 Aug 2023 1683

Un bărbat găsit decedat pe plaja Nicolina din Iași! A fost întocmit un dosar pentru ucidere din culpă

03 Aug 2023 812