Reglementări în „stand by“, în 2020 Regulamentul de acces în Peninsula din Constanța, contestat, suspendat și anulat, în primă instanță. Cum se circulă în prezent

  • Anul 2020 a adus cu sine anularea în primă instanță a Regulamentului de acces în Peninsula Constanței.
  • La data de 2 aprilie 2020, magistrații Tribunalului Constanța au decis, în primă instanță, anularea Regulamentului de acces în Peninsulă.
  • Decizia Tribunalului a fost atacată în recurs, iar procesul s-a judecat și la Curtea de Apel.
  • În prezent, Regulamentul așteaptă ca magistrații Curții de Apel Constanța să pronunțe decizia definitivă, pronunțarea fiind anunțată pentru astăzi, 5 ianuarie 2021.
  • La acest moment, circulația auto se desfășoară fără interdicții, Regulamentul fiind suspendat până la pronunțarea hotărârii definitive.
 
Anul 2020, recent încheiat, a adus cu sine mari emoții și în ceea ce privește accesul autovehiculelor în zona peninsulară a Constanței.
 
Regulamentul de acces în Peninsula Constanței, adoptat prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Constanța nr. 371/2018, a fost anulat în 2020, în primă instanță.
 
În prezent, Regulamentul așteaptă ca magistrații Curții de Apel Constanța să pronunțe decizia definitivă, pronunțarea fiind anunțată pentru astăzi, 5 ianuarie 2021.
 

Suspendat după o lună

 
La data de 27 septembrie 2018, Consiliul Local Municipal Constanța a adoptat Hotărârea nr. 371 prin care a fost aprobat Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanța.
 
În mai 2019, accesul auto în Peninsula Constanței a fost restricționat. Însă, o lună mai târziu, în iunie 2019, s-a decis în instanță suspendarea aplicării Regulamentului până la luarea unei decizii definitive în procesul în care se cerea anularea acestuia.
 
S-a scurs astfel aproape un an și, la data de 2 aprilie 2020, magistrații Tribunalului Constanța au decis, în primă instanță, anularea Regulamentului de acces în Peninsulă.
 
Astfel, magistrații au admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Asociația „Piața Ovidiu“ și cererea de chemare în judecată conexă formulată de reclamanta 77&Madison ADK S.R.L., în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Constanța și au admis cererile de intervenție accesorii formulate în sprijinul reclamantei Asociația „Piata Ovidiu“ de intervenientii „Tudorache, Stefanovici“ Societate civilă de avocați, Dăscălescu & Co S.P.R.L., Doicescu Dragoș Nicolae, Doicescu Violeta Mirela, Maestro S.P.R.L., Cin-Cin S.R.L., Ouzville S.R.L., Popescu Ana-Petruța, Parohia „Sfântul Nicolae Vechi“ și Parohia „Sfântul Anton de Padova“ (Constanta I), a precizat avocatul reclamanților, Maria Verioti.
 
În minuta hotărârii Tribunalului se arată că instanța „anulează Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Constanţa nr. 371/27.09.2018, pentru aprobarea regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea pentru exercitarea căii de atac urmând a se depune la Tribunalul Constanţa - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată astăzi, 02.04.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei“.

 

Din argumentele primei instanțe

 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în motivarea deciziei, Tribunalul Constanța a arătat, printre altele, că „indiferent dacă scopul ce a stat la baza emiterii actului normativ ce vizează zona reglementată, respectiv «acela de protejare a acestei părți urbanistice importante a municipiului Constanța, cu numeroase vestigii antice și clădiri monument, având stiluri și caracteristici bine definite», este unul ce apare ca justificat, o asemenea protejare nu se poate face decât în măsura în care este necesară, cu respectarea legalității și luându-se în considerare interesul social“.
 

 
Mai mult, Tribunalul Constanța mai arată că reclamanții și intervenienții din acest dosar nu au contestat dreptul municipalității de a stabili norme prin care să fie protejate monumentele istorice și orice alte obiective de interes, ci au invocat faptul că deși autoritatea locală are acest drept, el trebuie exercitat în conformitate cu legea.
 
 „Protejarea monumentelor istorice se face“, se arată în motivarea judecătorilor, „prin includerea în planurile de urbanism și în regulamentele aferente a zonelor de protecție ce au fost instituite pentru fiecare monument în parte, neputându-se aprecia că dezideratul protejării monumentelor istorice ar putea reprezenta prin el însuși un motiv justificat pentru a se impune măsuri și în afara zonei de protecție“.
 

Pronunțarea, amânată de mai multe ori

 
Hotărârea Tribunalului Constanța a fost atacată în recurs de către avocații municipalității, cazul fiind judecat la finele anului 2020, și de Curtea de Apel Constanța.
 
La data de 26 noiembrie 2020, Curtea de Apel a anunțat că va pronunța decizia la data de 10 decembrie, ulterior, pronunțarea unei hotărâri a fost amânată pentru data de 22 decembrie, iar ultimul anunț în acest sens este că decizia definitivă va fi pronunțată astăzi, pe 5 ianuarie 2021.
 
În prezent, accesul auto în zona peninsulară este permis, Regulamentul fiind suspendat până la pronunțarea hotărârii definitive de către Curtea de Apel Constanța.
 
Citește și:

S-a stabilit data la care Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa ar putea fi anulat definitiv

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța consultă piața în vederea actualizării PUZ zona Peninsulară

15 Jan 2021 748

Regulamentul de acces în Peninsula Constanței, anulat definitiv! Cum se va circula în continuare

07 Jan 2021 1681

Ultima orăRegulamentul de acces în Peninsula Constanța, anulat definitiv de Curtea de Apel!

06 Jan 2021 3930

Regulamentul Peninsulei Constanța, decis la începutul lui 2021

24 Dec 2020 710

Ultimele zile sub umbrela Regulamentului parcărilor publice din Constanța? Când se va lua o decizie privind anularea acestuia

03 Dec 2020 1942

S-a stabilit data la care Regulamentul de acces în Peninsula Constanței ar putea fi anulat!

26 Nov 2020 702

După suspendarea Regulamentului parcărilor din Constanța, azi s-ar putea anula definitiv și Regulamentul de acces în Peninsulă

26 Nov 2020 2735

Edilul a dispus o inventariere a tuturor clădirilor care au probleme cu fațadele. Ce decizia s-a luat cu privire la Palatul Navigației din peninsula constănțeană

06 Nov 2020 1741

Ziua Mondială a Orașelor sărbătorită la Constanța prin expoziția virtuală „Peninsula interbelică“

30 Oct 2020 804

BNR, la judecată cu beneficiari de top ai retrocedărilor din Peninsula Constanței. S-au emis citațiile

21 Oct 2020 2397

S-a stabilit data la care Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa ar putea fi anulat definitiv

28 Aug 2020 1195

#CitesteDobrogea 3 august 1941. Bombardament al aviației sovietice asupra Constanței. Catedrala și Peninsula au fost distruse

03 Aug 2020 16707

Stradă cu stradă, schimbăm Constanța Stelian Ion, candidat USR-PLUS

03 Aug 2020 2465

Petiție adresată Parlamentului României privind recunoașterea naționalității armâne

03 Aug 2020 7475

Constănțeanul supărat Cum au fost “tăiați” la rectificarea bugetară, 270.000 lei, bani destinați pentru PUG-ul, PUZ Peninsulă și PUZ Portul Tomis?(documente)

03 Jul 2020 1801