Regulamentul parcărilor din Constanța a fost anulat definitiv! Primăria Constanța așteaptă redactarea hotărârii judecătorești


Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis ieri anularea Hotărârii nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța!
 
Decizia este definitivă și a fost luată de completul de judecată C5 Recurs, alcătuit din Elena Carina Gheorma, Carmen Duță și Augustina Livia Nistor, toate judecătoare în cadrul Secției a II-a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal din Curtea de Apel Constanța.
 
Cu privire la decizia Curții de Apel, Adriana Teodoru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, ne-a declarat că se așteptă redactarea hotărârii și motivarea instanței care a decis anularea definitivă a Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din Constanța. „După aceea vom pune în acord regulamentul de parcare cu decizia instanței“, a mai precizat Adriana Teodoru.
 
Regulamentul a fost anulat de Tribunalul Constanța la data de 4 iunie 2019 de judecătoarea Iulia Laura Opariuc Dan, actualul președinte al Secției contencios administrativ și fiscal din Tribunalul Constanța.
 
„Admite cererea formulată de către reclamanții (...) în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Constanța, în consecință, dispune anularea HCLM Constanta nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța. Cu recurs“, potrivit minutei judecătorești.
 
Pe data de 30 octombrie 2019, Consiliul Local al Municipiului Constanța a contestat decizia Tribunalului Constanța la Curtea de Apel Constanța. Azi, Curtea de Apel Constanța a respins ca nefondat recursul declarat de Consiliul Local al Municipiului Constanța și a menținut decizia primei instanțe prin care a anulat HCLM Constanta nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare si funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanta. „Respinge recursul ca nefondat. Definitivă. Pronunțată azi, 25 martie 2020, prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței“, potrivit deciziei Curți de Apel Constanța.
 

Ce prevede regulamentul

 
Potrivit HCL 235/28.06.2018, în funcție de tipul parcării, se instituie următorul program: pentru parcările rezidențiale, rezervarea locurilor de parcare va fi valabilă de luni până vineri în intervalul orar 17.00 - 08.00, inclusiv sâmbăta, duminica și in zilele stabilite ca fiind sărbători legale, când programul este 00.00 - 24.00.
 
Prin urmare, în intervalul 08.00 - 17.00, de luni până vineri inclusiv, deținătorul autorizației rezervare loc parcare nu are niciun drept de folosință prioritară asupra locului de parcare, oricine putând folosi acest loc.

 
Pentru parcările cu tarif orar, programul de taxare este de regulă 08.00 - 24.00, dar el poate fi modificat individual pentru fiecare parcare. Pentru parcările mixte, programul stabilit va fi afișat pe panouri de informare. Pentru parcările comerciale, beneficiarul are drept de folosință asupra locului de parcare pe întreaga perioada a autorizației de rezervare loc parcare/contractului. În funcție de locație și sezon, programul de taxare al parcărilor cu tarif orar poate fi modificat individual pentru fiecare parcare. Acesta va fi menționat pe indicatoare amplasate cu respectarea prevederilor legale.
 

Totodată, administratorul parcării poate modifica tipul și destinația parcării, aducând la cunoștința utilizatorilor prin marcaje și indicatoare situate la locuri vizibile cu respectarea prevederilor legale.
 

Scutiri

 
Sunt scutite de la plata taxelor de parcare de reședință următoarele categorii de beneficiari: veteranii de război, văduvele de război și văduvele ne recăsătorite ale veteranilor de război; persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare; instituțiile sau unitățile care funcționează sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice sau a Ministerului Tineretului și Sportului, cu excepția incintelor folosite pentru activități economice; fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural; organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.
 
Scutirea se aplică în momentul eliberării autorizației rezervare loc parcare/încheierii contractului pentru cererile de parcare noi sau începând cu data de 01.01 a anul următor pentru Autorizațiile rezervare loc parcare/contractele existente. Sunt exceptate de la plata taxei de parcare vehiculele aparținând serviciilor de intervenție, cum ar fi poliție, pompieri, ambulanță, gaze, precum și vehiculele corpurilor diplomatice sau consulare.
 
Dovada dreptului de utilizare a locului de parcare, în parcările de reședință, se face prin autorizația de parcare. Autorizația de rezervare loc parcare va fi poziționată pe bordul autoturismului, la loc vizibil. În parcările cu tarif orar, dovada plații parcării, în cazul plații la parcometru, se va face prin poziționarea tichetului de parcare, pe bordul autoturismului, la loc vizibil. Plățile efectuate prin aplicația de plată cu tarif orar se operează instantaneu în baza de date, utilizatorul având obligația de a respecta intervalul orar pentru care a achitat contravaloarea plății. Locurile de parcare din parcările de reședință vor fi atribuite locuitorilor zonei de care aparțin. Solicitantul poate cere repartizarea unui loc de parcare situat la o distanță de cel mult 500 de metri față de adresa de domiciliu/reședință.
 

Mamaia

 
În stațiunea Mamaia, plata parcărilor se va face prin aplicația de plată cu tarif orar, conform indicatoarelor amplasate sau la casieriile parcărilor, pentru parcările închise, dotate cu automate de parcare și sisteme de acces cu barieră. La repartizarea locurilor de parcare alocate agenților economici se vor avea în vedere prevederile HCL 113/2017, referitoare la asigurarea numărului minim de locuri de parcare pentru lucrările de construcții.
 
Utilizatorii ce achită tichetul de parcare pentru perioadele de 6 ore, 12 ore, sau 7 zile vor putea utiliza locurile de parcare din toate parcările cu tarif orar din cadrul stațiunii Mamaia semnalizate corespunzător. În intervalul orar pentru care a fost emis tichetul de parcare, dacă utilizatorul autoturismului se deplasează în diverse destinații, administratorul parcării nu are obligația să asigure locuri libere de parcare. Beneficiarul se va deplasa până găsește un alt loc liber de parcare. Valabilitatea tichetului nu se prelungește cu timpul scurs până la găsirea altui loc liber de parcare.
 
Pentru obținerea autorizației de parcare pentru parcările de reședință, solicitantul depune la serviciul competent din cadrul Primăriei Constanța o cerere de rezervare. Autorizațiile de rezervare loc parcare, însoțite de planurile parcărilor (în care este identificat, cu număr, fiecare loc de parcare) și datele de contact ale beneficiarilor, se vor transmite în fiecare zi de luni a săptămânii, pe e-mailul SC Confort Urban SRL. Mailul va cuprinde numărul autorizației rezervare loc parcare, numărul vehiculului și numărul de identificare al locului repartizat. Subînchirierea sau folosirea locurilor de parcare din parcările de reședință din municipiul Constanța de către persoane domiciliate în alte unități locative, cu consimțământul abonaților, sunt interzise, putând duce la anularea autorizației de rezervare loc parcare. În cazul înstrăinării vehiculului pentru care s-a rezervat locul de parcare, titularul are dreptul ca în termen de 30 zile de la vânzarea vehiculului să solicite înscrierea pe locul rezervat a unui nou vehicul.
 
Încălcarea prevederilor din prezentul regulament se sancționează cu avertisment sau amendă de la 100-500 lei, fără posibilitate achitării în termen de 48 ore de la comunicare a jumătate din minimul amenzii. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către polițiști locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locale Constanța sau de către agenți din cadrul Serviciului Rutier a Inspectoratului de Poliție Județean Constanța și personalul împuternicit de primar. Sancțiunea se aplică utilizatorului vehiculului, așa cum este definit în regulament. Agentul constatator poate dispune măsura complementară a ridicării vehiculului, caz în care se vor efectua fotografii înainte, în timpul și după ridicarea acestuia. Dacă în termen de 24 ore de la constatarea faptei și aplicarea notificării în parbrizul sau caroseria vehiculului utilizatorul nu eliberează locul de parcare utilizat fără achitarea tarifului de parcare, se dispune obligatoriu ridicarea vehiculului din parcarea respectivă. 
 
Citește și
 
Plata prin SMS, taxată de judecători! Regulamentul parcărilor din Constanța a fost anulat definitiv!

„Trebuie să fie accesibilă oricărui cetățean“ Plata parcării prin SMS, criticată dur de judecătorii Tribunalului Constanța

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Recurs pentru anularea sancțiunilor rutiere din Regulamentul de gospodărire a Constanței! Când începe procesul

26 Nov 2023 678

Judecătorii din Neamț au anulat definitiv o amendă dată de Poliția Locală Constanța, pentru parcare!

19 Nov 2023 1129

Judecătorii refuză cheltuielile de judecată pentru Primăria Constanța într-un proces pe parcări. „Demersul judiciar, generat de pasivitatea și lipsa de interes“ ale primăriei

25 Aug 2023 1419

„Locul de parcare trebuie să existe fizic“ Primăria Constanța scapă în instanță de obligația de a emite un abonament de parcare! Explicații oficiale (MOTIVARE)

24 Aug 2023 7247

Constanța Black Sea Air Show, Ediția a II-a Detalii despre parcarea autovehiculelor în ziua evenimentului și regulament de participare

28 Jul 2023 1125

Editorial Știți cum să beneficiați de jumătatea de oră de parcare gratuită în Constanța?

18 Jun 2023 4804

Regulamentul parcărilor publice din Constanța, contestat și la Piatra Neamț!

22 Apr 2023 6019

Definitiv Regulamentul parcărilor publice adoptat de administrația Chițac, „capabil să rezolve o serie de probleme legate de traficul din Constanța“

31 Dec 2022 6900

Editorial Constănțeni, voi cunoașteți Regulamentul parcărilor publice din oraș?!

03 Dec 2022 3967

Parcare gratuită. Confort Urban ridică parcometrele din stațiunea Mamaia!

15 Sep 2022 5869

În urmă cu scurt timp! Ce a decis Tribunalul Constanța în legătură cu Regulamentul parcărilor! S-a cerut anularea întregului regulament (MINUTA)

10 Aug 2022 4435

Editorial Regulamentul locurilor de parcare din Constanța. Lecția de masochism politic din cazarma lui Chițac!

23 Jul 2022 3254

UPDATE. ZIUA Z! E oficial, joi se decide dacă se renunță la plata parcărilor în Constanța și Mamaia!(DOCUMENTE)

20 Jul 2022 2888

Vergil Chițac - „Prețul orei de parcare în centrul unui oraș civilizat trebuie să fie cât prețul unei cafele” !

29 Jun 2022 3255

„Parcarea sancţionată este una cotidiană“ Constănțean amendat pentru parcare „în afara spațiilor marcate expres“. Decizia instanței

27 Jun 2022 6531