Responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, condamnat definitiv!Curtea de Apel Constanța a decis azi, 06 septembrie 2022, condamnarea definitivă a lui Vasile Rusnac, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, dar și a lui Ionuț-Cosmin Băcilă, administrator al societății comerciale Sind Tour Operator SRL.
 
Judecătorii Curții au menținut în parte decizia Tribunalului Constanța, din 11 februarie 2021, prin intermediul căreia Vasile Rusnac și Ionuț-Cosmin Băcilă au luat câte doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Constanța a admis apelurile declarate de Rusnac Vasile şi Băcilă Ionuţ Cosmin împotriva sentinţei penale a Tribunalului Constanţa în dosarul nr. 5477/118/2018, desfiinţează în parte sentinţa apelată, numai în ceea ce priveşte latura penală a cauzei, şi, rejudecând, înlătură obligaţia inculpaţilor de a nu părăsi teritoriul României fără încuviinţarea instanţei de judecată şi impune inculpaţilor obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau în colaborare cu anumite instituţii din comunitate.
 
De menționat că în primă instanță Tribunalul a admis acţiunea civilă formulată de Ministerul Fondurilor Europene şi dispune obligarea inculpatului Rusnac Vasile, în solidar cu partea responsabilă civilmente Arhiepiscopia Tomisului, la plata către partea civilă Ministerul Fondurilor Europene a sumei de 346.903,32 lei şi a dobânzii legale până la achitarea integrală a debitului, precum şi obligarea inculpatului Băcilă Ionuţ Cosmin, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Sind Tour Operator SRL la plata către partea civilă Ministerul Fondurilor Europene, a sumei de 125.640 lei, la care se adaugă dobânda legală până la achitarea integrală a debitului.
 

Potrivit anchetatorilor, Vasile Rusnac, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, și Ionuț-Cosmin Băcilă, administrator al unei societăți comerciale, sunt acuzați de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile (europene și de la bugetul de stat), denumit „Egalitate pe piața muncii - Proiect pilot pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile”, în cursul anului 2014, între beneficiarul proiectului (Agenția Națională Antidrog) și Arhiepiscopia Tomisului Constanța a fost semnat un acord în baza căruia aceasta din urmă trebuia să desfășoare cursuri de formare profesională (operator introducere, validare, prelucrare date - calificare; îngrijire bătrâni la domiciliu; patiser - cofetar) cu un număr de 230 de persoane vulnerabile. Responsabilul tehnic pentru implementarea proiectului din partea Arhiepiscopiei Tomisului a fost inculpatul Rusnac Vasile“.
 
„În scopul atingerii obiectivului prevăzut în acord, Arhiepiscopia Tomisului a externalizat o parte din cursurile de formare profesională, în meseria de patiser-cofetar, către societatea administrată de inculpatul Băcilă Ionuț-Cosmin.
 
În acest context, în perioada august – octombrie 2015, cei doi inculpați au folosit, cu rea-credință, în cadrul proiectului menționat, declarații și documente false, inexacte sau incomplete prin care se atesta în mod nereal realizarea activităților contractate în proporție de 100%, deși, în realitate, cursurile de pregătire practică, componentă majoră a cursurilor de formare profesională pentru meseriile de patiser-cofetar, nu avuseseră loc în fapt, aspecte pe care cei doi inculpați le cunoșteau.


 
Ca urmare a acestor demersuri, inculpații Rusnac Vasile și Băcilă Ionuț-Cosmin au obținut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă totală de 472.543 lei (din care 346.903 lei - Arhiepiscopia Tomisului și 125.640 lei - societatea comercială administrată de inculpatul Băcilă Ionuț-Cosmin)“, potrivit DNA.
 

„Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor umane Regiunea București Ilfov din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a menționat că se va constitui parte civilă în cauză, fără însă a preciza cu ce sumă. Procurorii anticorupție au dispus luarea măsurilor asigurătorii constând în poprirea conturilor bancare deținute de inculpatul Rusnac Vasile și persoana/partea responsabilă civilmente Arhiepiscopia Tomisului, precum și a conturilor bancare deținute de inculpatul Băcilă Ionuț-Cosmin și societatea pe care o administrează, până la concurența prejudiciului“, potrivit anchetatorilor.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, condamnat în primă instanță! Când se va pronunța Curtea de Apel

19 Jul 2022 846

Parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Năvodari va conferenția la Constanța

16 Feb 2022 3551

Furt din avutul Arhiepiscopiei Tomisului! Prima condamnare (DOCUMENT)

26 Jan 2022 1260

Restricții de trafic de Bobotează la Constanța. Unde vor fi interzise circulația, oprirea, staționarea și parcarea autovehiculelor

04 Jan 2022 1127

Desființare lucrări realizate fără autorizație de construire Tribunalul Constanța ar putea decide azi soarta Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord!

11 Feb 2021 3288

Arhiepiscopia Tomisului. Doi ierarhi, prezenți la sărbătoarea Sfântului Haralambie

08 Feb 2021 1429

Un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, trimis în judecată de către DNA. S-a fixat ziua pronunțării

28 Dec 2020 1505

Nazarcea Ovidiu SA, în faliment! Ce se va întâmpla azi la Tribunalul Constanța

14 Dec 2020 1915

Prezent și IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului Trei ierarhi la primul hram al paraclisului mănăstirii Văcăreștii Noi - Lumina

01 Jul 2020 1607

Un preot, prins la Eforie Nord conducând maşina sub influenţa alcoolului

15 Apr 2020 2871

Ferma Nazarcea, oferită Arhiepiscopiei Tomisului, în faliment. Se concepe o nouă strategie de valorificare a bunurilor

19 Sep 2019 4682

Un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului și un afacerist, deferiți justiției. Începe judecata

30 Jan 2019 1853

Începe judecata unui responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului

17 Dec 2018 1454

Dosarul privind relocarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ va fi rejudecat. Victorie obţinută în instanţă de Asociaţia de proprietari Bloc O6 din cartierul Tomis Nord

05 Nov 2018 2423

Procurorii acuză - afaceri necurate în curtea Arhiepiscopiei Tomisului!

13 Sep 2018 2825