„Restaurăm istoria şi construim viitorul“ Povestea imobilului ce adăposteşte BNR Constanţa, clădire readusă la viaţă de Aedificia Carpați

  • Sediul BNR Constanța a fost inaugurat în luna martie 2019, după lucrările de reabilitare desfășurate de Aedificia Carpați.
  • Inițial, imobilul a adăpostit Hotelul Mercur, ridicat pe locul unde anterior trona Hotelul Gambetta.
  • În 1948 clădirea a fost naționalizată și a intrat în patrimoniul Băncii Naționale a României
Construcţiile sunt singurii martori ai istoriei care nu mint. Adesea, însă, trecerea timpului, alături de alți factori agresivi duc la amuţirea acestor martori sinceri, iar poveştile pe care ei le ştiu, dar nu le mai pot arăta, riscă să fie pierdute pentru totdeauna. Este o muncă titanică încercarea de a recupera istoria, salvând construcţiile unor vremuri apuse. Însă când o astfel de muncă este realizată de profesionişti, rezultatele vorbesc de la sine, iar clădirile şi imobilele ce păreau pierdute istoriei  îşi recapătă vocile.
Cazinoul din Constanța nu este singura lucrare de salvare a unei clădiri vechi întreprinse de firma Aedificia Carpați în oraşul de la malul mării. Sub deviza „Restaurăm istoria și construim viitorul“, nu mai departe de acum un an şi jumătate, societatea de construcţii a redat comunităţii sediul local al Băncii Naţionale Române.
Fost Hotel Mercur, sediul din Constanţa al Băncii Naționale Române este situat în Piaţa Ovidiu, aproape de graniţa cu marea, fiind ridicat pe faleza înaltă la poalele căreia se află Portul Turistic Tomis.
Autorizația de construcţie pentru imobilul ce avea să devină Hotelul Mercur, din Constanţa, a fost semnată în luna iunie 1913, iar noua clădire urma să fie ridicată pe locul ce înainte susţinea fostul hotel Gambetta.
Gametta fusese demolat cu un an înaintea emiterii autorizaţiei de construcţii pentru Hotel Mercur, dat fiind că fundaţia sa nu era solidă şi exista riscul prăbuşirii.

Hotelul a lăsat locul diferitelor sucursale bancare


Inaugurat în anul 1916, Hotelul Mercur deţinea cele mai moderne dotări tehnologice ale vremurilor sale, inclusiv apă caldă curentă, calorifere şi ascensoare.
Ulterior, hotelul a cedat locul diferitelor sucursale bancare ce şi-au găsit locul în imobil.
În cele din urmă, în 1948, clădirea a fost naţionalizată şi a devenit sediul Băncii Naţionale a României - Constanţa.
Sucursala Constanța a BNR a funcţionat în acest sediu fără întrerupere până în anul 1998, când au fost iniţiate ample lucrări de renovare şi consolidare.
După diverse poticniri birocratice, contestații şi licitaţii, în anul 2014, contractul privind renovarea şi consolidarea sediului BNR din Piaţa Ovidiu - Constanţa a fost atribuit antreprenorului Aedificia Carpaţi.
Lucrările au fost finalizate de Aedificia Carpaţi la finele anului 2018, iar sediul renovat al Sucursalei Regionale Constanţa a BNR a fost inaugurat în prezenţa autorităţilor pe data de 18 martie 2019, în anul în care s-au împlinit 125 de ani de operaţiuni bancare ale BNR în Dobrogea.
Imobilul este construit în stil eclectic şi are multe elemente decorative ce aparţin stilului neo-românesc. Acesta a fost inclus în lista monumentelor istorice din Constanţa, întocmită de Misterul Culturii.

Sursa foto: Primăria Constanța

Citește și:


Sediul Sucursalei Regionale a BNR Constanța, inaugurat în prezența guvernatorului BNR, Mugur Isărescu (galerie foto+video)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 1964

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 955

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Complexul Romsilva, construit ca o metaforă ce amintește de statornicia pădurilor seculare

21 Feb 2024 787

Stadiul lucrărilor la Cazinoul din Constanța prezentat de Gabi Puchiu– reprezentant Aedificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 922

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1734

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mânăstirea Antim, dovada vie din inima Bucureștilor a unui timp în care viața era mai grea, dar oamenii mai buni

31 Jan 2024 682

VIDEO EVOLUȚIE LUCRĂRI Cazinoul din Constanța, patru ani pe drumul renașterii! „Va străluci“ (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2024 1220

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Ateneul Român, readus la viață de lucrările conduse de actualul manager de proiect al Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)

28 Dec 2023 1636

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Biblioteca Națională a României, veritabil centru cultural și reper arhitectural al Bucureștiului (FOTO)

30 Nov 2023 1131

Biciuit de ploi și vânturi nemiloase, Cazinoul din Constanța strălucește, suveran alb peste faleza cenușie (FOTO)

22 Nov 2023 3764

#Dobrogea145 Ing. Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpați, mesaj de Ziua Dobrogei

20 Nov 2023 1557

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Centrul PRECIS, viitorul cu inimă verde, construit de Aedificia Carpați și partenerii săi

30 Oct 2023 1268

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Teatrul Național București, locul ce poartă sufletul spre noi dimensiuni! Imobilul, readus la imaginea artistică prin lucrările Aedificia Carpați și ale partenerii săi (FOTO)

29 Sep 2023 1180

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Școala Americană București, ansamblul ridicat de Aedificia Carpați ce încorporează un adevărat sistem de învățământ occidental

22 Aug 2023 1263

Constanța Carp, arhitecta care a proiectat lucrările de salvare a Cazinoului din Constanța – „Cazinoul cunoaște o restaurare care îi va reda demnitatea“ (FOTO)

12 Aug 2023 5360