Retrocedare impresionantă în Constanța Veche, aproape de Plaja Modern! Comisia de Compensări, obligată să soluționeze cu prioritate dosarul!

Foto cu rol ilustrativ - Zona Veche Constanța. Sursa foto: Google Maps
  • Decizia privind urgentarea dosarului a fost luată în dosarul civil cu indicativul 4301/118/2020, având ca obiect Legea 10/2001.
  • Oamenii au arătat în proces că obținuseră o hotărâre definitivă pentru despăgubirile ce li se cuvin încă din anul 2013, așadar cu șapte ani înainte de a formula cererea de urgentare la Tribunal.
  • Dosarul a avut un întreg parcurs birocratic, fiind transmis de la Primăria Constanța la Prefectura Constanța, din nou la primărie și din nou la prefectură pentru ca, în final, în anul 2019, să fie trimis Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, respectiv la Secretariatul Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor.
  • Oamenii trebuie acum să primească despăgubiri pentru apartamentul de peste 150 de metri pătrați, de lângă Plaja Modern, cu subsol de peste 65 mp și balcon de 18,50 mp – imobil ce nu mai poate fi restituit în natură.
  • Decizia privind urgentarea dosarului a fost atacată la Curtea de Apel Constanța, unde urmează să se stabilească data primei înfățișări în judecarea căii de atac.
 
Retrocedare impresionantă chiar în centrul Constanței Vechi, aproape de Plaja Modern, zonă în care instanța a dispus restituirea unui teren de peste 160 de metri pătrați și construcția aferentă, dar și obligarea autorităților în drept la acordarea despăgubirilor pentru suprafețele ce nu mai pot fi restituite în natură!
 
În plus, Tribunalul Constanța a hotărât recent și obligarea Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor să urgenteze soluționarea dosarului privind acordarea despăgubirilor!
 
Comisia a atacat în apel această decizie a Tribunalului Constanța, astfel că, acum, dosarul tocmai a fost înregistrat pe rolul Secției Civile a Curții de Apel Constanța, unde urmează să fie stabilită data primei înfățișări pentru judecarea apelului.
 
Decizia privind urgentarea dosarului a fost luată în dosarul civil cu indicativul 4301/118/2020, având ca obiect Legea 10/2001, iar reclamanți fiind Rodica Austro și Luiza Bodnar, în contradictoriu cu reprezentanții Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.
 
În minuta Hotărârii 3631/2021, se arată că instanța „admite acţiunea precizată. Obligă pârâta să soluţioneze cu prioritate dosarul administrativ înregistrat sub nr.65587/CC/10.02.2019, cu privire la imobilul situat în Constanţa, str...., jud.Constanţa, prin emiterea deciziei de compensare potrivit dispoziţiilor art.21 din Legea nr.165/2013“.
 
Hotărârea Tribunalului Constanța a fost atacată în apel, așa încât acum Curtea de Apel Constanța urmează să stabilească primul termen pentru judecarea căii de atac.
 
Hotărârea definitivă pentru despăgubiri dată din 2013
 
În Hotărârea 3631/2021 a Tribunalului Constanța, prin care s-a decis urgentarea soluționării dosarului de acordare a despăgubirilor, se arată că reclamantele au solicitat în dosarul din 2020 „obligarea pârâtei la emiterea deciziei de compensare constând în acordarea de puncte valorice conform art.21 din Legea nr.165/2013 pentru imobilul situat în (...), compus din apartament în suprafață utilă de 150,34 mp, subsol 65,24 mp şi balcon 18,50 mp, construcție ce forma o singură unitate locativă“.

 
Oamenii au arătat în proces că obținuseră o hotărâre definitivă pentru despăgubirile ce li se cuvin încă din anul 2013, așadar cu șapte ani înainte de a formula cererea de urgentare la Tribunal.
 

Totuși, dosarul a avut un întreg parcurs birocratic, fiind transmis de la Primăria Constanța la Prefectura Constanța, din nou la primărie și din nou la prefectură pentru ca, în final, în anul 2019, să fie trimis Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, respectiv la Secretariatul Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor.
 
În esență, reclamantele au arătat că proprietatea în cauză, care se află, de altfel, situată pe o stradă din apropierea Plajei Modern din Constanța, a fost naționalizată în anul 1950.
 
La finele anului 2013, după notificări în baza Legii 10/2001 și mai multe cicluri procesuale în instanță, Tribunalul Constanța a pronunțat sentința care, ulterior, a rămas definitivă și irevocabilă, privind repararea pagubelor produse prin naționalizarea imobilului din Constanța.
 
Peste 162 mp restituiți în natură
 
Astfel, instanța a obligat autoritățile locale „să restituie în natură, către reclamantă, imobilul situat în Constanța, strada (...) compus din teren în suprafață de 162,42 mp și construcție, respectiv parter – individualizat în raportul de expertiză (...) ca fiind redat în planul de amplasament și delimitare a corpului de proprietate din documentația cadastrală cu nr.xxxxx înregistrată la OCPI Constanța sub nr.(...)“.
 
Prin aceeași hotărâre, Tribunalul „obligă pârâtul Primarul Municipiului Constanța să emită decizie prin care să propună reclamantului acordarea de măsuri compensatorii sub formă de puncte, în condițiile legii nr.165/2013, pentru imobilul situat în Constanța, strada (...), compus din apartament în suprafață utilă de 150,34 mp, subsol 65,24 mp și balcon 18,50 mp, construcție ce formează o singură unitate locativă, imobil ce nu poate fi restituit în natură  și să înainteze decizia, împreună cu documentația aferentă, Secretariatului Comisiei Naționale“.
 
Astfel, oamenii trebuie să primească despăgubiri pentru apartamentul de peste 150 de metri pătrați, de lângă Plaja Modern, cu subsol de peste 65 mp și balcon de 18,50 mp – imobil ce nu mai poate fi restituit în natură.
 
În aceste condiții, Tribunalul a decis, la finele anului 2021, obligarea CNCI la soluționarea cu prioritate a dosarului.
 
Rămâne însă de văzut care va fi decizia Curții de Apel Constanța, unde hotărârea Tribunalului Constanța a fost atacată în apel.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro, rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dosarul Retrocedărilor. Uraganul imobiliar, dezlănțuit în Capitală pentru aproape 50 de terenuri din dosar, suspendat de judecători!
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul Retrocedărilor și retrocedările din zona (Anadalchioi) Brătianu Alin Horațiu Dima a dat în judecată Statul Român!

25 Apr 2024 366

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3702

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3736

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 853

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 643

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3651

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 670

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3224

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 723

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 775

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 835

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 864

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 606

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 639

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 1020