Retrocedări cu iz de epocă Ce a revendicat moştenitorul prinţului Ştirbey la Constanţa. Ce a primit


Terenul de sub Casa Căsătoriilor din Constanţa, revendicat în instanţă. Cel care l-a cerut este, potrivit actelor depuse la instanţă, nepotul lui Barbu Alexandru Știrbey (prinţ Ştirbey) şi al Nadejdei Știrbey. În cererea adresată instanţei de judecată, reclamantul, Alexandru Barbu Costinescu Tătăranu, a arătat că notificase încă din anul 2002 municipalitatea cu privire la terenul de 448 mp situat în Constanţa, pe strada Mihai Eminescu. Legat de această suprafaţă, moştenitorul lui Barbu Alexandru Știrbey a precizat că aceasta „a aparţinut bunicului său matern şi a fost preluat abuziv de stat“.
 
Iniţial, cazul s-a aflat în atenţia judecătorilor Tribunalului Constanţa, unde procesul fusese deschis în anul 2016. În cele din urmă, dosarul a fost soluţionat definitiv, spre finele anului 2017, de către Curtea de Apel Constanţa.
 

Terenul, ocupat în parte de Casa Căsătoriilor

 
Potrivit cererii de chemare în judecată, document citat pe Portalul Jurisprudenţei Naţionale www.rolii.ro , moştenitorul prinţului Știrbey a solicitat, în contradictoriu cu Primăria Municipiului Constanţa, „ca prin hotărâre judecătorească să se constate eşecul emiterii deciziei de soluţionare a notificării nr. 112/01.02.2002 în termenele stabilite de Legea nr. 165/2013“. Mai mult, acesta a solicitat să se constate şi „calitatea sa de persoană îndreptăţită la acordarea măsurilor reparatorii pentru terenul în suprafaţă de 448 mp situat în Constanţa (...), imposibilitatea restituirii în natură a imobilului notificat şi să dispună acordarea măsurilor reparatorii, respectiv să oblige pârâta să transmită de îndată către ANRP – CNCI dosarul pentru acordarea acestora“.
 
De partea cealaltă, reprezentanţii municipalităţii au arătat legat de fondul litigiului faptul că „terenul este afectat, în prezent, de amenajările aferente curţii imobilului ce constituie Casa Căsătoriilor, iar gradul de ocupare al acestuia urmează a fi stabilit pe calea expertizei topografice“.  
 
Pe parcursul judecării procesului, instanţa Tribunalului Constanţa a stabilit că, de fapt, din actele depuse la dosarul cauzei şi din expertiza efectuată în cauză, rezultă că moştenitorul prinţului Știrbey ar fi îndreptăţit la 200 mp din suprafaţa totală de 448 mp din terenul situat pe strada Mihai Eminescu. Pentru restul suprafeţei nu s-a putut stabili cu certitudine proprietarul.
 
„La stabilirea situaţiei juridice actuale a terenului în suprafaţă de 200 mp a fost avută în vedere expertiza judiciară topografică (...), ce a relevat faptul că nu poate fi identificată cu exactitate suprafaţa de 200 mp din întreaga suprafaţă de 450 mp ce a constituit lotul nr.5, dar că 369 mp din acesta sunt aferenţi construcţiei Casa Căsătoriilor, iar suprafaţa de 79 mp este aferentă imobilului din (...), având ca proprietar pe (...)“, se arată în decizia instanţei, citată pe Portalul Jurisprudenţei.
 

Acţiunea, admisă pe jumătate

 
Prin urmare, prin sentinţa Tribunalului Constanţa a fost admisă în parte acţiunea moştenitorului prinţului Ştirbey şi judecătorii au constatat că „reclamantul este persoană îndreptăţită la măsuri compensatorii în condiţiile Cap. III din Legea nr.165/2013, pentru suprafaţa de 200 mp teren situat în municipiul Constanţa, (...), judeţul Constanţa“. Totodată, judecătorii au obligat Municipiul Constanţa prin Primarul municipiului Constanţa să emită dispoziţie în acest sens şi să o înainteze Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor, împreună cu documentaţia aferentă.
Pentru diferenţa de 248 mp teren, acţiunea reclamantului a fost respinsă.
 

Hotărârea Tribunalului Constanţa a fost atacată de către Alexandru Barbu Costinescu Tătăranu la Curtea de Apel, însă şi această instanţă i-a respins restul pretenţiilor. „Concluzionând, Curtea constată că aspectele anterior examinate, coroborate cu lipsa oricărei alte dovezi referitoare la existenţa întregii suprafeţe de teren notificată în patrimoniul autorului reclamantului în perioada de referinţă a legii speciale de reparaţie - chitanţe de plată a impozitului aferent suprafeţei de 448 mp, dovezi de înscriere a acesteia în evidenţele fiscale sau în registrele de publicitate imobiliară, de preluare a întregului teren din patrimoniul defunctului Barbu Stirbey sau al succesorilor săi etc. – conduc la concluzia că, preluarea abuzivă a suprafeţei de 248 mp, pentru care a fost respinsă cererea de acordare a măsurilor reparatorii prin hotărârea instanţei de fond, nu poate fi prezumată decât cu nesocotirea prevederilor Legii nr.10/2001“, se arată în hotărârea instanţei de apel.
 
Decizia Curţii de Apel, de a respinge apelul moştenitorului prinţului Știrbey ca neîntemeiat, a fost definitivă.

 
Citeşte şi:
 
Moştenitorii. Primăria Municipiului Constanţa-încă două dosare de retrocedare. Nume grele ale istoriei
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vila Știrbey din Mamaia va fi reabilitată! A fost emisă autorizația de construire

03 Nov 2022 1454

#DobrogeaDigitală Personalități importante care au locuit în Constanța - Regina Maria, Regele Mihai I, familia Știrbey

05 Jul 2021 3285

Metfor Travel a obținut Certificatul de Urbanism pentru Vila Știrbey din Mamaia

19 Oct 2020 2526

PUD-ul iniţiat de Metfor Travel pentru reabilitarea Vilei Ştirbey din Mamaia, la vot în Consiliul Local Municipal Constanța (documente)

30 Jun 2020 2107

Nicio sugestie sau observaţie pentru PUD-ul iniţiat de Metfor Travel SRL în vederea reabilitării Vilei Ştirbey din Mamaia

23 Apr 2020 1318

Municipalitatea a demarat consultarea publică privind PUD-ul iniţiat de Metfor Travel SRL. Este vorba despre Vila Ştirbey din Mamaia

05 Mar 2020 2647

Vila Ştirbey din staţiunea Mamaia va intra în reabilitare. Investitorul, Metfor Travel, a solicitat acord de consultare publică (document)

27 Jan 2020 4117

Vila cu minaret din Mamaia, fondată în anul 1930

19 Nov 2017 6662

deieri-deazi.blogspot.ro Povestea primelor românce aviator-militar

06 Jul 2017 4129

UniCredit promoveaza artistii grafici romani in calitate de partener oficial la Summer Well

07 Aug 2015 1467