Retrocedări Unul dintre terenurile de top din Portul Tomis, trecut în proprietatea municipiului Constanța (documente)


 
  • La Tribunal s-a contestat recent faptul că Municipiul Constanța și-a intabulat dreptul de proprietate pe unul dintre terenurile de top din retrocedările lui Mazăre, situat chiar în centrul Constanței vechi, în Portul Tomis!
  • Este vorba despre un teren în suprafață de 938,21 de metri pătrați, situat în Constanța, zona Port Tomis, tronson 2, lot 3, aflat în proprietatea lui Georgică Giurgiucanu, unul dintre cei mai importanți beneficiari ai retrocedărilor dispuse în timpul administrației Mazăre.
  • Georgică Giurgiucanu a contestat inițial la Judecătoria Constanța faptul că Municipiul Constanța și-a intabulat dreptul de proprietate pe terenul respectiv.
  • Judecătoria Constanța a respins plângerea împotriva încheierii de carte funciară formulată de Giurgiucanu, iar acum dosarul a ajuns la Tribunalul Constanța.
  • Tribunalul Constanța, în completul Apel Civil 5 al Secției I Civile, format din magistrații Corina Suzana Artene și Ramona Spînoche, va analiza cazul la data de 2 decembrie 2021.
  • În Secțiunea Documente puteți consulta Dispoziția nr. 796/2004 a Primarului Municipiului Constanța, prin care s-a dispus retrocedarea terenului în cauză, dar și HCLM Constanța nr. 250/2019 prin care s-a decis întoarcerea terenului în revenirea proprietății municipiului.
 
Lumea imobiliară din Constanța pare a fi în plină fierbere, în urma sentinței definitive pronunțate de Curtea Supremă în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, cauză penală în care fostul primar Radu Mazăre a primit nouă ani de detenție în legătură cu retrocedarea a mii de hectare în Constanța și Mamaia!
 
Recent, la Tribunalul Constanța s-a contestat faptul că Municipiul Constanța și-a intabulat dreptul de proprietate pe unul dintre terenurile de top din retrocedările lui Mazăre, situat chiar în centrul Constanței vechi, în Portul Tomis!
 
Este vorba despre un teren în suprafață de 938,21 de metri pătrați, situat în Constanța, zona Port Tomis, tronson 2, lot 3, aflat în proprietatea lui Georgică Giurgiucanu, unul dintre cei mai importanți beneficiari ai retrocedărilor dispuse în timpul administrației Mazăre.
 
Terenurile revin în domeniul public al municipiului Constanța
 
Terenul fusese retrocedat în baza Dispoziției nr. 796/2004, document desființat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Dispoziția poate fi consultată în Secțiunea Documente.
 
De asemenea, în Secțiunea Documente poate fi consultată și HCLM Constanța nr. 250/2019 privind „aprobarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al Municipiului Constanța“, unde se face referire la faptul că „se aprobă completarea anexei la HCL nr. 451/2017 cu terenuri ce revin în domeniul public al municipiului Constanța, ca urmare a punerii în executare a Hotărârii nr. 32/2019 a ÎCCJ, emisă în dosarul penal nr. 6536/2/2008 (nr., Dosarul Retrocedărilor)“.
 
În prezent, în dosarul 9825/212/2021, Giurgiucanu a contestat la instanța de judecată încheierea de carte funciară prin care „s-a înscris dreptul de proprietate – domeniu public al Municipului Constanța asupra cotei părți din dreptul de proprietate înscris în Cartea Funciară în baza Dispoziției nr. 679/2004, dobândit prin lege, cota actuală 1/1 pentru imobilul teren în suprafață de 938 mp“.
 

Facem aici precizarea că Încheierea de carte funciară atacată de Giurgiucanu datează din 6 august 2019, însă cazul a fost abia anul acesta înregistrat pe rolul instanțelor.
 
Dosarul s-a aflat inițial în atenția magistraților Secției Civile a Judecătoriei Constanța, însă aceștia au respins plângerea împotriva încheirii de carte funciară formulată de Georgică Giurgiucanu.

 
Așa se face că, în prezent, cazul a ajuns în apel pe rolul Tribunalului Constanța, urmând să fie analizat la data de 2 decembrie 2021, de completul Apel Civil 5 al Secției I Civile, format din magistrații Corina Suzana Artene și Ramona Spînoche.
 
„Restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor“
 
Facem mențiunea că terenul în cauză este menționat în Decizia penală nr. 32/A din 07.02.2019, pronunțată de Curtea Supremă în Dosarul Retrocedărilor, privind terenurile ce urmează să revină în domeniul public al statului ori, după caz, în domeniul public ori privat al municipiului Constanța, în urma „restabilirii situației anterioare săvârșirii infracțiunilor“.
 
Astfel este vorba despre „terenul intravilan, în suprafaţă de 938,21 mp, intabulat în CF nr. 39805, cu nr. cadastral 14636, situat în Constanţa, zona Port Tomis, tronson 2, lot 3“.
 
Potrivit Hotărârii nr. 8762/2021 a Judecătoriei Constanța, document citat pe Jurindex, Georgică Giurgiucanu a arătat în cererea adresată instanței că „a solicitat un extras de carte funciară privind imobilul sus arătat proprietatea sa si a constatat înscrierea privitoare la dreptul de proprietate al intimatului“.
 
„Prin încheierea de respingere a cererii de reexaminare a fost respinsă cererea petentei cu motivarea că prin dispozitivul Sentintei penale nr.32/07.02.2019 a ICCJ s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor in sensul revenirii terenurilor ce fac obiectul dispozițiilor emise primar în perioada noiembrie 2002- iulie 2005 desființate, in domeniul public al Municipiului Constanța. Astfel Consiliul Local a emis Hotărârea 250/25.06.2019 privind actualizarea HCL 451/2017 privind aprobarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al intimatului“, conform hotărârii citate pe rolii.ro.
 
„Înscrierea dreptului de proprietate este nelegală“
 
Totodată, Giurgiucanu a menționat faptul că nu există o Hotărâre de Guvern care să ateste inventarierea în domeniul public, „astfel că înscrierea dreptului de proprietate este nelegală“.
 
 În replică, reprezentanții Primăriei Constanța au arătat în proces că „prin Decizia penală nr.32/A/17.02.2019 a ICCJ pronunțată în dosarul retrocedărilor ilegale din Municipiul Constanța, petentul a fost condamnat , fiind desființate mai multe dispoziții de primar emise in baza Legii 10/2001, dintre care unele au legătură directă cu petentul respectiv, inclusiv dispoziția nr.679/11.03.2004, relevantă în cauză“.
 
Totodată, au amintit reprezentanții primăriei că „s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor in sensul revenirii terenurilor ce fac obiectul dispozițiilor emise primar în perioada noiembrie 2002- iulie 2005 desființate, in domeniul public al Municipiului Constanța“, potrivit rolii.ro.
„Terenul in speță se regăsește la poziția nr.25 din dispozitiv, în suprafață de 938,21 mp, (...) situat în Constanța, zona Port Tomis tronson 2,lot 3“.
 
Au mai arătat reprezentanții Primăriei Constanța că „în prezent în cartea funciară a imobilului figurează atât petentul (nr., Georgică Giurgiucanu) (cota de 9,376%) cât si numita Săvulescu Geta (cota de 5,324%) dar și intimatul (nr., Municipiul Constanța), cota acestuia de 1/1 raportându-se evident la dreptul de proprietate înscris în baza dispoziției 1344/2004 adică in procent de 85,3% și nu la dreptul de proprietate de 1/1 din teren“.
 
Totodată, avocații municipalității au mai menționat că „Hotărârea 250/25.06.2019 privind actualizarea HCL 451/2017 privind aprobarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului public care a stat la baza înscrierii dreptului de proprietate nu a fost niciodată contestată“.
 
Dreptul, intabulat în mod legal
 
În urma deliberărilor, judecătorii Secției Civile au decis respingerea plângerii formulate de Georgică Giurgiucanu.
 
În motivarea acestei hotărâri, judecătorii au arătat că „cercetând dosarul și documentația depusă de intimată, instanța reține că registratorul de carte funciară a efectuat înscrierile cuvenite în baza HCL nr. 250/25.06.2019“.
 
Mai departe, judecătorii au spus că „în procedura plângerii instanța de judecată este investită să verifice numai modul în care registratorul a respectat prevederile art. 31 din Legea nr.7/1996 raportat la dispozițiile art. 29 din același act normativ, fără a putea analiza pe fond actul juridic în temeiul căruia s-a realizat înscrierea pentru că acest lucru poate fi realizat numai în cadrul unei acțiuni pe cale separată căreia îi sunt aplicabile regulile procedurii contencioase în materie civilă“.
 
„În aceste condiții, având în vedere că în prezenta cauză instanța nu poate cerceta legalitatea actului administrativ, se va reține că în mod legal s-a procedat la intabularea dreptului Municipiului Constanța în temeiul Hotărârii nr. 250/25.06.2019 privind actualizarea si completarea HCL 451/2017.Or, în prezenta cauză, petentul contestă însuși titlul în baza căruia s-a efectuat intabularea în cartea funciară“, se arată în Hotărârea nr.8762/2021 a Judecătoriei Constanța.
 
Nu în ultimul rând, se mai precizează în decizia atacată că „susținerile petentei privitoare la nelegalitatea procedurii si implicit a Hotărârii nr. 250/25.06.2019 privind actualizarea si completarea HCL 451/2017 privind aprobarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului public care cuprinde si imobilul în cauză, nu pot fi valorificate in prezenta cauză, nefiind invocată o excepție de nelegalitate a acestei hotărâri“, potrivit rolii.ro.
 
Așa cum am precizat deja, hotărârea Judecătoriei Constanța a fost atacată de Georgică Giurgiucanu la Tribunalul Constanța, instanța de apel urmând să analizeze cazul la data de 2 decembrie 2021, de la ora 9.00.
 
Foto cu rol ilustrativ, din Arhiva ZIUA de Constanța
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Uraganul imobiliar al Retrocedărilor din Constanța, clătinat de judecătorii de la Tribunal! Sentința ce i-ar putea afecta pe toți proprietarii terenurilor retrocedate
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 2207

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 782

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 618

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3607

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 643

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 713

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 741

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 847

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 594

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 994

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 524

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1398

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 946

Holland Development Group SA nu va fi radiată din Registrul Comerțului, au decis judecătorii! Tribunalul Constanța a închis procedura de insolvență (MINUTA)

19 Feb 2024 1231

Banca Națională a României câștigă, la București, un proces cu primarul Chițac, legat de terenul din Piața Ovidiu (MINUTA)

14 Feb 2024 3053