Retrospectiva condamnărilor pentru ucidere din culpă date de judecătorii din Constanța în 2020

  • În luna aprilie 2020, ZIUA de Constanța a prezentat, în exclusivitate, un documentar realizat pe hotărârile pronunțate în diverse cauze de ucidere din culpă aflate pe rolurile instanțelor constănțene.
  • În acest sens, au fost analizate mai multe dosare, condamnările menționate fiind cele pronunțate în primă instanță.
  • Ca o primă și importantă concluzie se desprinde faptul că, în cazul accidentelor soldate cu morți, în care șoferul implicat nu avusese viteză, nu consumase alcool și nu avea alte circumstanțe agravante, de asemenea fiind cooperant pe parcursul anchetei și al cercetării judecătorești, sentințele au fost orientate spre pedepse cu suspendare.
  • Mai exact, șoferii au fost condamnați, cel mai des, la câte doi ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei


Magistrații din județul Constanța au soluționat în anul 2020 mai multe dosare având ca obiect ucidre din culpă, cauzele vizând accidente rutiere ori diverse acțiuni care au dus, în final, la moartea unor persoane.

Printre primele condamnări în județul Constanța pentru ucidere din culpă, în anul 2020, se numără o hotărâre a Judecătoriei Hârşova. În februarie 2020, o tânără de 24 de ani a fost condamnată de Judecătoria Hârşova la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa.
 

Drum drept, cu ceaţă, întuneric și polei

În actul de sesizare a instanţei, procurorii arată că, aproape de finele anului 2016, inculpata a condus autoturismul marca Honda, dinspre comuna Saraiu către DN 2A. La un moment dat, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum, drept, pe timp de noapte, cu ceaţă, fără iluminat public, pe carosabil acoperit cu polei, tânăra a pierdut controlul asupra direcţiei de mers către stânga, a traversat sensul opus de mers, unde a părăsit partea carosabilă şi s-a răsturnat într-un şanţ de colectare a apelor pluviale. În urma accidentului rutier a rezultat decesul pasagerei dreapta-spate, mama inculpatei.


Documentar ZIUA de Constanța
Analiză pe infracțiuni - cum au fost soluționate dosarele de ucidere din culpă

 

Copil de trei ani, ucis de un buldoexcavator

Într-un alt dosar, Judecătoria Constanţa a dispus condamnarea în primă instanţă a unui bărbat, de 55 de ani, din Constanţa, la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă. Bărbatul a fost trimis în judecată prin rechizitoriul nr. 190 19/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. În actul de sesizare a instanţei, procurorii arată că, în luna decembrie 2015, în jurul prânzului, inculpatul a efectuat lucrări la partea carosabilă a unei străzi din oraşul Techirghiol şi a condus un buldoexcavator. La un moment dat, în timp ce efectua o manevră de mers înapoi, inculpatul a surprins şi a accidentat un minor, de 3 ani, care, nefiind supravegheat, a pătruns pe partea carosabilă a drumului public. În urma accidentului, copilul a decedat pe loc.


Tragedia, în 2015, la Techirghiol
Copil de trei ani, ucis într-un accident rutier. Şoferul unui buldoexcavator, condamnat



În luna aprilie 2020, un tânăr de 23 de ani, cetățean israelian, student al Facultății de Medicină din cadrul Universității Ovidius Constanța, a fost condamnat pentru ucidere din culpă. Atunci, Judecătoria Constanța a decis condamnarea tânărului la doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de doi ani închisoare și a stabilit un termen de supraveghere de doi ani.

Tânărul israelian este acuzat că, la jumătatea lunii martie 2019, a condus un autoturism marca Volkswagen, model Golf, pe bulevardul Mamaia din stațiunea Mamaia, pe banda nr. 3, dinspre orașul Năvodari către municipiul Constanța. La un moment dat, inculpatul a surprins și a accidentat un pieton, care se angajase în traversarea drumului public pe marcaj pietonal, din partea dreaptă a conducătorului auto.


Un tânăr israelian, student la Facultatea de Medicină, condamnat la Constanța pentru ucidere din culpă


În luna septembrie 2020, magistrații de la Judecătoria Medgidia au decis condamnarea lui Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, acuzat de ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Instanța a decis atunci condamnarea fostului prefect la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, fiind stabilit un termen de supraveghere de patru ani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii din Medgidia arată că, la data de 16 februarie, în jurul orei 19:15, Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, a condus pe drumurile publice având o alcoolemie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (respectiv 2,45 g/l alcool pur în sânge la prima probă, ora 21.15, respectiv 2,20 g/l alcool pur în sânge la a doua, recoltată la ora 22.15), autoturismul marca Range Rover cu nr. de înmatriculare CT (...) pe DN3. În timp ce circula dinspre localitatea Ciocârlia de Sus către comuna Cobadin, la km. 231+600 m, fostul prefect a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune frontală cu autoturismul marca Peugeot cu nr. de înmatriculare CT (...), care circula regulamentar din sens opus și care era condus de numitul T.A., în urma accidentului rutier rezultând moartea numitului T.A..

Conform magistraților, în autoturismul marca Range Rover au fost găsite pe podeaua stângă spate un dop de plută și pe podeaua dreapta spate o sticlă de 0,75 l cu etichetă de Viișoara Cuvée Ioan, desfăcută, fără lichid.

În noiembrie 2020, Curtea de Apel Constanța a menținut decizia Judecătoriei Medgidia.

Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, a fost condamnat definitiv
 

Tânăr împușcat în cap

Tot în luna noiembrie 2020, Curtea de Apel a soluționat un dosar atipic de ucidere din culpă!

Un tânăr de 33 de ani din Săcele a fost condamnat definitiv la o pedeapsă totală de trei ani și două luni de închisoare, cu executare efectivă, pentru conducere fără permis și sub influența alcoolului și ucidere din culpă.

Ceea ce este mai rar întâlnit este faptul că victima și-a pierdut viața după ce a fost împușcată în cap, în timp ce se afla pe bancheta din spate a unei mașini conduse de bărbatul din Săcele. Șoferul nu avea permis, era băut și fugea de echipajele de poliție, care au executat focuri de armă spre mașină, pentru a-i opri.

Ucidere din culpă cum rar s-a mai văzut!
Un tânăr din Săcele, județul Constanța, condamnat la închisoare cu executare

 

Printre ultimele condamnări ale anului 2020

Prin hotarârea 1406/2020, din 07 decembrie 2020, judecătoarea Mara Isabella Iacob, de la Judecătoria Constanța, a decis condamnarea lui Teodor Cris la doi ani şi două luni de închisoare cu executare după moartea pompierului constănțean Daniel Fripis.

Prin actul de sesizare s-a reținut în esență că la data de 29.08.2015, inculpatul a procedat în mod defectuos la verificarea buteliei de aragaz, umplută anterior cu gaz petrolier lichefiat de la o stație de alimentare destinată autovehiculelor, prin aprinderea unei brichete de menaj, pe care a îndreptat-o către robinetul recipientului sub presiune, acțiune ce a condus la aprinderea gazului din butelie și, ulterior, la distrugerea acesteia prin explozie, punând în pericol integritatea bunurilor și viața persoanelor aflate în curtea imobilului, totodată, un fragment al buteliei respective rezultat în urma descompunerii prin explozie l-a lovit în zona capului pe plt. adj. F.M.D, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, provocând decesul acestuia.

Decizia judecătoareei Mara Isabella Iacob a fost contestată la Curtea de Apel Constanța. Primul termen a fost stabilit pentru data de 04 martie 2021.


Citește și

Condamnare cu executare după moartea pompierului constănțean Daniel Fripis. S-a stabilit primul termen în apel

Retrospectivă 2020
55 de morți în accidente rutiere în județul Constanța, anul acesta. Mai puțini decât în 2019


Echipaj SMURD bătut, polițiști loviți, amenințat ori chiar mușcați
Retrospectiva infracțiunilor de ultraj la Constanța. Dosarele anului 2020



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rechizitoriu pentru cunoscutul bancher Gheţea Radu Graţian! Trimis în judecată, la Constanța, pentru ucidere din culpă! (VIDEO+DOCUMENT)

24 Mar 2024 822

Dosarul tragediei de la 2 Mai Avocatul din oficiu al lui Vlad Matei Pascu, explicații pe înțelesul tuturor despre cererea de strămutare

20 Mar 2024 1525

Chimpex SA, cu sediul în Portul Constanța, acuzată de ucidere din culpă! Judecătorii au încuviințat două expertize vitale

10 Feb 2024 8245

Proces atipic de ucidere din culpă Tragedie la Tulcea, soluționată definitiv la Constanța! Judecătorii spun că victima a „contribuit“ la propriul deces

28 Jan 2024 1814

Se cer daune de 30 de milioane de euro Achitare pentru un medic anestezist din Constanța acuzat de moartea unei paciente

04 Jan 2024 3923

Reținere „bombă“ la Constanța! Femeie decedată în urma unui incendiu provocat

22 Dec 2023 1290

(FOTO+VIDEO) Accident mortal în Constanța! Sentință definitivă. Decedatul, vinovat 30%, șoferul 70%

20 Nov 2023 2845

Tragedie în județul Constanța! Clasare pentru ucidere din culpă, condamnare pentru părăsirea locului accidentului

13 Nov 2023 1620

Fostul senator Gigi Christian Chiru, din Constanța, acțiune extraordinară la Înalta Curte!

23 Oct 2023 904

Știri justiție Constanța Fostul senator Gigi Christian Chiru acuzat de ucidere din culpă! Judecătorii au încetat procesul penal. Definitiv

17 Aug 2023 1681

Accident mortal spre Valu lui Traian! Șoferul, condamnat cu suspendare. Decedatul, vinovat 30% (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Jul 2023 3063

Procesul medicului anestezist din Constanța acuzat de ucidere din culpă, amânat pentru toamnă!

13 Jul 2023 1504

Accident cu doi morți pe DN 39, Constanța – Mangalia, în 2018! Impact la 140 - 150 km/h. Prima condamnare

02 Jun 2023 4895

Proces atipic, la Constanța - victima a „contribuit“ la propriul deces! Șofer din Tulcea trimis în judecată pentru omor, după ce ar fi lovit intenționat cu mașina un pieton

02 May 2023 5809

Video Medic de familie din Constanța, și un tânăr, condamnați pentru ucidere din culpă!

01 May 2023 25802