Retrospectivă Peninsula Constanța. An început cu anularea Regulamentului vechi de acces și finalizat cu suspendarea celui nou

  • Vechiul Regulament de acces în Zona Peninsulară a Constanței a fost anulat definitiv pe 5 ianuarie 2021.
  • Noul Regulament de acces în Peninsula Constanța a fost suspendat în primă instanță la data de 15 decembrie 2021, decizia fiind executorie.
  • Autoritățile publice locale așteaptă motivarea Tribunalului Constanța privind suspendarea regulamentului, pentru a putea declara recurs.
 
Zona Peninsulară a Constanței a început anul 2021 cu o veste venită din sălile de judecată, unde magistrații Curții de Apel Constanța au decis definitiv să anuleze Regulamentul de acces în zonă, adoptat în 2019.
 
Decizia a fost luată la data de 5 ianuarie 2021, chiar în prima zi lucrătoare a noului an.
 
Hotărârea a fost luată în dosarul 1658/118/2019 de Secția a II-a Civilă, de contecios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța, în completul format din magistrații Beatrice Mariș, Roxana Nicoleta Bacu și Ecaterina Grigore.
 
În dosar, părți erau 77&Madison ADK S.R.L., în calitate de reclamantă, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Constanța. În sprijinul reclamantei au fost formulate cereri de intervenție accesorii de către Asociația „Piata Ovidiu“ , „Tudorache, Stefanovici“ Societate civilă de avocați, Dăscălescu & Co S.P.R.L., Doicescu Dragoș Nicolae, Doicescu Violeta Mirela, Maestro S.P.R.L., Cin-Cin S.R.L., Ouzville S.R.L., Popescu Ana-Petruța, Parohia „Sfântul Nicolae Vechi“ și Parohia „Sfântul Anton de Padova“ (Constanta I).
 
Decizia Curții de Apel Constanța a fost definitivă și și a confirmat, practic, hotărârea primei instanțe, respectiv a Tribunalului Constanța care, la data de 2 aprilie 2020 a hotărât anularea Regulamentului de acces în zona peninsulară.
 
Amintim, la data de 27 septembrie 2018, Consiliul Local Municipal Constanța a adoptat Hotărârea nr. 371 prin care a fost aprobat Regulamentul de acces al autovehiculelor în zona peninsulară a municipiului Constanța.
 
În mai 2019, accesul auto în Peninsula Constanței a fost restricționat. Însă, o lună mai târziu, în iunie 2019, s-a decis în instanță suspendarea aplicării Regulamentului până la luarea unei decizii definitive în procesul în care se cerea anularea acestuia.
 
Regulament reloaded, dar cu bariere

 
Decizia definitivă a fost astfel luată la data de 5 ianuarie 2021, de către Curtea de Apel Constanța, care a motivat faptul că nu a fost atestată existența unei evaluări prealabile a impactului noii reglementări.
 

La circa jumătate de an de la anularea definitivă a Regulamentului de acces pentru Zona Peninsulară, noua administrație publică locală din Constanța a adoptat HCL 294 în data 31 august 2021, intrat în vigoare la data de 15 noiembrie 2021.
 
Noua reglementare prevedea, față de cea anterioară, împrejmuirea zonei unde accesul este restricționat cu bariere.
 
Cooperare loială și solidară
 
La data de 26 octombrie 2021, pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul cu numărul 7946/118/2021, ce avea ca obiect „suspendare executare act administrativ HCL 294/31.08.2021“.
 
Reclamanții erau companiile Gambino & Lyra SRL, Viperoom Express și, respectiv, Viperoom Pub SRL, toate reprezentate de avocatul Mirela Doicescu, din cadrul Baroului Constanța, iar pârâtul era Consiliul Local al Municipiului Constanța prin Primarul Municipiului Constanța.
 
Solicitărilor inițiale s-au alăturat și Hacer & Yasemin SRL, Cabinet de avocat Cristina Laura Andrei, Cabinet de avocat Carpov Oana Mădălina, Unal Co SRL, Lolamola SRL, 77& Madison ADK SRL, Bonton Beach SRL, Simple One SRL, Sicilia Bella SRL și Nutmih Product SRL.
 
Dosarul având ca obiect suspendarea noului regulament a fost judecat, în primă instanță, la dta de 12 noiembrie 2021, pronunțarea unei soluții fiind amânată pentru data de 15 ianuarie 2021.
 
La momentul respectiv, Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, în completul prezidat de magistratul Răzvan Ionuț Pricop, a decis respingerea cererii de suspendare a regulamentului.
 
În motivarea Hotărârii nr. 2016/2021 magistrații au vorbit, printre altele, despre o „cooperare loială și solidară între autoritatea publică și destinatarii acțiunii administrative“ pentru „reevaluarea și reindividualizarea proporțională inclusiv în perioada de aplicabilitate / de producere de efecte a Regulamentului“.
 
În acest proces, s-a declarat recurs, programat să se desfășoare la Curtea de Apel Constanța la data de 23 februarie 2022, de la ora 9.30.
 
Ulterior, o nouă solicitare privind suspendarea Regulamentului de acces în Zona Pneinsulară a fost depusă la Tribunalul Constanța.
 
Barierele, ridicate la fix o lună de la instalare
 
Cazul a fost înregistrat sub indicativul 8549/118/2021 și s-a judecat la data de 13 decembrie 2021, de la ora 9.30.
 
Dosarul s-a aflat în atenția Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, în completul prezidat de președintele secției, magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan.
 
Pronunțarea a fost amânată pentru data de 15 decembrie 2021, zi în care, la ora 14.00, Tribunalul Constanța a decis suspendarea regulamentului, la fix o lună de la instalarea barierelor de acces.
 
Barierele au fost ridicate în aceeași zi, iar cetățenilor li s-a permis accesul în zonă, hotărârea Tribunalului Constanța fiind executorie.
 
Se solicită urgentarea motivării
 
Ulterior acestei hotărâri, Consiliul Local Constanța a transmis că solicită urgentarea motivării acesteia – iar aceasta, în contextul în care hotărârea este supusă recursului, calea de atac putând fi declarată în termen de cinci zile de la comunicarea hotărârii motivate.
 
În prezent, locuitorii zonei au depus amendamente pentru modificarea Regulamentului de acces în zonă.
 
De asemenea, în cauză s-a implicat și Avocatul Poporului, care a îndemnat autoritățile publice locale la dezbateri publice cu locuitorii zonei și discuții comune.
 
În întreg acest context, se pare că nu numai anul 2021 a stat sub semnul Regulamentului de acces în Peninsula Constanța, dar și anul 2022 se pregătește să facă același lucru.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Ce a scos la iveală procesul Peninsula Constanța
Decese anunțate înainte să se întâmple, laptele și cornul cărate de profesori. În schimb, Primăria promite accesul taxiurilor ... electrice! (DOCUMENT)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Au început să dispară stâlpișorii din Peninsula Constanța! Procesul cu Poliția pe aviz, ajuns la Curtea de Apel (FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 752

Peninsula Constanța, fără stâlpișori pe strada Revoluției! Anunțul avocatei Mirela Doicescu (FOTO)

17 Apr 2024 775

Trei, Doamne, și toate trei PUZ-ul final pentru parcarea de la Casa de Cultură, pe masa Comisiei de Urbanism a municipiului Constanța!

02 Apr 2024 1112

Tribunalul Constanța - Avizul pentru restricțiile din Peninsulă, emis după adoptarea Regulamentului pentru Zona Peninsulară! De ce râmân stâlpișorii în picioare (MOTIVARE)

27 Mar 2024 757

RAJA Constanța Se oprește apa în Năvodari, Corbu, Lumina și Sibioara! Iată în ce perioadă

21 Feb 2024 979

Primăria Constanța și fiscul local vor să anuleze victoria obținută în instanță de familia Dușu! La mijloc, o mică avere

11 Feb 2024 3407

Primăria Comunei Limanu, județul Constanța vinde un teren intravilan

10 Feb 2024 820

Stâlpișorii ficși din Peninsula Constanța rămân în picioare! Tribunalul a respins cererea de anulare a avizului IPJ (MINUTA)

30 Jan 2024 672

Știri Constanța azi Scandal în zona peninsulară din Constanța! Implicat un bătrân de 80 de ani (FOTO+VIDEO)

18 Jan 2024 1960

Municipiul Constanța prin Primar, proces cu BRD pentru terenul de pe strada Arhiepiscopiei, din Zona Peninsulară

07 Jan 2024 3106

Retrospectivă 2023 Anul în care Regulamentul de acces în Zona Peninsulară Constanța a fost anulat definitiv

03 Jan 2024 770

Cel puțin 30 de persoane au murit după cutremurul violent din Japonia

02 Jan 2024 808

DGN-Romag SRL, deținută de familia Dușu, obține anularea supraimpozitării pentru Hotelul Intim, din Peninsula Constanța (MINUTA)

29 Dec 2023 1144

Retrospectivă 2023! „Radiografia“ deciziilor cruciale în justiția din Constanța - Civil și Contencios administrativ și fiscal

27 Dec 2023 895

Rusia confirmă avarierea unei nave, în urma unui atac ucrainean asupra Crimeei

26 Dec 2023 780