Justitie

Robe și balanța justiției Judecătorilor din România le lipsește ciocănelul. „A rămas doar o legendă“


Filmele hollywood-iene au lăsat și lasă în continuare mulți români cu impresia că, inclusiv în sălile de judecată din țara noastră, în momentul în care judecătorul pronunță o sentință ori face liniște în sală se folosește de ciocănel. Realitatea, însă, este că în sistemul judiciar român, ciocănelul judecătorului lipsește cu desăvârșire, fiind un simbol ce nu s-a păstrat de-a lungul timpului, ci a rămas doar o legendă, după cum explică reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii.
Pe fondul unor astfel de confuzii, ZIUA de Constanța vine în întâmpinarea cetățenilor și prezintă câteva elemente legate de simbolurile autorității judecătorești din România, despre robele magistraților și cum sunt acestea diferențiate pe culori, despre balanța justiției, dar și despre ciocănelul judecătorilor – element rămas la stadiul de legendă în instanțele de la noi. Facem precizarea că informațiile sunt puse la dispoziție de către Consiliul Superior al Magistraturii – forumul suprem al magistraților din țară.

Robele, obligatorii în sala de judecată


În ceea ce priveşte robele, este de precizat că, în sistemul judiciar actual, ele sunt obligatorii atât pentru judecători şi procurori, cât şi pentru avocaţi şi grefieri. Conform Consiliului Superior al Magistraturii, robele negre, de pildă, au fost adoptate de judecătorii englezi la sfârşitul anilor 1600, în semn de doliu, la moartea regilor Charles al II-lea şi a reginei Maria. „În actualul sistem judiciar din România, judecătorii poartă robe negre, la gât cu bavete din mătase“, informează CSM.
În funcţie de instanţă, culoarea bavetelor judecătorilor diferă. Astfel, acestea sunt albe pentru magistrații ce își desfășoară activitatea în cadrul judecătoriilor, roşu-ciclamen pentru cei de la tribunale şi mov pentru judecătorii curților de apel.
 „La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în şedinţele de judecată ale Completului 9 judecători şi ale secţiilor, judecătorii poartă robă de culoare neagră, iar în şedinţele Secţiilor Unite, robă de culoare mov“, potrivit CSM. Judecătorii Curții Constituționale a României au robe vișinii, cu bavetă albă.
La rândul lor, grefierii poartă robe gri-petrol cu baveta albă, iar robele avocaților și cele ale procurorilor sunt de culoare neagră.
Referitor la „balanţa justiţiei“, în iconografia antică, simbolul justiţiei a fost reprezentat de zeiţa Themis, „o femeie severă, legată la ochi, purtând într-o mână o balanţă, iar în cealaltă o sabie“, după cum explică reprezentanții CSM. Semnificaţia acestor simboluri este următoarea, potrivit sursei citate: eşarfa care acoperă ochii zeiţei şi balanţa sugerează funcţia esenţială a judecătorului, aceea de a spune dreptul – jurisdictio – în condiţii de independenţă şi imparţialitate. „În examinarea cauzelor, judecătorul trebuie să cântărească drepturile și interesele fiecărei părți, fără să țină seama de considerațiuni străine procesului, oricare ar fi ele“, au explicat reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii. Sabia semnifică executarea silită.
Ciocănelul, pe de altă parte, element ce s-a păstrat în sistemul judiciar din alte țări, însă nu și în cel român, vine din mitologia scandinavă. Acest element face trimitere la ciocanul magic al zeului Thor, patronul justiţiei, conducătorul oamenilor şi al lumii. „În sălile de judecată din România, acest simbol nu a fost păstrat, rămânând doar o legendă“, au explicat reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii.

Citește și:

În atenția justițiabililor dobrogeni:
Verificați aici dacă procesul dumneavoastră se va judeca pe durata stării de urgență! Precizări importante de la Curtea de Apel
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial, de la Consiliul Superior al Magistraturii Ce posturi de conducere sunt libere, în instanțele constănțene

04 Aug 2020 536

Judecătorii constănțeni Mihaela Cristina Mocanu și Claudiu Iulian Răpeanu, în atenția CSM

06 Jul 2020 414

Cei mai cunoscuți judecători, procurori și politicieni din România, dați în judecată la Tribunalul Constanța

06 Jul 2020 1007

Patru judecătoare, eliberate din funcții prin pensionare

03 Jul 2020 473

Vicepreședinte de instanță dobrogeană, în atenția Consiliului Superior al Magistraturii

25 Jun 2020 651

A primit avizul anual pentru menţinerea în funcţie. Eugenia Pușcașu rămâne judecător la Înalta Curte

21 Jun 2020 568

Au primit verdicte de necolaborare! Mai mulți magistrați din Dobrogea, în atenția CNSAS (document)

20 Jun 2020 527

Patru judecători eliberați din funcţie, prin pensionare. Alina Camelia Tocanie, Traian Dumitresc, Ioan Radu Țenter și Felicia Marian

18 Jun 2020 669

Mandat valabil din 4 iulie S-a decis președintele Curții de Apel București

18 Jun 2020 491

Oficial de la CSM Judecătoarea Adriana Ispas rămâne vicepreşedinte al Curţii de Apel Constanţa

18 Jun 2020 502

Conducerea Curții de Apel Constanța, în atenția CSM

18 Jun 2020 829

Doi judecători ies la pensie. CSM va înainta propunerile Preşedintelui României

05 Jun 2020 806

Nouă judecători părăsesc sistemul prin pensionare! Iată lista aprobată de CSM

29 May 2020 1131

Un fost primar al Mangaliei, obligat să achite Primăriei o mică avere. Decizia, contestată. Anunțul judecătorilor

20 May 2020 2773

Nou președinte în Judecătoria Constanța

18 May 2020 1828