„Să moară familia mea! Tu ești băiat bun și eu cu tine“ Interceptări din dosarul polițistului din Valu lui Traian. A refuzat 800 de euro mită!

 
  • Polițistul a formulat imediat denunţ la Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa, care a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
Doi bărbați din localitatea Valu lui Traian, județul Constanța, au fost condamnați zilele trecute, de Tribunalul Constanța, pentru dare de mită. În sarcina celor doi inculpați (D.S. și P.N.), procurorii spun că ar fi încercat să mituiască un polițist tot din Valu lui Traian cu suma de 800 de euro.
 
În actul de sesizare a instanței se arată că în data de 21 februarie 2021, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, la volanul autospecialei de poliție, în jurul orelor 16:30, polițistul a observat circulând pe „varianta“ localității un autoturism marca Ford, de culoare gri, în interiorul căruia se aflau patru tineri. La momentul respectiv, l-a identificat vizual pe conducătorul auto, despre care cunoștea că nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
 
Întrucât a fost observat la rândul său de ocupanții vehiculului menționat, conducătorul auto a mărit viteza de deplasare, astfel că pentru o perioadă de timp a pierdut contactul vizual cu autoturismul.
 
Polițistul a pornit în urmărirea acestuia, iar după ce l-a căutat aproximativ 30 de minute prin localitate, l-a observat circulând pe străzile din zona centrală.
 
Ca urmare a faptului că la momentul respectiv se afla singur în autospecială, l-a sunat pe colegul său de la Poliția Locală, aflat în timpul serviciului și i-a solicitat să taie calea autoturismului menționat, indicându-i direcția de deplasare a acestuia.
 
De pe locul din dreapta spate al vehiculului a coborât un bărbat, persoană pe care o cunoștea de asemenea din localitate, acesta fiind cercetat pentru comiterea mai multor infracțiuni. În continuare i-a condus la sediul postului de poliție pe șofer și pe pasagerul din dreapta-față, permițându-le celorlalți doi bărbați să plece.
 
La scurt timp, bărbatul care a coborât de pe locul din dreapta spate al vehiculului s-a deplasat la sediul instituției, pătrunzând în biroul în care lucrătorul de poliție se afla cu șoferul. Celălalt tânăr, ocupant al autoturismului pe locul din dreapta-față, fusese plasat într-un alt birou, fiind supravegheat de polițistul local.
 
În acest context, pasagerul de pe locul din dreapta spate al vehiculului a început să îl roage pe polițist „să fie băiat finuț“.

 
În acest context, bărbatul i-a promis polițistului că îi va oferi diverse sume de bani, în scopul menționat, acesta avansând inițial suma de 300 de euro, crescând mai apoi cuantumul sumei pe care urma să i-o remită la 500 de euro, pentru ca lucrătorul să nu îi întocmească dosar penal.
 

Polițistul a declarat că, la un moment dat, acesta a scos din buzunare mai multe bancnote de câte 50 euro, pentru a dovedi că avea bani asupra sa, iar la îndemnul său, a procedat în mod similar și conducătorul auto.
 
Polițistul a precizat că după formularea „ofertelor“ inițiale din partea inculpatului, în scopul probării demersului infracțional, a pornit înregistrarea audio pe telefonul mobil proprietate personală.
 
Sub pretextul că la momentul respectiv, la fața locului, se aflau prea multe persoane pentru a primi vreo sumă de bani, a stabilit cu inculpații să se deplaseze a doua zi la postul de poliție pentru a continua discuția inițiată de aceștia în referire la remiterea unor foloase materiale.
 
Cei doi au fost de acord și l-au asigurat că se vor prezenta în data de 22 februarie 2021, în jurul orelor 14:00, la sediul instituției, în scopul menționat.
 
Polițistul a pus la dispoziția organelor de anchetă înregistrarea audio, realizată cu mijloace proprii, din analiza procesului-verbal de redare rezultând că aspectele prezentate se confirmă în totalitate:
 
Inculpat: ...neinteligibil... dacă e așa, o să-ți aduc 300 acuma și o să ți-i dau pe toți eu, și gata, ai înțeles?
 
Inculpat: - Nu e nici o problemă că sunt eu, e și el! Ascultă-mă. ...neinteligibil... absolut tot. Băiatului nu-i mai faci absolut. Am trimis acuma să mai iau 300. In caz eventual că nu pot să iau cu dobândă, să moară copiii mei dacă nu iau! 50%! Ascultă-mă! Nu... dacă nu, mâine 100% îți dau ...mă cauți p-acasă...
 
Polițist: Facem altceva!
 
Inculpat: Ia zi!
 
Polițist: Eu scriu toate actele acuma și nu le trimit nicăieri.
 
Inculpat: Nu, fii atent cum facem!
 
Polițist:  Și mâine la ora 2 când (...)
 
Inculpat: - Nu, nu, nu! Nu faci nimic! Aștept acum ca să-mi aducă și ăia 300. Ai înțeles? Deci...nu că te mint, că eu nu! Să moară familia mea dacă îți face nimic! Tu ești băiat bun și eu cu tine, nu e nici o problemă!
 
Polițist: Bine, hai! Așteptați afară! Eu îmi fac treaba în continuare.
 
Inculpat: Aștept să aduc alea și dacă ai fi băiat.
 
Polițist: Da, mă! Așteaptă afară. Da ia-i la goană p-ăștia că s-au strâns o grămadă în fața poliției!
 
Inculpat: Da, frate, vin, m-am jurat că vin.
 
În data de 22 februarie 2021, șoferul s-a deplasat (singur) la sediul Postului de Poliție și i-a remis polițistului suma de 800 euro pentru ca funcționarul să nu îi întocmească dosar penal vizavi de comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără permis de conducere, în legătură cu incidentul descris anterior.
 
Activitatea a fost documentată ca urmare a dispunerii de către procuror, în mod provizoriu, a măsurii de supraveghere tehnică constând în supravegherea video, audio, foto a persoanelor implicate, reușindu-se prinderea în flagrant a inculpatului în timp ce remitea suma menționată cu titlu de mită (măsura a fost confirmată în mod corespunzător de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța).
 
Condamnări
 
Șoferul a luat un an si opt luni de închisoare cu suspendare pentru comiterea infractiunii de dare de mită.
 
Celălalt inculpat a primit trei ani cu executare (contoire cu o altă pedeapsă).
 
Tot prin decizia de condamnare, Tribunalul a mentinut măsura sechestrului asigurator luată prin ordonanta din data de 24.02.2021 emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanta, asupra sumei de 800 de euro, remisă cu titlu de „mită“, lucrătorului de politie din cadrul Postului de Politie Valu lui Traian, la data de 22 februarie 2021.
 
Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Sursa text: rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Mai mulți șoferi condamnați pentru dare de mită. Dosarul, la Constanța. S-a stabilit primul termen în apel
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Flagrant în trafic, la Murfatlar! Un polițist din IPJ Constanța a refuzat mită 400 de lei. Final de anchetă

05 Jan 2022 10051

Un polițist din Constanța, condamnat cu executare. Rejudecarea, formulată de trei civili, admisă în principiu

28 Dec 2021 806

Doi polițiști locali, reținuți la Cluj-Napoca. I-au rupt mâna unui cerșetor apoi au încercat să îl mituiască (VIDEO)

23 Nov 2021 782

Doi tineri au încercat să corupă un polițist din Valu lui Traian, cu 800 de euro. Decizie definitivă

10 Nov 2021 888

Cazul polițistului din Valu lui Traian, care a refuzat 800 de euro mită, a ajuns la Curtea de Apel

20 Oct 2021 2575

Oficial de la Anticorupție Polițist arestat pentru trafic de influență. Se lăuda cu pile la Protecția Copilului și la Serviciul Rutier

01 Oct 2021 1245

Un polițist din Valu lui Traian a refuzat 800 de euro mită! Condamnări

26 Sep 2021 4237

Cazul celor aproape 20 de șoferi condamnați la Tulcea pentru dare de mită a ajuns la Constanța

23 Jun 2021 2597

Un polițist rutier din IPJ Constanța a refuzat 300 de lei mită. Prima condamnare

21 May 2021 2327

Care erau tarifele Doi polițiști, un inginer de la RAR Tulcea, condamnați definitiv, pentru mită, la Constanța

10 May 2021 5361

Un polițist din IPJ Constanța este acuzat de luare de mită. Începe procesul

21 Apr 2021 1197

Flagrant la Valu lui Traian! Un polițist de la Rutieră a refuzat 800 de euro. Final de anchetă

20 Mar 2021 1784

Polițist din Valu lui Traian, acuzat de luare de mită, menținut sub control judiciar

02 Mar 2021 1020

DGA Un polițist constănțean a refuzat mită de la un bărbat prins la volan fără permis

23 Feb 2021 1901

Polițistul constănțean Elvid Daniel Babalîc, acuzat de luare de mită, achitat. Dosarul, în apel

01 Feb 2021 1541