Salariile profesorilor din Constanța care au titlul de doctor și care au obținut gradul I în baza acestuia, pe masa Curții Supreme

  • Decizia Curții de Apel Constanța de a suspenda Ordinul Ministerului Educației nr. 3993/2021 a fost atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • Ministerul Educației a declarat recurs împotriva Hotărârii nr. 170/2021 pronunțată de completul prezidat de magistratul Claudiu Răpeanu, vicepreședintele Curții de Apel.
  • În paralel, Curtea de Apel Constanța va judeca cererea de anulare a ordinului la data de 20 ianuarie 2022, de la ora 12.00.
 
Ministerul Educației a contestat, la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, decizia Curții de Apel Constanța de a suspenda Ordinul ME nr. 3993/2021!
 
Ordinul vizează profesorii care au titlul științific de doctor și care au obținut gradul didactic I în baza acestuia. Mai exact, în alineatul (2) al articolului 1 din ordin s-a stabilit că personalul didactic care a obținut gradul didactic I în baza titlului științific de doctor, anterior întrării în vigoare a Legii 153/2917, nu mai primește indemnizația pentru titlul de doctor sau trebuie să aleagă între plata indemnizației sau echivalarea gradului didactic I.
 
Explicațiile au fost oferite ZIUA de Constanța, cu o altă ocazie, de către profesorul Mitică Iosif, președintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa.
 
Ordinul a fost suspendat de către judecătorii Curții de Apel Constanța, în completul prezidat de magistratul Claudiu Răpeanu, vicepreședinte al instanței.
 
Decizia de suspendare, contestată acum de Ministerul Educației la Curtea Supremă, a fost luată în dosarul 322/36/2021, prin Hotărârea nr. 170/2021 a Curții de Apel Constanța.
 
„Îndoială puternică și evidentă“
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în Hotărârea nr. 170/2021 pentru suspendarea aplicării ordinului, document citat pe Jurindex, Curtea de Apel Constanța a vorbit despre „elemente suficiente care imprimă o îndoială puternică și evidentă prezumției de legalitate de care ar trebui să se bucure Ordinul nr.3993/2021“.
 
Totodată,  judecătorii au vorbit în aceeași hotărâre despre faptul că „instanța apreciază că măsura suspendării provizorii a executării actului administrativ atacat este justificată deoarece, în sarcina cadrelor didactice, reprezentate procesual de sindicat, se înregistrează o diminuarea reală a venitului salarial ce reprezintă o reală pagubă greu de înlăturat în ipoteza anulării actului, în sensul imposibilității recuperării sale integrale ci prin eșalonări legislative derulate pe parcursul a cinci ani consecutivi“, potrivit www.rolii.ro.

 
În plus, se mai arată în hotărârea Curții de Apel că „în cazul de față dispoziția legală ce se solicită a fi suspendată are ca sferă de reglementare cadrele didactice care au obținut gradul didactic I prin echivalare anterior datei de 1 iulie 2017, urmare a obținerii titlului științific de doctor, în timp ce dispozițiile obligatorii ale Deciziei 7/2021 au ca sferă de reglementare alte componente ale salariului de bază, respectiv gradație de merit, majorări, distincte de indemnizația lunară pentru titlul științific de doctor“.
 

Nu se face trimitere la hotărâri judecătorești
 
„Subordonarea față de actele de nivel superior reprezintă regula impusă actelor normative sau administrative și care este prevăzută la art.81 din aceeași Lege nr.24/2000 astfel, la elaborarea proiectelor de hotărâri, ordine sau dispoziții se va avea în vedere caracterul lor de acte subordonate legilor, hotărârilor și ordonanțelor Guvernului și altor acte de nivel superior“, au precizat magistrații Curții de Apel Constanța.
 
De asemenea, judecătorii au mai spus că „în nici un moment textul de lege ordinar nu face trimitere la hotărâri judecătorești chiar și obligatorii date de Înalta Curte de Casație și Justiție în mecanismul recunoscut acesteia de unificare a practicii judiciare prin pronunțarea unor hotărâri de dezlegare a unor chestiuni de drept, acestea neputând fi asimilate nici măcar noțiunii de «alte acte de nivel superior» urmare a faptului că nivelul superior al ordinului este tot legea ordinară“.
 
„Din cele prezentate mai sus, instanța consideră că împrejurările legate de starea de drept astfel prezentate reprezintă elemente suficiente care imprimă o îndoială puternică și evidentă prezumției de legalitate de care ar trebui să se bucure Ordinul nr.3993/2021“, au concluzionat magistrații Curții de Apel Constanța.
 
„Urmare a faptului că în cadrul acestei proceduri instanța are rolul de a efectua numai o cercetare sumară în cadrul căreia analiza aspectelor formale prezentate mai sus sunt suficiente pentru a releva îndoiala puternică și evidentă, nu se va mai proceda la analiza celorlalte argumente prezentate în cererea de chemare în judecată deoarece acestea duc la prejudecarea fondului“, au mai precizat judecătorii Curții de Apel.
 
Proces pentru anularea ordinului
 
Amintim, de asemenea, că în paralel cu suspendarea ordinului, profesorii solicitaseră, tot la Curtea de Apel Constanța, și anularea în parte a acestuia.
 
Procesul privind anularea se va judeca pe 20 ianuarie 2022, de la ora 12.00, la Secția de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța.
 
În paralel, dosarul în care Ministerul Educației a contestat suspendarea aplicării ordinului a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, fără însă a se fi fixat, până la acest moment, data primei înfățișări.
 
Oricare va fi decizia Curții Supreme în legătură cu suspendarea ordinului contestat, aceasta va fi definitivă.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Ce se întâmplă cu salariile profesorilor care au titlul științific de doctor și care au obținut gradul didactic I în baza acestuia. Ce spune Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sorin Cîmpeanu anunță plata salariilor angajaților din sistemul de educație

16 May 2022 642

Lotul olimpic de matematică al României, întâlnire cu premierul și ministrul Educației

13 May 2022 558

Ministerul Agriculturii va prelua de la Ministerul Educaţiei fonduri pentru dotarea liceelor agricole

10 May 2022 458

Rezultate de excepție obținute de lotul olimpic de matematică al României la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO) pentru seniori

09 May 2022 577

Ministerul Educației 1.791 de copii înscriși deja ca audienți în școli și grădinițe din România

07 May 2022 767

Mai mulți bani pentru performanță Pentru stimularea excelenței, Ministerul Educaţiei a propus majorarea premiilor pentru elevii olimpici

29 Apr 2022 537

Ministerul Educației Creșele se vor organiza și vor funcționa în baza unei metodologii specifice adoptate de Guvernul României

28 Apr 2022 688

Sorin Cîmpeanu Strategia Naţională „Părinţi educaţi, copii fericiţi", lansată în consultare națională

20 Apr 2022 557

Constanța Rezultatele simulărilor la examenele naţionale, mai bune față de cele din ianuarie

14 Apr 2022 670

Ministrul Educației „Rezultatele la simulare, cu două excepţii, sunt mai slabe decât anul trecut“

14 Apr 2022 810

Etapa națională a Olimpiadei Naționale de Matematică, organizată la Constanța. Câți elevi participă și când va vea loc

14 Apr 2022 1408

Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, la reuniunea Consiliului Educație, organizată la Luxembourg

05 Apr 2022 593

Opt elevi eliminați pentru fraudă de la simularea bacalaureatului. Ce subiecte au avut elevii de rezolvat (DOCUMENTE)

28 Mar 2022 882

Ministerul Educației. Se caută soluții pentru a veni în sprijinul copiilor din Ucraina. Ce variante sunt luate în discuție

25 Mar 2022 862

Ministerul Educaţiei reia competiţia pentru obţinerea certificatului ''Şcoală Europeană''. Care sunt etapele competiției

23 Mar 2022 727