Șapte afaceriști din Constanța, trimiși în judecată de DNA, în 2018. Care este prejudiciul și în ce stadiu este dosarul

  • Potrivit DNA Constanța, „începând cu anul 2008, cei șapte inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu cereale“.
  • „Activitatea acestora, care a continuat până în anul 2010, a constat în evidențierea în contabilitatea societăților pe care le administrau a unor achiziții și livrări fictive de cereale“, se mai arată în ancheta procurorilor.

Judecătorii din cadrul Tribunalului Constanța au acordat cel de al 21 termen în dosarul în care șapte afaceriști din Constanța au fost trimiși în judecată de, în 2018. Noul termen a fost stabilit pentru data de 28 aprilie 2021, pentru administrare probe.

Amintim că în luna mai 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au anunțat trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Popescu Neculae, pentru săvârșirea infracțiunilor de: evaziune fiscală (2 fapte), spălare a banilor, constituire a unui grup infracțional organizat.

Mutică Marian, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală (2 fapte), spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.

Olteanu Cătălin, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală, spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.

Petrescu Silviu-Aurelian, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.

Chiuc-Botezatu Cristian-Bogdan, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală, spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.

Iftinca Daniel, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală, spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat;


Stoian Cătălin, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală, spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.
 

„Evaziune fiscală în domeniul comerțului cu cereale“

Potrivit DNA Constanța, „începând cu anul 2008, cei șapte inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu cereale“.


„Activitatea acestora, care a continuat până în anul 2010, a constat în evidențierea în contabilitatea societăților pe care le administrau a unor achiziții și livrări fictive de cereale“, se mai arată în ancheta procurorilor.

„În concret, s-a reținut că societățile comerciale controlate de inculpați au achiziționat cereale de la persoane fizice, fără documente legale de proveniență, această marfă fiind vândută mai departe către beneficiarii finali (mari comercianți de cereale), cu consecința directă a colectării TVA aferente. Ca urmare a acestor demersuri, au fost evidențiate în contabilitate cheltuieli nereale în valoare totală de 87.917.374,23 lei, prejudiciindu-se bugetul consolidat al statului cu suma totală de 25.762.816,78 lei“, conform magistraților.
 

Transfer către conturi din străinătate

„Pentru a ascunde și disimula adevărata proveniență a banilor obținuți din infracțiunile de evaziune fiscală, inculpații fie au retras de la bancă mari sume de bani fie au dispus transferul altora către conturi din străinătate de unde, ulterior, au fost reintroduse în circuitul financiar fraudulos, cu titlul „creditare societate”. În același context, inculpații Olteanu Cătălin, Stoian Cătălin și Iftinca Daniel s-au sustras de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin declararea fictivă a sediilor societăților pe care le administrau“, potrivit anchetatorilor DNA.

Ministerul Finanțelor Publice a comunicat faptul că se constituie parte civilă cu suma de 27.049.857 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citește și

Un fermier din Tulcea, trimis în judecată de DNA Constanța, condamnat. La cât se ridică daunele

Tribunalul Constanța a respins eliberarea condiționată a omului de afaceri Stelian Ilioaea, din Tulcea, condamnat la opt ani
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 485

Cum arată terenul pe care va fi construit noul sediu al DNA Constanța! (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 1201

​DNA Constanța se mută în casă nouă!

17 Apr 2024 767

Este oficial! Procurorii Andrei Bodean și Constantin Conortos pleacă de la DNA Constanța la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

16 Apr 2024 685

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1343

DNA acuză - șantaj la SOCEP! Totul se decide azi, la Curtea de Apel Constanța

14 Apr 2024 820

Oficial! Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin pleacă de la DNA Constanța

12 Apr 2024 5463

Tribunalul Constanța îl reabilitează pe Senol Zevri, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa! (MINUTĂ)

11 Apr 2024 611

Justiție Constanta Amânare de pronunțare în dosarul lui Meran Dorin, șeful Gărzii de Mediu Tulcea!

10 Apr 2024 394

Fost ofițer din IPJ Constanța acuzat de DNA de abuz în serviciu! Judecătorii disjung cauza sub aspectul laturii civile (DOCUMENT)

07 Apr 2024 8629

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 898

Mihai Lupu va candida la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL

01 Apr 2024 928

Achitare la Tribunalul Tulcea, într-un dosar al DNA Constanța! Vizat, „obiectivul turistic sat pescăresc tradițional“ (MINUTĂ)

24 Mar 2024 1117

(VIDEO) Patru persoane trimise în judecată de DNA Constanța, menținute în arest preventiv! Decizia nu este definitivă

23 Mar 2024 776

Curtea de Apel Constanța, final de proces în presupusul șantaj de la SOCEP! Când se va pronunța instanța definitiv

22 Mar 2024 768