Șapte afaceriști din Constanța, trimiși în judecată de DNA, în 2018. Care este prejudiciul și în ce stadiu este dosarul

  • Potrivit DNA Constanța, „începând cu anul 2008, cei șapte inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu cereale“.
  • „Activitatea acestora, care a continuat până în anul 2010, a constat în evidențierea în contabilitatea societăților pe care le administrau a unor achiziții și livrări fictive de cereale“, se mai arată în ancheta procurorilor.

Judecătorii din cadrul Tribunalului Constanța au acordat cel de al 21 termen în dosarul în care șapte afaceriști din Constanța au fost trimiși în judecată de, în 2018. Noul termen a fost stabilit pentru data de 28 aprilie 2021, pentru administrare probe.

Amintim că în luna mai 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au anunțat trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Popescu Neculae, pentru săvârșirea infracțiunilor de: evaziune fiscală (2 fapte), spălare a banilor, constituire a unui grup infracțional organizat.

Mutică Marian, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală (2 fapte), spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.

Olteanu Cătălin, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală, spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.

Petrescu Silviu-Aurelian, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.

Chiuc-Botezatu Cristian-Bogdan, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală, spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.

Iftinca Daniel, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală, spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat;


Stoian Cătălin, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală, spălare a banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.
 

„Evaziune fiscală în domeniul comerțului cu cereale“

Potrivit DNA Constanța, „începând cu anul 2008, cei șapte inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu cereale“.


„Activitatea acestora, care a continuat până în anul 2010, a constat în evidențierea în contabilitatea societăților pe care le administrau a unor achiziții și livrări fictive de cereale“, se mai arată în ancheta procurorilor.

„În concret, s-a reținut că societățile comerciale controlate de inculpați au achiziționat cereale de la persoane fizice, fără documente legale de proveniență, această marfă fiind vândută mai departe către beneficiarii finali (mari comercianți de cereale), cu consecința directă a colectării TVA aferente. Ca urmare a acestor demersuri, au fost evidențiate în contabilitate cheltuieli nereale în valoare totală de 87.917.374,23 lei, prejudiciindu-se bugetul consolidat al statului cu suma totală de 25.762.816,78 lei“, conform magistraților.
 

Transfer către conturi din străinătate

„Pentru a ascunde și disimula adevărata proveniență a banilor obținuți din infracțiunile de evaziune fiscală, inculpații fie au retras de la bancă mari sume de bani fie au dispus transferul altora către conturi din străinătate de unde, ulterior, au fost reintroduse în circuitul financiar fraudulos, cu titlul „creditare societate”. În același context, inculpații Olteanu Cătălin, Stoian Cătălin și Iftinca Daniel s-au sustras de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin declararea fictivă a sediilor societăților pe care le administrau“, potrivit anchetatorilor DNA.

Ministerul Finanțelor Publice a comunicat faptul că se constituie parte civilă cu suma de 27.049.857 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citește și

Un fermier din Tulcea, trimis în judecată de DNA Constanța, condamnat. La cât se ridică daunele

Tribunalul Constanța a respins eliberarea condiționată a omului de afaceri Stelian Ilioaea, din Tulcea, condamnat la opt ani
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procurorul Sorin Constantinescu, fost șef al DNA Constanța, părăsește sistemul prin pensionare

28 Feb 2024 452

Deputatul USR Constanța, Stelian Ion “Procurorul șef Marius Voineag trebuie să plece din fruntea DNA!

28 Feb 2024 592

„Voi construi o altă echipă, cu un suflu nou!“ Ce spune Mihai Stanciu, șeful DNA Constanța, după ce cinci procurori au anunțat că vor să plece la o altă structură

28 Feb 2024 1402

Situație fără precedent la DNA Constanța! Cinci procurori vor să părăsescă structura teritorială

28 Feb 2024 1083

În locul lui Mihai Stanciu Iată ce avere are Veronica Jalbă, noul șef al Parchetului Judecătoriei Constanța (DOCUMENTE)

28 Feb 2024 570

Din 1 martie 2024 Veronica Jalbă, noul prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Constanța

28 Feb 2024 688

Curtea de Apel Constanța, decizie definitivă pentru Stelian Tocia și Apostol Cristian Ionuț (MINUTA)

27 Feb 2024 449

Tribunalul Constanța, decizie privind măsurile asigurătorii din dosarul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța (MINUTA)

26 Feb 2024 454

DNA, acord de recunoastere a vinovăției cu Laura Bobeș, fost șef al Serviciului Resurse Umane din Primăra Constanța! Tribunalul, în pronunțare (DOCUMENT

25 Feb 2024 4510

Tribunalul Constanța i-ar elibera din arest pe Stelian Tocia și pe Apostol Cristian Ionuț, din dosarul DNA Constanța

23 Feb 2024 768

Averea și interesele Procurorul Mihai Alexandru Stanciu preia, de azi, șefia DNA Constanța! (DOCUMENTE)

22 Feb 2024 1847

Liviu Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă, așteptat la Tribunalul Constanța!

19 Feb 2024 712

Ce au găsit procurorii DNA într-un coș de gunoi Viorela Mirabela Călin, fost consilier juridic superior în Primăria Constanța, acord cu procurorii DNA! Ședință importantă azi la Tribunalul Constanța (DOCUMENT)

19 Feb 2024 1261

Baza Logistică Navală a bătut palma cu Tehnorex International SRL, din Constanța! (DOCUMENT)

19 Feb 2024 460

Zi importantă pentru DNA Constanța! Este vizat dosarul Spitalului Municipal din Constanța (DOCUMENT)

14 Feb 2024 718