Șase procurori pentru 4.000 de dosare Ce a făcut în 2019 structura ce îl anchetează pe șeful DNA Constanța, magistratul Andrei Bodean


Autoritățile din sistem au făcut publice raportul pentru anul 2019 privind activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cunoscută drept Secția Specială a magistraților. Structură aparte în sistemul magistraturii din România, Secția a avut de soluționat anul trecut 4.154 de dosare, activitatea fiind desfășurată, în medie, de către șase procurori. De menționat că Secția Specială instrumentează și un dosar în care este cercetat șeful DNA Constanța, magistratul Andrei Bodean.

De altfel, din cei șase magistrați ce își desfășurau activitatea în 2019 la SIIJ, trei sunt constănțeni, fiind vorba despre fostul procuror general al Constanței, magistratul Adina Florea, despre magistratul Zarafina Puiu, din cadrul Parchetului Curții de Apel Constanța și, respectiv, procurorul Silviu Ciocoiu, de asemenea din cadrul Parchetului Curții de Apel Constanța. În ultimele luni ale anului trecut, însă, magistratul Zarafina Puiu s-a pensionat, ca urmare a refuzului Consiliului Superior al Magistraturii, prin Secția pentru procurori, de a-i acorda avizul anual pentru rămânerea în funcție după împlinirea vârstei de 65 de ani. Procurorul Zarafina Puiu instrumenta dosarul șefului DNA Constanța.
 

Conducerea SIIJ, asigurată de magistratul Adina Florea

Mai mult, după numirea magistratului Gheorghe Stan în funcția de judecător al Curții Constituționale, conducerea SIIJ a revenit magistratului constănțean Adina Florea, în calitate de adjunct al acesteia. Odată cu înscrierea procurorului Adina Florea la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de procuror șef al SIIJ, aceasta s-a retras din funcția de adjunct, care i-a revenit magistratului Nicolae Marin. Ulterior, procurorul Adina Florea a obținut cel mai mare punctaj la concursul organizat pentru conducerea Secției, însă rezultatele nu au fost validate de Plenul CSM, ca urmare a neîntrunirii cvorumului pentru ținerea ședinței. În cele din urmă, la finele anului trecut, Adina Florea s-a retras din procedura de numire în funcția de șef al SIIJ, declarând la momentul respectiv pentru ZIUA de Constanța că va rămâne în cadrul Secției, pe o funcție de execuție.

Pentru a reveni însă la activitatea desfășurată de SIIJ în 2019, trebuie precizat că, anul trecut au fost audiate 839 de persoane la Secția Specială, iar dintre acestea 16 în calitate suspecţi şi 36 în calitate de persoane vătămate. Totodată, Secția Specială a realizat trei percheziții informatice și a emis, în vederea punerii în executare, opt mandate de aducere.
Potrivit surselor oficiale, din cele 4.154 de dosare aflate pe rolul Secției anul trecut, 2.052 de cauze au fost constituite ca urmare a sesizărilor formulate de persoane fizice sau juridice private, ori de către instituții publice. De asemenea, din totalul cauzelor, șase dosare au fost formate ca urmare a sesizării din oficiu, iar diferența până la 4.154 de cauze o reprezintă dosarele declinate de la alte unități de parchet.

Au fost soluționat 417 dosare în 2019, iar în două dintre aceste cauze, ce privesc trei inculpați, s-a dispus trimiterea în judecată.
Astfel, au fost trimise în judecată două persoane, sub acuzațiile de inducerea în eroare a organelor judiciare sub forma participației improprii (două infracțiuni), cercetare abuzivă (o infracțiune), represiune nedreaptă (o infracțiune), fals în înscrisuri sub semnătură privată, sub forma participaţiei improprii (două infracţiuni) și, respectiv, o infracţiune de fals în înscrisuri sub semnătură privată sub forma complicităţii. Al treilea suspect a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
 

Peste 400 de dosare, clasate

În 415 dosare s-au dat decizii de clasare, în 273 dintre acestea fiind vorba despre infracțiuni de abuz în serviciu, în 15 despre luare de mită, în două dosare despre are de mită, în șase despre trafic de influenţă și în trei despre cumpărare de influenţă. Totodată, zece dintre dosare priveau infracțiuni de cercetare abuzivă, și șase – represiunea nedreaptă. Au fost clasate și câte un dosar pentru fiecare dintre infracțiunile: tortură, şantaj, hărţuire, mărturie mincinoasă, delapidare, neglijență în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals informatic, fals în declarații, influențarea declarațiilor, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, acces ilegal la un sistem informatic, falsificare documente și evidențe electorale, falsificare de monede, distrugere, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, conducere a unui vehicul fără permis și, respectiv, evaziune fiscală.
Alte șase dosare privind favorizarea făptuitorului, zece privind constituirea unui grup infracțional organizat, două privind loviri sau alte violențe, patru de vătămare corporală din culpă, două privind conflictul de interese și șapte privind falsul intelectual au fost, de asemenea, clasate.

Nu în ultimul rând, au fost închise și alte două dosare privind fals sub semnătură privată, două pentru sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri, trei privind nerespectarea hotărârilor judecătorești, compromiterea intereselor justiției, două pentru înșelăciune și alte două privind nerespectarea regimului armelor și munițiilor.


Citește și:



De ce s-a retras din fruntea SIIJ:
Adina Florea ne-a dezvăluit ce planuri are în continuare

Zarafina Puiu, procurorul SIIJ ce-l ancheta pe şeful DNA Constanţa, îndepărtată din sistem

Procurorul șef al DNA Constanța, Andrei Bodean, chemat la audieri la sediul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Expoziție de DVD-uri „Destinații de vacanță“, la Biblioteca Județeană Constanța!

04 Jul 2023 873

Foștii magistrați din Constanța Adina Florea și Silviu Ciocoiu, la proces cu Inspecția Judiciară

09 May 2023 1773

Un fost procuror din Constanța, printre propunerile pentru noul „SS“ al magistraților!

21 Jan 2023 4601

De astăzi Magistratul Adina Florea a ieșit la pensie!

21 Dec 2022 3685

Sfârșitul unei ere! Documentul prin care magistratul Adina Florea, fostul procuror general al Constanței, a ieșit la pensie (DOCUMENT)

04 Nov 2022 6988

Curtea Supremă, verdict definitiv pentru magistratul constănțean Adina Florea! (MINUTA)

26 May 2022 1858

Parchetul General are termen șase luni să-l ancheteze pe șeful DNA Constanța!

11 May 2022 14831

Oficial Parchetul General cere aprobare pentru redeschiderea urmăririi penale față de magistratul constănțean Adina Florea!

15 Apr 2022 1691

După desființarea Secției Speciale Procurorul Adina Florea, în schema de personal a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța!

18 Mar 2022 2892

Oficial Desființarea Secției Speciale, în dezbatere publică. Cine și cum îi va ancheta pe membrii CSM! (DOCUMENT)

21 Jan 2022 1676

Secția Specială a magistraților, dată în judecată la Constanța! Este pârât și șeful secției

01 Jan 2022 2441

Fostul procuror general al Constanței Adina Florea, de la Secția specială a magistraților, admisă la concursul pentru Inspecţia Judiciară (document)

13 Aug 2021 2652

Fostul ministru al Justiției Monica Macovei cere demisia judecătorilor Curții Constituționale

15 Jun 2021 2972

Curtea de Apel Pitești „Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie nu este justificată!“

08 Jun 2021 1450

Proiectul de lege pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, adoptat de Camera Deputaților

24 Mar 2021 1406