Scenariu mincinos Fost procuror, trimis în judecată de Secția de investigare a infracțiunilor din justiție

 
  • Inculpatul, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, ar fi ticluit probe nereale. 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, urmare a comunicatului din data de 14 noiembrie 2019, este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 16 iunie 2020, procurorii din cadrul Secției de investigare a infracțiunilor din justiție a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată a unui fost procuror (eliberat din funcție în cursul anului 2019 ca urmare a aplicării sancțiunii disciplinare a excluderii din magistratură) sub aspectul săvârșirii  infracțiunilor de :

-   cercetare abuzivă, prev. de art. 280 alin. 1 și 2 din Codul penal;

-  influențarea declarațiilor martorilor, prev. de art. 272 alin. 1 din Codul penal (patru infracțiuni);

-  participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată, prev. de art. 52 alin. 3 din Codul penal în referire la art. 268 alin. 2 din Codul penal rap. la art. 47 din Codul penal și art. 35 alin. 1 din Codul penal.

În fapt, în urma probatoriului administrat s-a constatat că inculpatul, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, ar fi ticluit probe nereale prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obținerea unui denunț de la o persoană deja cercetată în același dosar și consemnarea de declarații nereale sub pseudonim de la mai multe persoane, ar fi realizat acțiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată cât și cu identitate reală, să dea declarații mincinoase, totul în scopul de a proba existența unor fapte de evaziune fiscală și coruperea alegătorilor și de a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Înaltei Curți de Casație și Justiție, spre competentă soluționare.

              Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iohannis a promulgat legea privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi

11 Mar 2022 1325

Proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale a ajuns în Senat

08 Apr 2021 1207

LIVE. Ministrul Justiției, Stelian Ion „Proiectul de desființare a Secției Speciale a magistraților va merge în Guvern“

12 Feb 2021 1797

CSM a stabilit data la care va analiza raportul de activitate al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie pe anul 2019

01 Mar 2020 1441

Surse judiciare Procurorul constănțean Adina Florea, retrasă din fruntea SIIJ

05 Dec 2019 2337

Stelian Ion (USR) - „Obiectivul mandatului meu este îmbunătățirea legilor justiției pentru a apăra cetățenii de abuzuri“

02 Dec 2019 1605

CSM a amânat validarea în funcţie a Adinei Florea în fruntea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

18 Sep 2019 1610