Justitie

Schimbări majore în justiţia din Constanţa, de luni!

Decizie fără precedent în justiţia din Constanţa! Vineri, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, s-a decis desfăşurarea de activităţi de protest constând în purtarea de banderole albe la braţ şi ieşirea în faţa instituţiei.
 
Acţiunea de protest a avut loc vineri, începând cu ora 16.00, şi a durat aproximativ 30 de minute. La acest eveniment au participat şi procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Tot în cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa s-a hotărât suspendarea activităţii instituţiei, timp de trei zile (de luni până miercuri, inclusiv), cu excepţia situaţiilor care reclamă urgenţă, respectiv cauzele cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive.
 
„Totodată, se suspendă participarea procurorilor în şedinţele de judecată penale sau civile, cu excepţia cazurilor cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive“, potrivit lui Viorel Gabriel Teliceanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
 
Magistratul arată că protestul vizează „măsurile abuzive şi care pun în pericol arhitectura instituţională a Statului Român, cu consecinţe asupra statului de drept din ţara noastră“.
 
Viorel Gabriel Teliceanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, mai arată că magistraţii din cadrul unităţii de parchet pe care o conduce „susţin cu fermitate poziţia procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, şi a secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, faţă de modificările legislative aduse legilor justiţiei prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului din data de 19 februarie 2019“.
 
„Totodată, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa susţin declaraţia de principii a Forului Judecătorilor din România. Folosindu-se de pretextul necesităţii modificărilor aduse admiterii la Institutul Naţional al Magistraturii, modificare absolut necesară, legislaţia a fost modificată prin ordonanţă de urgenţă fără a justifica vreo urgenţă, fără niciun fel de consultare cu autoritatea implicată, chiar pe ascuns, cu o lipsă de transparenţă totală, cu încălcarea recomandărilor Mecanismului de Verificare şi Cooperare, obligatorii pentru România, aşa cum rezultă din jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, cu încălcarea art. 125 şi art. 131 din Constituţia României, cu încălcarea art. 55 alin. 1 şi 3 Cod procedură penală, cu încălcarea principiului cooperării loiale şi cu încălcarea flagrantă a principiului separării carierelor, principiu nou instituit în legislaţia românească exact de cei care l-au încălcat prin prezenta ordonanţă“, a adăugat Teliceanu.
 
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa încheie arătând că „modificările sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcţiile de la vârful Ministerului Public, întrucât în această procedură au drept de vot toţi membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv aşa-zişii reprezentanţi ai societăţii civile care de fapt sunt numiţi prin votul politic al Senatului României“.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Continuă protestele în justiția din Constanța

11 Mar 2019 867

Judecătorul Cristian Danileţ anunţă acţiuni la nivel naţional Procurorii din Constanţa decid azi dacă vor continua protestele

11 Mar 2019 806

Protestele în justiţia din Constanţa continuă "Ordonanța 7/ 2019 afectează echilibrul puterilor în stat" (galerie foto+video)

04 Mar 2019 1034

Continuă protestele în justiţia din Constanţa!

04 Mar 2019 643

Lia Savonea, şefa CSM, vrea să calmeze spiritele. Kovesi - justiţia din România este într-un punct foarte greu Procurorii din Constanţa decid azi dacă vor continua greva

04 Mar 2019 1077

Sondaj de opinie Credeţi că sunt justificate protestele organizate de magistraţi faţă de modificările aduse Legilor Justiţiei?

04 Mar 2019 1590

Procurorii din Constanţa vor protesta azi în faţa Judecătoriei Constanţa

01 Mar 2019 820

Procurorii din Constanţa vor protesta mâine, 1 martie

28 Feb 2019 809

UPDATE Continuă protestele în justiţia din Constanţa! (galerie foto+video)

27 Feb 2019 1084

Un nou protest în Justiţia din Constanţa

25 Feb 2019 1274

Prima zi de protest în justiţia din Constanţa Procurorul-şef Gabriel Teliceanu - „Nu este suficient să ne exprimăm nemulțumirile la o cafea“

25 Feb 2019 1810

Imagini de la eveniment Constanța. Un nou protest al magistraților în fața Palatului de Justiție față de legile justiției (galerie foto + video)

19 Dec 2017 2451

Protest spontan la Curtea de Apel Constanţa

30 Jan 2017 2443

Activitate întreruptă din nou Grefierii de la Constanţa sunt iar în grevă

07 Oct 2016 1200

UPDATE Un nou protest în Justiţia din Constanţa! (galerie foto)

06 Oct 2016 1959