Scurt, pe doi Cum a „soluționat“ Tribunalul Constanța procesul pentru pelerinajul de Sfântul Andrei, deschis de Arhiepiscopia Tomisului

  • Magistrații Tribunalului au fixat primul termen în proces pentru data de 4 decembrie 2020, de la ora 12.00, la cinci zile după sărbătoarea Sfântului Andrei.
  • În același dosar, magistratul Anca Ramona Pârlețeanu a formulat cerere de abținere, aceasta fiind încuviințată de instanță.
  • „Se interzice participarea la procesiunile și/sau pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități“, se arată în Hotărârea nr. 72 a CJSU Constanța.
  • „Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei? Este imposibil!“, preciza ÎPS Teodosie într-un interviu anterior deschiderii procesului în instanță.

Judecătorii Tribunalului Constanța au stabilit data la care vor analiza cererea formulată de Arhiepiscopia Tomisului în legătură cu pelerinajul la peștera Sfântului Andrei, ce ar urma să aibă loc pe data de 30 noiembrie.

Magistrații au fixat primul termen pentru data de 4 decembrie 2020, de la ora 12.00.

Cu alte cuvinte, prima înfățișare în care se va discuta despre o posibilă suspendare a ordinulului CJSU care împiedică pelerinajul pentru persoanele care nu au domiciliul sau reședința în localitatea respectivă va avea loc după sărbătoarea Sfântului Andrei, când ar trebui să aibă loc pelerinajul.
 

Cerere de abținere

În același dosar, magistratul Anca Ramona Pârlețeanu a formulat cerere de abținere, aceasta fiind încuviințată de instanță.

Amintim, la data de 18 noiembrie 2020, pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul în care Arhiepiscopia Tomisului alături de mai mulți reclamanți au dat în judecată autoritățile județene competente în măsurile anti-Covid.

Reprezentantul legal al Arhiepiscopiei Tomisului în acest proces, dar și reclamant în dosar este, așa cum am precizat anterior, avocata Diana Iovanovici Șoșoacă.

Contactată telefonic cu o ocazie anterioară, avocata Diana Iovanovici Șoșoacă a declarat pentru ZIUA de Constanța că actul a cărui suspendare se cere este Hotărârea CJSU Constanța nr. 72, din 10 noiembrie 2020.

„Oricum se va ține pelerinajul de la Sfântul Andrei pentru că este un drept constituțional, conform art. 29, care nu poate fi restrâns în niciun mod, deci nu are incidență art. 53 – conform art. 53 se restrâng drepturi și libertăți în anumite situații, prin lege. Articolul 29 din Constituție, cu privire la dreptul religios și la manifestările religioase nu poate fi restrâns în niciun mod, este singurul care nu poate fi restrâns indiferent, poate să fie și război“, a precizat reprezentantul legal al Arhiepiscopiei Tomisului în acest proces, pentru ZIUA de Constanța, la momentul respectiv.
 

Măsuri cu privire la pelerinaj

Prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța nr. 72 din 10 noiembrie 2020, s-a constat încadrarea județului Constanța în limita de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile mai mare de 3/1.000 de locuitori și s-au luat o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii Covid-19.


Printre aceste măsuri se numără și faptul că „organizarea de procesiuni și/sau pelerinaj religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate“.

De asemenea, prin același document, „se interzice participarea la procesiunile și/sau pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități“.

Totodată, „se interzice efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum și suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementărilor în vigoare, în scopul participării la procesiunile și/sau pelerinajele religioase către locurile unde se desfășoară aceste activități“.


„Eu cred că pot să ajungă toți românii“

Anterior demarării acțiunii în instanță, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, preciza într-un interviu pe pagina de Facebook a instituției, preluat de agențiile de presă:

„Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei? Este imposibil! Și cum să nu ajungă constănțenii acolo? Dar eu cred că pot să ajungă toți românii. Este cu adevărat apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare națională și chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare națională, sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 Decembrie, de asemenea, sărbătoare națională, care ține de unirea tuturor românilor într-o singură țară“.

În întreg acest context, rămâne de văzut dacă în cauză se va formula vreo cerere de urgentare a judecării dosarului, dat fiind că primul termen a fost fixat pe 4 decembrie, moment la care vor fi trecut deja cinci zile de la data la care ar fi trebuit să aibă loc pelerinajul.


Citește și:

Avocați, inventatori, profesori, preoți:
Arhiepiscopia Tomisului, la judecată cu autoritățile competente anti-Covid. Cine „face scut“ în jurul înaltului ierarh

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iată unde va oficia slujbe ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 24 – 30 aprilie 2024

23 Apr 2024 607

Constanța Episcopul Bisericii Anglicane din Ruanda, în vizită la Arhiepiscopia Tomisului (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 546

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele de 22-23 aprilie?

21 Apr 2024 534

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 732

Debut în instanță pentru ÎPS Teodosie, în procesul legate de salariile de la Universitatea Ovidius! Ce s-a întâmplat la primul termen

19 Apr 2024 562

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 511

ÎPS Teodosie, contra Universității Ovidius, pentru 30.000 de euro! Procesul începe mâine

17 Apr 2024 565

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1502

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

15 Apr 2024 604

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2366

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

11 Apr 2024 514

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

09 Apr 2024 623

Judecătoarea Adriana Stoicescu s-a dezlănțuit după ce ÎPS Teodosie le-a recomandat creștinilor să nu se căsătorească cu femei divorțate

07 Apr 2024 4040

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

05 Apr 2024 736

Unde va sluji IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în perioada 2-5 aprilie

01 Apr 2024 566