Scurt, pe doi Cum a „soluționat“ Tribunalul Constanța procesul pentru pelerinajul de Sfântul Andrei, deschis de Arhiepiscopia Tomisului

  • Magistrații Tribunalului au fixat primul termen în proces pentru data de 4 decembrie 2020, de la ora 12.00, la cinci zile după sărbătoarea Sfântului Andrei.
  • În același dosar, magistratul Anca Ramona Pârlețeanu a formulat cerere de abținere, aceasta fiind încuviințată de instanță.
  • „Se interzice participarea la procesiunile și/sau pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități“, se arată în Hotărârea nr. 72 a CJSU Constanța.
  • „Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei? Este imposibil!“, preciza ÎPS Teodosie într-un interviu anterior deschiderii procesului în instanță.

Judecătorii Tribunalului Constanța au stabilit data la care vor analiza cererea formulată de Arhiepiscopia Tomisului în legătură cu pelerinajul la peștera Sfântului Andrei, ce ar urma să aibă loc pe data de 30 noiembrie.

Magistrații au fixat primul termen pentru data de 4 decembrie 2020, de la ora 12.00.

Cu alte cuvinte, prima înfățișare în care se va discuta despre o posibilă suspendare a ordinulului CJSU care împiedică pelerinajul pentru persoanele care nu au domiciliul sau reședința în localitatea respectivă va avea loc după sărbătoarea Sfântului Andrei, când ar trebui să aibă loc pelerinajul.
 

Cerere de abținere

În același dosar, magistratul Anca Ramona Pârlețeanu a formulat cerere de abținere, aceasta fiind încuviințată de instanță.

Amintim, la data de 18 noiembrie 2020, pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul în care Arhiepiscopia Tomisului alături de mai mulți reclamanți au dat în judecată autoritățile județene competente în măsurile anti-Covid.

Reprezentantul legal al Arhiepiscopiei Tomisului în acest proces, dar și reclamant în dosar este, așa cum am precizat anterior, avocata Diana Iovanovici Șoșoacă.

Contactată telefonic cu o ocazie anterioară, avocata Diana Iovanovici Șoșoacă a declarat pentru ZIUA de Constanța că actul a cărui suspendare se cere este Hotărârea CJSU Constanța nr. 72, din 10 noiembrie 2020.

„Oricum se va ține pelerinajul de la Sfântul Andrei pentru că este un drept constituțional, conform art. 29, care nu poate fi restrâns în niciun mod, deci nu are incidență art. 53 – conform art. 53 se restrâng drepturi și libertăți în anumite situații, prin lege. Articolul 29 din Constituție, cu privire la dreptul religios și la manifestările religioase nu poate fi restrâns în niciun mod, este singurul care nu poate fi restrâns indiferent, poate să fie și război“, a precizat reprezentantul legal al Arhiepiscopiei Tomisului în acest proces, pentru ZIUA de Constanța, la momentul respectiv.
 

Măsuri cu privire la pelerinaj

Prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța nr. 72 din 10 noiembrie 2020, s-a constat încadrarea județului Constanța în limita de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile mai mare de 3/1.000 de locuitori și s-au luat o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii Covid-19.


Printre aceste măsuri se numără și faptul că „organizarea de procesiuni și/sau pelerinaj religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate“.

De asemenea, prin același document, „se interzice participarea la procesiunile și/sau pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități“.

Totodată, „se interzice efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum și suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementărilor în vigoare, în scopul participării la procesiunile și/sau pelerinajele religioase către locurile unde se desfășoară aceste activități“.


„Eu cred că pot să ajungă toți românii“

Anterior demarării acțiunii în instanță, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, preciza într-un interviu pe pagina de Facebook a instituției, preluat de agențiile de presă:

„Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei? Este imposibil! Și cum să nu ajungă constănțenii acolo? Dar eu cred că pot să ajungă toți românii. Este cu adevărat apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare națională și chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare națională, sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 Decembrie, de asemenea, sărbătoare națională, care ține de unirea tuturor românilor într-o singură țară“.

În întreg acest context, rămâne de văzut dacă în cauză se va formula vreo cerere de urgentare a judecării dosarului, dat fiind că primul termen a fost fixat pe 4 decembrie, moment la care vor fi trecut deja cinci zile de la data la care ar fi trebuit să aibă loc pelerinajul.


Citește și:

Avocați, inventatori, profesori, preoți:
Arhiepiscopia Tomisului, la judecată cu autoritățile competente anti-Covid. Cine „face scut“ în jurul înaltului ierarh

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pelerinajul de Sfântul Andrei, ordonanța președințială și numărătoarea inversă ajunsă la final

27 Nov 2020 184

Noi pledoarii pentru pelerinajul de Sfântul Andrei Tribunalul Constanța judecă mâine ordonanța președințială cerută de Arhiepiscopia Tomisului

26 Nov 2020 513

Patriarhia Română cere să se permită accesul credincioşilor la Peştera Sfântului Apostol Andrei

26 Nov 2020 513

Arhiepiscopia Tomisului, precizări despre declarația primarului Vergil Chițac

26 Nov 2020 778

Ludovic Orban, către ÎPS Teodosie “Sfatul meu este să îndemne credincioşii la respectarea regulilor”

26 Nov 2020 908

LIVE VIDEO IPJ și IJJ, declarații privind intervențiile oamenilor legii, la o slujbă oficiată de IPS Teodosie

26 Nov 2020 930

ÎPS Teodosie, „arhitect“ al cazului de care judecătorii din Constanța nu s-au mai lovit vreodată. Până acum

26 Nov 2020 871

IPS Teodosie, scrisoare deschisă către Guvernul României

25 Nov 2020 1665

LIVE VIDEO! Poliție la Biserica Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, din Constanța! Oficial, de la Poliție

25 Nov 2020 1905

Ultima oră Pelerinajul de Sfântul Andrei, respins de judecători

25 Nov 2020 3059

„Ca păstor, îmi apăr turma cea cuvântătoare“ Ce le-a spus ÎPS Teodosie judecătorilor, pentru a-i convinge să permită pelerinajul de Sfântul Andrei

25 Nov 2020 1337

Manifestație spontană, în fața Judecătoriei Constanța. S-a lăsat cu amenzi

24 Nov 2020 1162

LIVE VIDEO ÎPS Teodosie, prezent la Tribunalul Constanța, pentru pelerinajul de Sfântul Andrei

24 Nov 2020 3051

Carantina, arhiepiscopul și tribunalul IPS Teodosie, o primă „victorie“ pentru pelerinajul de Sfântul Andrei!

24 Nov 2020 1760

IPS Teodosie oficiază slujbe la bisericile ce poarta numele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina

23 Nov 2020 838