Justitie

Scurt pe doi! Cum s-a ales Radu Mazăre cu şase ani şi şase luni de închisoare cu executare. A „bifat“ şi o achitare

ZIUA de Constanţa prezintă integral decizia judecătoarei Mihaela Vlăşceanu, magistrat al Tribunalului Constanţa, în dosarul în care Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost deferit Justiţiei alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, fost reprezentant, la data presupuselor fapte, al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA.
 
Radu Mazăre, care în prezent se află în Madagascar, este acuzat de patru infracţiuni de abuz în serviciu, în timp ce Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este suspectată de două infracţiuni de spălare a banilor. Recent, într-un alt dosar, fostul primar al municipiului Constanţa a anunţat că este azilant în Madagascar pe o perioadă de un an.
 
Mihaela Vlăşceanu, magistrat al Tribunalului Constanţa, a dispus, conform portalului instanţelor de judecată, condamnarea „inculpatului Mazăre Radu Ştefan la pedeapsa închisorii de 3 ani şi 6 luni (fapta de a înstrăina la preţ subevaluat terenul în suprafaţă de 15.465,91 mp aferent Complex Castel Mamaia)“. Mai departe, fostul primar al Constanţei a fost condamnat, conform portalului instanţelor de judecată, „la pedeapsa închisorii de 4 ani şi 6 luni (fapta de a înstrăina la preţ subevaluat terenul în suprafaţă de 11.890 mp din zona Cazino Sud Mamaia). „Condamnă pe inculpatul Mazăre Radu Ştefan la pedeapsa închisorii de 2 ani şi 6 luni (fapta de a nu lua măsurile necesare suspendării funcţionarilor Racu Constantin, Marica Ion, Dospinescu Ramona Daniela, Chircă Nora Alina, conform art. 86, alin. 2 Legea nr. 188/1999)“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Instanţa a dispus achitarea lui Mazăre pentru „săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 13, ind. 2 din Legea nr. 78/2000 în referire la art. 297, alin. 1 C.p. (fapta privind predarea a două terenuri situate pe str. I.L. Caragiale, zona bl.L53A-L94 către proprietarul lor Greavu Sorin Constantin)“, în baza art. 396, alin. 5 în ref. la art. 16, alin. 1, lit. b - teza întâi C.p.p. şi la Decizia nr. 405/2016 a Curţii Constituţionale.
 
În final, judecătoarea Mihaela Vlăşceanu a contopit pedepsele anterior menţionate şi a dispus condamnarea lui Radu Mazăre la pedeapsa cea mai grea, de 4 ani şi 6 luni de închisoare, la care s-a adăugat sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse - 2 ani. În final inculpatul Mazăre Radu Ştefan va executa pedeapsa închisorii de 6 ani şi 6 luni (cu executare în regim de deţinere) alături de pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului dreptului de a ocupa o funcţie publică şi a drepturilor prevăzute de art. 66, alin. 1, lit. a, b, g, k pe o perioadă de cinci ani, după executarea pedepsei principale, precum şi pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art. 66, alin. 1, lit. a, b, g, k, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. În baza art. 29, alin. 1, lit. c din Legea nr. 656/2002, cu aplicarea art. 74, alin. 1, lit. a, art. 76, alin. 1, lit. c C.p. din 1969, art. 5, alin.1 C.p.
 
Sorina-Gina Hortolomei-Moscu a fost condamnată, în final, la pedeapsa cea mai grea, de 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare condiţionată. Instanţa a stabilit termen de încercare de 4 ani şi 11 luni.
 
„Constată suspendată executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării executării pedepsei principale. Atrage atenţia inculpatei Hortolomei Moscu Sorina Gina asupra dispoziţiilor art. 83 C.p. din 1969, privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. Condamnă pe inculpata SC Mehmetoglu SRL la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 250.000 de lei. Aplică inculpatei SC Mehmetoglu SRL pedeapsa complementară suspendării activităţii pe timp de 3 luni şi pedeapsa complementară a interzicerii pe timp de 1 an, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe, a dreptului de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice prevăzute de lege. Condamnă pe inculpata SC Mehmetoglu SRL la pedeapsa amenzii penale în sumă de 500.000 de lei. Aplică inculpatei SC Mehmetoglu SRL pedeapsa complementară a suspendării activităţii pe timp de 3 luni şi pedeapsa complementară a interzicerii pe timp de 3 ani, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe, a dreptului de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice prevăzute de lege. Contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatei SC Mehmetoglu SRL pedeapsa amenzii penale în cuantum de 500.000 lei şi pedeapsa complementară a interzicerii pe timp de 3 ani, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe, a dreptului de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice prevăzute de lege. Condamnă pe inculpata SC Bulevard SA la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 250.000 de lei. Aplică inculpatei SC Bulevard SA pedeapsa complementară a suspendării activităţii pe timp de 3 luni şi pedeapsa complementară a interzicerii pe timp de 1 an, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe, a dreptului de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice prevăzute de lege“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
SC Millenium Global Development SA a fost condamnată la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 250.000 de lei.
 
„Aplică inculpatei SC Millenium Global Development SA pedeapsa complementară a suspendării activităţii pe timp de 3 luni şi pedeapsa complementară interzicerii pe timp de 1 an, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe, a dreptului de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice prevăzute de lege. Menţine măsura preventivă a suspendării procedurii de lichidare dispusa faţă de inculpata SC Bulevard SA - cu sediul în mun. Constanţa, (…) pentru o perioadă de 60 de zile“, conform deciziei Tribunalului Constanţa.
 
Instanţa a desfiinţat contractele de vânzare-cumpărare nr. 3816/12.10.2004, 435/28.02.2007 şi 1297/31.05.2007 şi a dispus restabilirea situaţiei anterioare încheierii acestora, în sensul predării terenurilor libere de orice sarcini către UAT Municipiul Constanţa şi restituirii preţului vânzării.
 
„Instituie sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatelor SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA, SC Millenium Global Development SA până la concurenţa sumelor la plata cărora au fost obligate cu titlu de pedeapsă principală. Menţine măsura sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa nr. 93/P/2013 din data de 2.04.2015 emisă de către DNA - Serviciul Teritorial Constanţa asupra terenului în suprafaţă de 11.890 mp care a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare nr. 435/28.02.2007. Menţine măsura sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa nr. 93/P/2013 din data de 2.04.2015 emisă de către DNA - Serviciul Teritorial Constanţa asupra terenului în suprafaţă de 502,81 mp care a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare nr. 1297/31.05.2007. Dispune comunicarea prezentei hotărâri, la data rămânerii definitive a acesteia, către Oficiul Registrului Comerţului“, conform minutei.
 
 
 
Foarte important, Tribunalul Constanţa a respins cererea formulată de către „UAT Municipiul Constanţa prin Primar, privind obligarea inculpaţilor la plata sumelor de 1.104.884,16 euro, 2.971.420 de euro, reprezentând diferenţa între valoarea de vânzare a terenurilor şi preţul real al pieţei (întrucât s-a dispus anularea contractelor de vânzare-cumpărare şi restabilirea situaţiei anterioare comiterii faptelor), precum şi cererea de obligare a inculpatului Radu Ştefan Mazăre la plata sumei de 141.696,14 lei, reprezentând paguba produsă bugetului local prin nepunerea în executare a hotărârii judecătoreşti de punere în posesie a numitului Greavu Sorin Constantin cu privire la cele două terenuri“.
 
În final, Radu Mazăre a fost obligat, conform minutei, la plata către UAT Municipiul Constanţa a sumei de 774.552 de lei, reprezentând salariile plătite funcţionarilor publici nesuspendaţi din funcţie în conformitate cu art. 86, alin. 2 din Legea nr. 188/1999.
 
„Respinge cererea procurorului de confiscare în folosul statului a terenurilor ce constituie obiectul infracţiunii de spălare de bani, întrucât s-a dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii. Dispune obligarea inculpatului Mazăre Radu Ştefan la plata sumei de 10.000 de lei, iar pe ceilalţi inculpaţi la plata a câte 5.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, redeschis azi la Curtea Supremă. Cine a fost condamnat şi cine achitat

14 Dec 2018 1246

Info-Sud-Est.ro Inspecția Judiciară i-a găsit scuze judecătoarei care a întârziat 12 luni motivarea sentinței în dosarul Retrocedărilor

18 Sep 2018 505

„Mă felicit că am plecat!“ Ziua Z pentru Radu Mazăre! Achitat ori condamnat. Cine sunt magistraţii care vor lua decizia. Totul se hotărăşte azi

28 Jun 2018 2860

Radu Mazăre condamnat în primă instanţă în două dosare. Ce se întâmplă azi la Curtea Supremă

15 Jun 2018 2030

Răducu Preda, fostul consilier al lui Radu Mazăre, sub control judiciar

31 May 2018 1419

Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, declarații despre decizia de a cere azil politic în Madagascar

29 May 2018 1533

Ce a trimis fostul edil Tribunalului Constanţa Radu Mazăre, prima reacţie oficială după condamnarea cu executare în primă instanţă

24 May 2018 2348

Antena3. Radu Mazăre primul interviu după condamnare ”Ce reacție să mai am? Nu m-aș mai întoarce în România. Nu mi-e dor de România”

17 May 2018 9878

Ce spune fostul primar Radu Mazăre despre condamnarea la șase ani și jumătate de închisoare. A trimis un comunicat din Madagascar

16 May 2018 5054

Site-ul ZIUA de Constanța accesat de mai multe ori din Madagascar. Să fie fostul primar, Radu Mazăre, cel care vrea să fie la curent cu ultimele noutăți de la malul mării?

16 May 2018 1538

Radu Mazăre a fost condamnat azi la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare

16 May 2018 25206

Radu Mazăre - achitat ori condamnat. Totul se decide peste câteva zile

04 May 2018 1869

Radu Mazăre, de Mărţişor - achitat ori condamnat

15 Feb 2018 1806

UPDATESorin Strutinsky, condamnat la şapte ani şi patru luni de închisoare cu executare (document)

22 Dec 2017 7894

Evaziune de 10 milioane de euro din banii constănţenilor? Judecătorii s-au retras pentru deliberări. DNA a făcut plângeri penale

11 Aug 2017 4244

Morgenstern, arestat în lipsă şi 12 ani în primă instanţă Evaziune din contracte cu RAEDPP şi Confort Urban SRL Constanţa? Azi, un nou termen

07 Aug 2017 1650

Sentinţa din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, contestată de aproape 30 de ori

29 Jul 2017 2829

Mazăre, printre primii nemulţumiţi! DNA nu renunţă! Procurorii cer pedepse maxime pentru inculpaţii din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa

15 Jul 2017 6687

Radu Mazăre, prima reacţie după condamnare!

14 Jul 2017 16693

Dosarul Retrocedărilor din Constanţa - 38 de achitări şi nouă condamnări Ce spune legea despre cazul lui Radu Mazăre

12 Jul 2017 5583

Exclusiv! Radu Mazăre a fost condamnat! Ştirea momentului în România. Pronunţare în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa

10 Jul 2017 26032

Condamnată în România pentru că l-a criticat pe Radu Mazăre, victorie la CEDO Ce-i transmite Feri Predescu fostului primar al Constanţei

03 Jul 2017 11195

Editorial Respect, Feri Predescu. Colega noastră a învins un sistem. Şi a redat încrederea în presă

29 Jun 2017 2866

Jurnalista din Constanţa, Feri Predescu, condamnată în România pentru că l-a criticat pe primarul Radu Mazăre, a câştigat la CEDO

27 Jun 2017 208155

Valentin Preda, fostul consilier al lui Mazăre, şi Dan Emil Manolachi, fost angajat DNA, condamnaţi

22 May 2017 7699

Noi termene de judecată pentru Avraham Morgenstern şi fraţii Mazăre (rechizitoriu)

21 Apr 2017 1376

Avraham Morgenstern, apropiat al lui Mazăre, va fi judecat de femeia care a „îndrăznit“ să-l citeze pe Nicuşor Constantinescu (rechizitoriu)

04 Mar 2017 2249

info-sud-est.ro Radu Babuș, finul lui Nicușor Constantinescu și subordonatul lui Radu Mazăre, în comisia de control a SRI. Tatăl parlamentarului, condamnat pentru corupție

18 Jan 2017 4231

Apropiatul lui Mazăre, nemulţumit de sentinţă Morgenstern a luat 12 ani. I s-a interzis şi dreptul de a se afla în România (rechizitorii)

18 Jan 2017 2175

Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre, condamnat la 12 ani închisoare (rechizitoriu)

10 Jan 2017 4034

Unul dintre inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa, condamnat la aproape opt ani de închisoare

25 Nov 2016 4957

12 dosare şi peste 250 de termene „Recensământul“ problemelor în instanţă ale echipei Mazăre - Constantinescu - Strutinsky (rechizitorii)

19 Apr 2016 3142

Interceptările SRI, menţinute în dosarul lui Stan Mustaţă! I-a judecat pe Radu Mazăre şi pe Nicuşor Constantinescu

15 Apr 2016 2871

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, menţinută sub control judiciar de femeia care i-a arestat pe Mazăre şi Strutinsky (rechizitoriu)

22 Jul 2015 3517

Mazăre şi Strutinsky, menţinuţi în arest de fosta consilieră a lui Daniel Morar (referat DNA)

30 Apr 2015 1456

Perioadă de referinţă - 2008 - 2015 „Recensământul“ infracţiunilor reţinute în sarcina lui Mazăre (rechizitorii)

18 Mar 2015 2067

Încătuşarea lui Mazăre şi NUP-ul lui Bodean Afaceristul Dinel Staicu, condamnat definitiv de Curtea Supremă (document)

26 Sep 2014 1363

Cristian Borcea, cu cerere de strămutareInculpat în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, în atenţia Curţii Supreme

12 Sep 2014 1574

„Plimbarea“ primarului Constanţei, criticată de politicieni „Patronul Intact a fost condamnat. Deci pe cine susţine Mazăre?“

11 Aug 2014 2825

Constanta.ro Decăderea imperiului Mazăre. Istoricul penal al tripletei de aur care controlează Constanța

07 Jul 2014 4136

Asociaţia Constanţa Ia Atitudine îi recomandă primarului „să nu mai moară de grija Codruţei Kovesi“ „Primul care ar trebui să se autosuspende este Mazăre“

25 Jun 2014 2886

ACIA îi cere primarului Radu Mazăre să se suspende din funcție

24 Jun 2014 926

“Recomandări" pentru Radu Mazăre ACIA îi cere “primarului de Mamaia” să se autosuspende din funcție

24 Jun 2014 1499

Editorial RADET Constanţa şi onoarea unui director condamnat

18 Jun 2014 1915

Ce spune Radu Mazăre despre condamnarea şefului RADET Constanţa

10 Jun 2014 2048

Turturica.ro Constanța va avea un nou primar

18 Apr 2014 2175

Cu ce s-a ales Cristian Borcea de pe urma dosarului „Retrocedări ilegale”

07 Mar 2014 3623

Pentru ce a luat şase ani Cristian Borcea Un inculpat din dosarul „Retrocedările din Constanţa” merge la puşcărie (documente)

05 Mar 2014 3885

Care va fi soarta Portului Constanţa după revocarea „moldoveanului” Fenechiu de la Ministerul Transporturilor?

15 Jul 2013 1874

Pentru ca a accidentat grav un om, Radu Mazare a facut un an de puscarie la locul de munca Ce zice primarul - “M-am lovit si eu foarte rau, am avut fractura de femur, era sa mor!”

04 Apr 2013 2152