Se cer despăgubiri pentru un imobil din Constanța veche, situat pe strada Callatis. Cazul a ajuns la Curtea de Apel

  • Moștenitorii de drept ai imobilului, Anton și Emanoil Gârbacea și Elena Valea, le-au cerut judecătorilor, în dosarul civil nr. 8243/3/2020 să oblige Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor să le acorde despăgubiri.
  • Bunul revendicat nu mai poate fi restituit în natură.
  • Tribunalul Constanța a respins cererea moștenitorilor ca fiind prematură, dar aceștia s-au adresat Curții de Apel.
  • În prezent, cazul se află în etapa prealabilă stabilirii primului termen de judecată în apel.

Procesul privind două imobile situate în Constanța veche, la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Callatis continuă, la Curtea de Apel Constanța.

După ce Tribunalul Constanța a respins cererea moștenitorilor bunurilor privind despăgubirile ca fiind prematur introdusă, aceștia au atacat hotărârea Tribunalului, astfel că dosarul a fost trimis pe rolul Curții de Apel.

În prezent, cazul se află în etapa prealabilă stabilirii primului termen de judecată în apel.

Așa cum arătam în edițiile anterioare, cauza vizează un imobil pentru care proprietarii de drept au purtat procese la diferite instanțe timp de ani buni.

Moștenitorii de drept ai imobilului, Anton și Emanoil Gârbacea și Elena Valea, le-au cerut judecătorilor, în dosarul civil nr. 8243/3/2020 să oblige Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor să le acorde despăgubiri pentru bunul care nu poate fi restituit în natură.

Așa cum am precizat, magistrații Tribunalului Constanța au ajuns însă la concluzia că cererea ar fi fost prematur formulată și au respins-o ca atare.

Cazul a fost deschis inițial la Tribunalul București, însă judecătorii din Capitală au apreciat că este de competența colegilor de la Constanța să soluționeze cazul.
 

Se cere decizie de compensare

Potrivit Hotărârii nr. 1541/2020 a Tribunalului București, document citat pe Jurindex, se arată că reclamanții au cerut „obligarea pârâtei (nr., CNCI) la emiterea deciziei de compensare în concordanță cu Sentința Civilă nr. 1685/2016 pronunțată de Tribunalul Constanța, Decizia Civilă nr. 87/C/31.05.2017 pronunțată de Curtea de Apel Constanța și Decizia Civilă nr. 845/2018, irevocabilă, a Înaltei Curți de Casație“, potrivit www.rolii.ro.

Astfel, prin Sentința nr. 1685/2016, instanța a obligat „pârâtul Primarul Municipiului Constanța să propună acordarea de măsurii compensatorii sub formă de puncte, potrivit Cap.III din Legea 165/2013, pentru reclamant și intervenienții în interes propriu“ cu privire la două imobile, situate în Constanța, la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Callatis.

În cursul anului 2019, s-a emis dispoziția prin care unul dintre imobile, care fusese între timp dat în administrarea Băncii Naționale a României, a revenit în administrarea Consiliului Local Constanța, pentru a fi restituit proprietarilor.


Acum, proprietarii au solicitat instanței să oblige CNCI să le acorde despăgubiri pentru cel de-al doilea imobil, însă Tribunalul Constanța a decis de curând că această solicitare ar fi fost prematur formulată și a respins-o ca atare.

În Sentința civilă nr. 87/2017 a Tribunalului Constanța, se arată că cel de-al doilea imobil revendicat este de asemenea situat în Constanța, fiind vorba despre fostul Careu 146, Lot 13, situat în aceeași zonă.


Locuință cu două camere

Potrivit dispozițiilor instanței, este vorba despre un imobil „compus din teren în suprafață de 289 mp și construcțiile formate din locuință cu două camere, cu suprafața construită de 127 mp și șopron cu balcon de lemn, cu suprafața construită de 83 mp“.

De menționat că oamenii s-au luptat pentru recuperarea acestor imobile începând cu anul 2001, când a intrat în vigoare Legea 10 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist.

De-a lungul a nenumărați ani și, totodată, nenumărate procese, reclamanții au arătat că imobilele fuseseră achiziționate de părinții lor încă din anul 1931, ulterior fiind preluate de către stat în baza Decretului nr. 111/1951.

Așa se face că, deși au notificat autoritățile locale încă din anul 2001 cu privire la imobilele ce le fuseseră luate abuziv în timpul regimului comunist, abia în anul 2019, în urma a mai multor procese, oamenii au recuperat o parte dintre acestea, fiind vorba despre un imobil ce fusese dat în administrarea Băncii Naționale a României.

În ce privește cel de-al doilea imobil, rămâne de văzut când se va stabili primul termen în apel și dacă hotărârea Tribunalului de respingere a acțiunii ca prematură va rămâne neschimbată.


Citește și:

„Băiași și masori speciali stau la dispoziția onoratului public“:
Cum se judecă moștenitoarele lui Morfi Papastavru pentru terenul de la Băile Moderne, din Constanța antebelică

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Băiași și masori speciali stau la dispoziția onoratului public“ Cum se judecă moștenitoarele lui Morfi Papastavru pentru terenul de la Băile Moderne, din Constanța antebelică

07 Apr 2021 1765

Opere din cufărul cu giuvaiere al regalității Hotelul Palace din Constanța, în centrul unui proces pe rolul instanțelor! Ce a scos la iveală expertiza efectuată

02 Apr 2021 1211

#citeșteDobrogea Mangalia în perioada interbelică

31 Mar 2021 1510

Trupul neînsufleţit al Florinei Anghel, avocat în Baroul Constanța, depus la biserica veche din Eforie Sud

24 Mar 2021 2507

Povestea de acum 10 ani redivivus Cotizațiile profesorilor la sindicatul din învățământ riscă să fie anulate din nou

05 Mar 2021 942

ISU Dobrogea răspunde la întrebările ZIUA de Constanța Care este cea mai veche autoscară din județul nostru și unde este amplasată. Ce dotări au cele mai noi

01 Mar 2021 1699

Moștenitorii farmacistului Berberianu, din Constanța antebelică, la judecată pentru plaja Mamaia. Cum s-a terminat procesul

26 Feb 2021 1597

Amintiri din Constanța veche Fundătura Ștefan cel Mare, din Constanța, în centrul unui proces pe Legea 10. Pe teren se aflau o moară și o fabrică de pâine

23 Feb 2021 1968

Constanța veche Cum a tranșat Tribunalul Constanța procesul pentru un teren de lângă strada Mircea cel Bătrân. Soluția nu este definitivă

16 Feb 2021 1008

CJC vrea să știe cam cât ar costa verificarea tehnică a documentației pentru restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic

05 Feb 2021 2430

Județul Constanța Alte două persoane infectate cu noul coronavirus au murit

31 Jan 2021 962

D O I N A

23 Dec 2020 4722

Descendenți ai nobililor Bragadiru, în instanță pentru Constanța veche. Ce dispoziție a anulat Tribunalul Constanța

05 Dec 2020 692

#citeșteDobrogea La doar 24 de ani, numismatul Nubar Hamparțumian devenea directorul Muzeului de Arheologie Constanța

04 Dec 2020 2306

Atenție șoferi. Transport agabaritic, azi, în județul Constanța. Pe unde vă puteți întâlni cu el

14 Nov 2020 1655