Justitie

Se cere anularea Regulamentului de acces în zona peninsulară. Ce au decis ieri judecătorii


Judecătorii Curții de Apel Constanța au acordat un nou termen în care se solicită anularea hotărârii Consiliului Local nr. 371/27.09.2018 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanța!
 
Noul termen al dosarului a fost stabilit pentru data de 5 martie.
 
Amintim că, în luna decembrie 2019, Curtea de Apel Constanța a decis suspendarea definitivă a hotărârii Consiliului Local nr.371/27.09.2018. Ca urmare a deciziei privind suspendarea regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanța, traficul se va face în continuare liber, fiind permis tuturor cetățenilor, cu respectarea indicatoarelor rutiere, nefiind necesar permisul special.
 
Amintim că accesul auto în zona peninsulară a fost restricționat în luna mai 2019. O lună mai târziu, pe data de 7 iunie, Tribunalul Constanța a decis suspendarea hotărârii Consiliului Local Constanța nr.371/27.09.2018 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a Municipiului Constanța până la pronunțarea instanței de fond.
 
În motivarea deciziei privind suspendarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanța, judecătorii arată, printre altele, următoarele aspecte:  
 
„Fără a analiza în fond actul administrativ- HCLM Constanța nr. 371 din 27.09.2018  pentru aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanța, este clar, așa cum rezultă din titlul hotărârii, că se instituie reguli care restricționează accesul liber într-o zonă publică a orașului Constanța, reguli ce vor fi analizate aprofundat  de instanța de fond“.
 
„Însă, prin aprobarea unor reguli de acces în zona peninsulară pentru circulația rutieră prin instituirea unor permise de acces în mod logic se restricționează libera circulație a persoanelor în zonă (drept consfințit de Constituția României), cu consecința restrângerii unor drepturi ale persoanelor fizice și juridice rezidente în zona peninsulară -proporționalitatea, necesitatea restrângerii acestor drepturi,  măsura acestor ingerințe în exercitarea drepturilor de proprietate ale persoanelor rezidente urmează să fie analizate la fondul cauzei, dar instanța apreciază că  restrângerea acestor drepturi reprezintă împrejurări vădite de fapt capabile să producă o îndoială serioasă cu privire la legalitatea actului administrativ în cauza de față“, conform motivării.
 
În continuare, magistrații arată că „noțiunea de pagubă iminentă a fost definită în art.2 alin. (1) lit.ș) din Legea nr.554/2004 ca fiind prejudiciu material viitor și previzibil sau, după caz, perturbarea previzibilă gravă a funcționării unei autorități publice sau a unui serviciu public“.

 
„Producerea pagubei trebuie să constea într-o consecință a executării, nu în însăși executarea actului administrativ atacat, întrucât s-ar ajunge la concluzia că cerința referitoare la iminența producerii unei pagube este presupusă în majoritatea cazurilor executării unui act administrativ. Acest lucru este inadmisibil, deoarece ar contraveni caracterului de excepție al instituției suspendării executării actului administrativ. Astfel, în ceea ce privește paguba iminentă, instanța constată că reclamantul (Asociația Piața Ovidiu) face dovada producerii unei astfel de pagube iminente, ireparabile sau dificil de reparat membrilor asociației reclamante, agenți economici ce-și desfășoară activitatea în zona peninsulară, restrângerea accesului în zona peninsulară produce o restrângere a vadului comercial, o diminuare a clientelei“. 
 

„Instanța reține astfel că  sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art.15 prin raportare la motivele prevăzute de art.14 din Legea nr.554/2004 pentru suspendarea executării actului administrativ contestat de reclamant. În ceea ce privește durata  termenului de suspendare a executării, acesta este un termen ce poate fi stabilit de instanță cu încadrarea în limitele prescrise de dispozițiile art.15 din Legea nr.554/2004 actualizată, respectiv până la soluționarea definitivă a cauzei, apreciind în acest caz ca suspendarea să fie dispusă până la pronunțarea instanței de fond asupra legalității actului administrativ atacat, având în vedere că acțiunea în anulare a actului administrativ a fost formulată separat, dosar în care se analizează legalitatea actului administrativ“.  
 
Având în vedere considerentele de fapt și dispozițiile legale aplicabile, instanța a reținut că sunt îndeplinite condițiile (...) pentru suspendarea executării actului administrativ și, în consecință, a admis cererea și a dispus suspendarea executării actului administrativ - hotărârea Consiliului Local Constanța nr.371/27.09.2018 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanța până la pronunțarea instanței de fond.  
 
Sursa text: rolii.ro 
 
Citește și
 
Traficul rutier, la liber!
Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanța, suspendat definitiv

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Traficul rutier din zona peninsulară a Constanței, în atenția judecătorilor de la Curtea de Apel

11 Jun 2020 805

Este oficial! Consiliul Local Constanța nu renunță la regulamentul privind accesul în zona peninsulară

08 Jun 2020 2724

Se pregătește un nou regulament de acces? Decebal Făgădău, nu se lasă “Zona Peninsulară va deveni, în cele din urmă, pietonală!”

01 Jun 2020 3573

Regulamentul de acces în zona peninsulară a Constanței a fost anulat. Iată motivarea judecătorilor

19 May 2020 3449

Decizia nu este definitivă Regulamentul de acces în zona peninsulară a Constanţei, anulat. Cum se va circula în continuare

03 Apr 2020 2751

UPDATE Regulamentul de acces în zona peninsulară a Constanțe a fost anulat. Decizia nu este definitivă

02 Apr 2020 2222

Traficul rutier în zona peninsulară a Constanței ar putea fi restricționat din nou. Totul se decide azi

20 Mar 2020 1983

Cererea de anulare a Regulamentului de acces în zona peninsulară a Constanţei, decisă peste două săptămâni

07 Mar 2020 2788

Regulamentul de acces în zona peninsulară a fost suspendat definitiv! Ce se întâmplă azi la Tribunalul Constanţa

23 Jan 2020 2036

Traficul rutier, la liber! Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa, suspendat definitiv

23 Dec 2019 1277

Avem ultima decizie a judecătorilor! Este vizat Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa!

30 Oct 2019 1472

Proces important! Azi s-ar putea decide soarta Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa!

30 Oct 2019 919

Judecătorii au decis! Este vizat Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa!

15 Oct 2019 1457

Azi, un nou termen în instanţă Judecătorii analizează cererea de anulare a Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa

03 Oct 2019 832

Iată de ce a fost suspendat Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa! (document)

30 Sep 2019 2708