„Se constată caracterul autoritar (de stăpân) cu care se acționa“ 40 de ani de închisoare pentru foștii șefi ai SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL. Motivare

  • În motivarea deciziei de condamnare, Tribunalul Constanța arată că, la stabilirea și individualizarea pedepselor ce vor fi aplicate inculpaților , instanța a avut în vedere gradul de pericol social ridicat –infracțiuni de corupție care rezultă din modalitatea concretă de comitere a faptei de către fiecare dintre inculpați, de participarea efectivă a acestora la activitatea infracțională care li se reține în sarcină, de atribuțiile de conducere și control pe care fiecare dintre ei le aveau.

Leonard Iustin Bourceanu, judecător în cadrul Secției penale din Tribunalul Constanța, și-a motivate decizia prin care a decis condamnarea la ani grei de închisoare a foștilor șefi ai societății comerciale Utilităţi Publice Cernavodă S.R.L, unitate aflată sub coordonarea Consiliului Local al oraşului Cernavodă. În prezent, cauza se află pe rolul Curții de Apel Constanța. Primul termen în apel a fost stabilit pentru data de 18 noiembrie 2021.
 
În motivarea deciziei de condamnare, judecătorul Bourceanu arată că din „coroborarea probelor administrate, se constată caracterul autoritar (de stăpân) cu care acționa inculpatul (nota redactorului: fostul director/administrator în cadrul SC Utilităţi Publice Cernavodă), care se comporta ca un veritabil patron (...) , dar nu ca un bun patron în interesul rentabilizării societății, ci în interesul său patrimonial, înconjurat de rude/afini plasați în funcții de conducere la societate, care de asemena realizau beneficii financiare nelegal, mod de lucru care surprinde nu doar prin curaj, dar mai ales prin lejeritatea cu care acționa atât el cât și ceilalți inculpați - ca o echipă focalizată spre profit personal - fără tema vreunor repercursiuni ale oganelor fiscale sau judiciare, aspecte care de asemenea au carater agravant“.
 
Amintim că pe data de 13 octombrie 2020, Tribunalul Constanța a anunțat în această primele condamnări în prezenta cauză:
 
Laurenţiu-George Dumitrescu, fost director/administrator în cadrul SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL - 15 ani de închisoare (pedeapsă obținută prin contopirea a două condamnări).
 
Georgeta-Adina Avram, director economic, nouă ani şi opt luni de închisoare.
 
Dumitra Georgeta, contabil, cinci ani şi opt luni de închisoare.
 
Sanda-Eugenia Costache, contabil, cinci ani de închisoare.
 
Alexandru-George Dumitrescu, funcţionar, patru ani şi patru luni de închisoare.

 
Maria Cristina Dumitrescu, funcţionar, doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
 

Date din anchetă

 

Conform unui comunicat al Biroului de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, „s-a reţinut că, în perioada 2011 – 2016, s-au derulat activităţi infracţionale în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în legătură cu aceste atribuţii de serviciu de către inculpatul Dumitrescu Laurenţiu-George, director/administrator la S.C. U. P. S.R.L. – funcţionar public cu atribuţii de control, administrare/gestiune, cu implicarea şi a altor funcţionari publici (inculpata Avram Georgeta-Adina – director economic), prin încheierea, derularea de relaţii contractuale/comerciale între societatea comercială de interes public cu persoane juridice prin încălcarea cu ştiinţă a dispoziţiilor legale şi a atribuţiilor de serviciu, în materia achiziţiilor publice, favorizând interese patrimoniale personale şi ale terţilor, în defavoarea şi paguba societăţii comerciale cu capital de stat (prin producerea de prejudicii băneşti), S.C. U. P. S.R.L., aflată sub coordonarea Consiliului Local al oraşului Cernavodă”.
 

Foloase patrimoniale băneşti

 
„S-a reţinut, de asemenea, că inculpatul Dumitrescu Laurenţiu-George, în calitate de director/administrator la S.C. U. P. S.R.L, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a desfăşurat activităţi infracţionale în mod continuat, prin încălcarea dispoziţiilor legale, dispunând nelegal, abuziv, decizii instituţionale în folosul necuvenit al altor persoane, cu consecinţa producerii de prejudicii S.C. U. P. S.R.L. Inculpatul Dumitrescu Laurenţiu-George, în calitate de funcţionar public, cu atribuţii de control, administrare/gestiune în cadrul S.C. U. P. S.R.L a desfăşurat activităţi infracţionale prin încălcarea cu ştiinţă a dispoziţiilor legale, participând în exercitarea atribuţiilor de serviciu la luarea de decizii, emiterea de acte, dispoziţii, în scopul asigurării de foloase patrimoniale băneşti, pentru sine şi pentru rudele/afini apropiate”.
 

„Operaţiuni fictive“

 
Conform sursei citate, „inculpaţii Dumitrescu Laurenţiu-George, Avram Georgeta-Adina, Dumitrescu Alexandru-George şi Dumitrescu Maria-Cristina, cu complicitatea contabilelor – inculpatele Costache Sanda-Eugenia şi Dumitra Georgeta, în perioada 2011 – 2016, au desfăşurat activităţi infracţionale, constând în solicitarea spre decontare/plată şi aprobarea de plăţi în numerar, cu consecinţa retragerilor/ridicărilor în numerar de sume de bani, în mod abuziv, sume de bani însuşite, folosite din casieria societăţii în folos personal şi în folosul altora, prin utilizare de documente justificative înregistrate în contabilitate, nereale/fictive sau nelegale, cu consecinţa producerii de pagube societăţii de interes public. Inculpaţii Dumitrescu Laurenţiu-George şi Avram Georgeta-Adina, în calitate de administrator şi director economic, în perioada 2011 – 2015, au desfăşurat activităţi infracţionale (autor/complice) constând în evidenţierea în acte contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale, ori evidenţierea unor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, cauzând un prejudiciu bugetului consolidat al statului”.
 
În motivarea deciziei de condamnare, Tribunalul Constanța arată că, la stabilirea și individualizarea pedepselor ce vor fi aplicate inculpaților , instanța a avut în vedere gradul de pericol social ridicat –infracțiuni de corupție care rezultă din modalitatea concretă de comitere a faptei de către fiecare dintre inculpați, de participarea efectivă a acestora la activitatea infracțională care li se reține în sarcină, de atribuțiile de conducere și control pe care fiecare dintre ei le aveau.
 

„Se comporta ca un veritabil patron“

 
„Se constată, din coroborarea probelor administrate, caracterul autoritar (de stăpân) cu care acționa inculpatul (nota redactorului: fostul director/administrator în cadrul SC Utilităţi Publice Cernavodă), care se comporta ca un veritabil patron (...) , dar nu ca un bun patron în interesul rentabilizării societății, ci în interesul său patrimonial, înconjurat de rude/afini plasați în funcții de conducere la societate, care de asemena realizau beneficii financiare nelegal, mod de lucru care surprinde nu doar prin curaj, dar mai ales prin lejeritatea cu care acționa atât el cât și ceilalți inculpați - ca o echipă focalizată spre profit personal - fără tema vreunor repercursiuni ale oganelor fiscale sau judiciare, aspecte care de asemenea au carater agravant“.
 
Sursa motivare: rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
 
15 ani de închisoare pentru fostul șef al SC Utilităţi Publice Cernavodă S.R.L! Dosarul merge la Curtea de Apel Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rejudecare după prima condamnare! Un primar și un fost primar din Constanța, trimiși în judecată de DNA, în așteptarea deciziei Tribunalului!

24 Jan 2024 2568

Nemulțumiri! Tribunalul Constanța a încetat procesul penal faţă de Iusein Visel, fost primar al comunei Dobromir! Dosarul merge la Curtea de Apel

30 Dec 2023 794

Pastilă amară pentru DNA Constanța! Judecătorii au încetat procesul penal faţă de un fost primar din județul Constanța (MINUTĂ)

14 Dec 2023 1500

Judecător nou pentru fosta conducere a Utilităţi Publice Cernavodă SRL!

02 Jun 2022 1441

Judecătorul Bourceanu, cerere de abținere în dosarul fostei conduceri a SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL

14 Apr 2022 2310

40 de ani de închisoare în primă instanță Dosarul fostei conduceri a SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL se va rejudeca! (MINUTĂ)

06 Apr 2022 1529

Fostul deputat Gabriel Bivolaru, fratele vitreg al liderului MISA, judecat la Constanța. Care este stadiul dosarului

25 Jan 2022 3040

Ultima oră! Dosarul Retrocedărilor. Beneficiar de top, pus în libertate!

18 Jan 2022 2685

Prejudiciul este enorm! Peste 40 de ani de închisoare într-un dosar al DNA Constanța. Cine sunt inculpații

07 Jan 2022 3644

DNA Constanța - lista inculpaților, acuzațiile și prejudiciul Afaceriști acuzați de evaziune fiscală şi spălarea banilor, în așteptarea primei sentințe

13 Dec 2021 2296

Procurorii DNA vor să-l mai vadă arestat pe Vasile Boșnigeanu, zis „Vali Americanul“

10 Dec 2021 1772

40 de ani de închisoare pentru fosta conducere a SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL! Apelul, amânat pentru anul viitor

20 Nov 2021 3143

Tribunalul Constanța a anulat decizia de punere în libertate a unui fost consilier juridic din Primăria Constanța

09 Nov 2021 2917

Decizie definitivă pentru Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS, trimis în judecată de DNA Constanța!

13 Oct 2021 3313

Şase persoane trimise în judecată de procurorii DNA Constanţa. Care este presupusul prejudiciu și când va avea loc prima pronunțare

18 Sep 2021 3015