Se schimbă încadrările juridice într-un dosar al DNA Constanța! (DOCUMENT)




Judecătorii de la Tribunalul Constanța au dispus schimbarea încadrării juridice într-un dosar instrumentat de procurorii DNA Constanța.
 
Este vorba despre cauza penală (aflată în rejudecare) în care procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus, în decembrie 2014, trimiterea în judecată: Răzvan Alexandru Ionescu, fost consilier superior în cadrul APIA – Centrul județean Constanța, Mihai Ionuț Valentin, fost funcționar public în cadrul APIA - Centrul Local Hârșova, și Marian Vrânceanu, fost secretar al comunei Ciobanu, județul Constanța.
 
Răzvan Alexandru Ionescu este suspectat, potrivit DNA, de fals material în înscrisuri oficiale (22 de infracțiuni), folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (șapte infracțiuni), tentativă la folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, înșelăciune (șapte infracțiuni), tentativă la înșelăciune, fals intelectual (două infracțiuni) și constituire a unui grup infracțional organizat.
 
Mihai Ionuț Valentin, este bănuit de fals material în înscrisuri oficiale (patru infracțiuni), folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, complicitate la folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, înșelăciune, în formă continuată, complicitate la înșelăciune, favorizarea făptuitorului și constituire a unui grup infracțional organizat.
 
Asta în timp ce Marian Vrânceanu este suspectat de fals intelectual, în formă continuată (două infracțiuni), fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (două infracțiuni), complicitate la înșelăciune (două infracțiuni), instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la fals în declarații, favorizarea făptuitorului și constituire a unui grup infracțional organizat.
 
Tot în acest dosar au mai fost deferiți justiției Adrian Iacobescu – acuzat de fals material în înscrisuri oficiale (cinci infracțiuni), folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (trei infracțiuni), înșelăciune (trei infracțiuni) și constituire a unui grup infracțional organizat, dar și Claudiu Iacobescu – suspectat de complicitate la folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene(două infracțiuni), complicitate la înșelăciune (două infracțiuni), participație improprie la folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, participație improprie la înșelăciune și constituire a unui grup infracțional organizat.
 
În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 

În cursul anului 2012, inculpații Ionescu Răzvan Alexandru, Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii mai multor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar și de înșelăciune, grupare la care au aderat ulterior și ceilalți doi inculpați: Mihai Ionuț Valentin respectiv Vrânceanu Marian.
 
Gruparea a fost condusă de către inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru care, în virtutea funcției sale, deținea informațiile privind suprafețele de teren pentru care se puteau solicita subvenții, în sensul că nu fuseseră introduse la plată.


 
Inculpații Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu aveau sarcina de a racola persoane cu statut social modest care să fie folosite pentru formularea cererilor unice de plată, de a falsifica adeverințele din care să rezulte că aceste persoane exploatau teren în județul Constanța, dar și de a retrage sumele de bani plătite în contul acestora.
 
În realitate, presupușii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate și folosite de funcționarul respectiv numai pentru a obține ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceștia dețineau și lucrau terenuri agricole.
 
De asemenea, inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru afla datele când în conturile falșilor fermieri erau virate subvențiile de la bugetul de stat și comunica aceste aspecte coinculpaților Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu, pentru ca aceștia să poată retrage în numerar sumele respective.
 
Inculpatului Ionescu Răzvan Alexandru îi revenea și sarcina de a completa cererile și celelalte formulare necesare obținerii subvențiilor de la bugetul UE și de la bugetul național.
 
Mai mult, acesta avea sarcina de a împiedica descoperirea activității infracționale, prin folosirea unor adeverințe care să prevină efectuarea unor controale în teren ori prin completarea, în funcție de necesități unor formulare de modificare sau de retragere a suprafețelor ori de transfer a exploatației.
 
Toată această schemă elaborată a fost de natură să asigure succesul operațiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene și pentru bugetul de stat, dar și să diminueze descoperirea ei și tragerea la răspundere penală a autorilor.
 
(...)
 
Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța și a Departamentului de Informații și Protecție Internă din cadrul M.A.I.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Noul termen a fost stabilit pentru 26 aprilie 2023.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Surse
DNA Constanța a trimis în judecată doi vameși și un polițist de frontieră

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajați APIA trimiși în judecată de DNA Constanța. Tribunalul vrea să află dacă procurorii au colaborat cu SRI

11 Jan 2021 4876

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 18 septembrie 2019

19 Sep 2019 3122

Doi foşti angajaţi ai APIA, sub control judiciar

28 Feb 2018 1829

Începe judecata lui Răzvan Alexandru Ionescu, consilier superior în cadrul APIA Constanţa

14 Dec 2017 2268

Răzvan Alexandru Ionescu, consilier superior în cadrul A.P.I.A. Constanța, pus în libertate

18 Oct 2017 1608

Răzvan Alexandru Ionescu, consilier superior în cadrul A.P.I.A. Constanța, trimis în judecată

12 Oct 2017 2172

Alături de secretarul comunei Ciobanu Foşti angajaţi ai APIA Constanţa, menţinuţi în arest (rechizitoriu)

24 Jan 2015 2228

Doi angajaţi APIA şi un secretar de comună, menţinuţi în arest

05 Dec 2014 1978

Un fost primar, un secretar şi doi angajaţi APIA, printre inculpaţi DNA Constanţa a trimis în judecată nouă persoane (document)

03 Dec 2014 3725

Consilier superior la APIA Constanţa, trimis în judecată de DNA

02 Dec 2014 2365

Cercetaţi de procurorii DNA Constanţa în stare de arest preventiv

21 Nov 2014 1992

Consilier superior din APIA Constanţa, încătuşat (document)

07 Nov 2014 2410

Cercetată alături de un consilier superior în APIA Constanţa Laura Şerban recunoaşte acuzaţiile procurorilor

30 Oct 2014 2327

S-a prelungit arestul pentru Laura Şerban

14 Oct 2014 3221

Laura Şerban, cercetată de DNA Constanța în stare de arest

02 Oct 2014 3843