Se schimbă legea, în aproximativ două săptămâni Nu ai trecută maşina pe numele tău? Ce trebuie să faci pentru a scăpa neamendat

În scurt timp, mai precis în aproximativ două săptămâni, va intra în vigoare prevederea conform căreia înmatricularea unui automobil va fi suspendată, dacă noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. Noua prevedere face parte dintr-un set de noi reguli care modifică şi completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195 din 2002, privind circulaţia pe drumurile publice din România.
 
Conform autorităţilor, suspendarea înmatriculării reprezintă o operaţiune administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumurile publice.
 
Potrivit legii, va fi aplicată suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru care inspecţia tehnică periodică nu este valabilă, măsura fiind în vigoare din data de 20 mai. În cazul depistării în trafic a unui vehicul a cărui inspecţie tehnică periodică a expirat, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, vor fi reţinute şi certificatul de înmatriculare, plăcuţele cu numărul de înregistrare şi se va elibera dovadă fără drept de circulaţie. Suspendarea de drept a înmatriculării încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică.
 
Aproape de jumătatea lunii august va intra în vigoare şi prevederea conform căreia înmatricularea unui automobil va fi suspendată, dacă noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.
 
Suspendarea încetează la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate. Conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată constituie contravenţie şi se sancţionează cu 9 - 20 de puncte-amendă. Codul rutier prevede că un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie.
 
Conform site-ului oficial al Prefecturii Constanţa, dacă aţi devenit proprietarul unui vehicul nou (care nu a mai fost înmatriculat în România sau în străinătate), pentru înmatriculare sunt necesare: cererea-tip; fişa de înmatriculare, cu viza organului fiscal; cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie; documentul care atestă dreptul de proprietate, în original şi copie; actul de identitate, în original şi copie; copia asigurării RCA, în termenul de valabilitate; contravaloarea certificatului de înmatriculare; contravaloarea plăcilor; tariful pentru atribuirea unei combinaţii preferenţiale, dacă este cazul; dacă vehiculul provine din afara UE, se depun documentele care atestă efectuarea formalităţilor vamale, în original sau copie legalizată; procura specială, dacă documentele se depun de către altă persoană; în cazul în care vehiculul a fost achiziţionat direct dintr-un stat membru UE, se depune declaraţia pe propria răspundere din care rezultă că solicitantul este plătitor de TVA şi copie a certificatului de înregistrare (dacă solicitantul este plătitor de TVA), sau certificatul privind TVA datorat, de la ANAF (dacă solicitantul nu este plătitor de TVA); persoana juridică trebuie să depună şi copii ale actelor care atestă dobândirea personalităţii juridice, denumirea, sediul şi reprezentantul legal.
 
De asemenea, dacă aţi devenit proprietarul unui vehicul care a fost anterior înmatriculat în străinătate, pentru înmatriculare sunt necesare: cererea-tip, fişa de înmatriculare, cu viza organului fiscal; cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie; documentul care atestă dreptul de proprietate, în original şi copie, tradus în limba română, de un traducător autorizat, dacă este cazul, actul de identitate, în original şi copie; copia asigurării RCA, în termenul de valabilitate; dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termen de valabilitate; contravaloarea certificatului de înmatriculare; contravaloarea plăcilor; tariful pentru atribuirea unei combinaţii preferenţiale, dacă este cazul; certificatul de autenticitate (de la RAR);
 
Dacă vehiculul provine din afara UE, se depun documentele care atestă efectuarea formalităţilor vamale, în original sau copie legalizată; procura specială, dacă documentele se depun de către altă persoană; documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare.
 

Dacă vehiculul provine din afara UE, se depun şi traducerile legalizate ale documentelor; în cazul în care vehiculul a fost achiziţionat direct dintr-un stat membru UE, se depune declaraţia pe propria răspundere din care rezultă că solicitantul este plătitor de TVA şi copie a certificatului de înregistrare (dacă solicitantul este plătitor de TVA) sau certificatul privind TVA datorat, de la ANAF (dacă solicitantul nu este plătitor de TVA); persoana juridică trebuie să depună şi copii ale actelor care atestă dobândirea personalităţii juridice, denumirea, sediul şi reprezentantul legal.
 
Dacă aţi devenit proprietarul unui vehicul care este deja înmatriculat în România, pentru transcrierea transmiterii dreptului de proprietate sunt necesare: cererea-tip; fişa de înmatriculare cu viza organului fiscal competent, pentru noul proprietar (numai în situaţia în care contractul de vânzare-cumpărare nu are viza organului fiscal); fişa de înmatriculare sau certificatul fiscal pentru fostul proprietar, cu viza organului fiscal competent (numai în cazul în care contractul de vânzare-cumpărare nu are viza organului fiscal); cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie; documentul care atestă dreptul de proprietate, în original şi copie; actul de identitate, în original şi copie; copia asigurării RCA, în termenul de valabilitate; dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termen de valabilitate; certificatul de înmatriculare al fostului proprietar; plăcile cu numărul de înmatriculare, dacă vehiculul este înmatriculat în alt judeţ sau se doreşte atribuirea unui nou număr de înmatriculare; contravaloarea certificatului de înmatriculare; contravaloarea plăcilor, dacă nu se păstrează cele anterioare; tariful pentru atribuirea unei combinaţii preferenţiale, dacă este cazul; procura specială, dacă documentele se depun de către altă persoană; persoana juridică trebuie să depună şi copii ale actelor care atestă dobândirea personalităţii juridice, denumirea, sediul şi reprezentantul legal.

 
Citeşte şi:
 
Şoferi aveți grijă! De azi intră în vigoare O.G. nr. 14/2017. Ce spune pe pagina oficială a Prefecturii Constanța
 
Autorităţile din Constanţa fac precizări importante! În scurt timp intră în vigoare o lege care afectează toţi şoferii din România!

"Şoferii nu sunt pasibili de închisoare" Clarificări privind ITP-ul. Ce spune Registrul Auto Român

Vești proaste pentru românii care dețin mașini înmatriculate în Bulgaria. Ce măsuri pregătesc autoritățile din țara vecină

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.