Sechestru de 22 de milioane de euro într-un dosar DNA Constanța 
  • Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
  • Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanța.
 
 
Judecătorii de la Tribunalul Constanța mențin măsura asiguratorie a sechestrului instituit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanța asupra oricăror bunuri prezente şi viitoare care vor exista la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse în patrimoniul unor inculpaţi suspectați de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală. 
 
Pe scurt este vorba despre un dosar penal instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticoripţie - Serviciul teritorial Costanţa, cauză în care au fost deferiți justiției următoarele persoane: Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, Nemeș Radu, Capră Răzvan – Florin, Neacșu Nicolae, Andrescu Florinel, Csaszar-Pal Zsombor, Șoldan Romulus și Olteanu Răzvan Mihai pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
20 februarie 2019  - comunicat DNA
 

„În perioada 04.10.2005 – 21.12.2007, inculpații Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo și Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producție uleiuri minerale aparținând unei societăți comerciale pe care o administrau, au achiziționat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) și combustibil lichid pentru centrale termice.
 
În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat și ascunderii destinației reale a acesteia, cei trei inculpați au evidențiat în actele contabile ale societății operațiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziția unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obținere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral și ecodecofral.
 
În realitate, cu concursul celorlalți șapte inculpați, motorina achiziționată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăți comerciale deținătoare de stații de alimentare cu carburanți a autovehiculelor din țară, prin intermediul unor societăți comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracționale.
 
Consecința acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
 
De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracțională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societății, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanța.
 
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpați, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 109.247.754 lei“.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

 
Decizia Tribunalului Constanța 
 

„Menţine măsura asiguratorie a sechestrului instituit prin ordonanța nr. 38/P/2013 din data de 18.02.2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța, asupra oricăror bunuri prezente şi viitoare care vor exista la momentul aduceriila îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse în patrimoniul inculpaţilor: Racz Peter Attila, Ristin Pompiliu, Neacşu Nicolae, Olteanu Răzvan Mihai, Capră Răzvan Florin, Nemeş Radu, Galambosz Laszlo, Csaszar-Pal Zsombor, Andreescu Florinel şi Şoldan Romulus, până la concurenţa sumei de 109.247.754 lei (nr. aproape 22 de milioane de euro la cursul actual), urmând ca această măsură asiguratorie să fie verificată cel târziu până la data de 15.06.2023. Respinge cererea formulată de inculpaţii Ristin Pompiliu, Capră Răzvan Florin şi Neacşu Nicolae privind încetarea de drept a măsurilor asiguratorii a sechestrului instituit prin ordonanța nr. 38/P/2013 din data de 18.02.2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța. Cu contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 15.06.2022“.

 
Hotărârea tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și 
 
Trei ani de închisoare cu suspendare!
Flagrant lângă sediul RAR! Cum a fost prins de DNA un fost inspector superior CJ Tulcea! (DOCUMENT)

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doi foști primari din Constanța, trimiși în judecată de DNA! Dosarul, la rejudecare! Noul termen în septembrie

11 Aug 2022 1223

DNA a încheiat două acorduri de recunoaștere a vinovăției! Unul dintre inculpați avea acces la informații clasificate „secret“ (DOCUMENTE)

08 Aug 2022 1472

Un tulcean trimis în judecată de DNA Constanța, achitat! Dosarul, în apel

07 Aug 2022 737

Premieră la DNA Constanța! Sala de judecată se mută în casa unui cetățean din Tulcea!

05 Aug 2022 5630

PUD lansat în consultare publică. Vor să-și facă casă pe o stradă din zona istorică a Constanței. O parte din teren a fost sub sechestrul DNA (DOCUMENTE)

05 Aug 2022 1167

Dosarul unui fost consilier județean, amânat pentru septembrie

03 Aug 2022 682

Un comisar șef din Poliția Transporturi Constanța a recunoscut tot la DNA

02 Aug 2022 2109

Surse Fostul șef al Poliţiei Transporturi Constanţa, acord de recunoaștere a vinovăției la DNA

28 Jul 2022 4700

Legături cu o retrocedare de răsunet din Constanța! Omul de afaceri Horia Simu și fostul deputat UDMR Marko Attila Gabor, achitați definitiv

21 Jul 2022 815

Începe procesul lui Geronimo Răducu Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! Decizia, contestată

20 Jul 2022 723

Anton Stan, șef serviciu în Biosfera Delta Dunării, condamnat definitiv! Dosarul s-ar putea rejudeca

17 Jul 2022 1771

Un fost primar din județul Constanța, trimis în judecată de procurorii Anticorupție! Explicații DNA (RECHIZITORIU)

15 Jul 2022 6013

Prestige Hotel & Resort SRL, controlată de Gilberto Bivona, fost administrator al Cazinoului din Mamaia, vizată de o cerere de insolvență

13 Jul 2022 1062

Dosarul Retrocedărilor Sechestru DNA în Constanța Veche! Judecătorii au refuzat să ridice măsura. Cazul, ajuns la Tribunal

11 Jul 2022 5588

DNA Constanța a trimis în judecată un fost director din Ministerul Transporturilor! Anunțul Tribunalului București

11 Jul 2022 1240