Şedinţă la Plenul CSM. Procurorul Adina Florea, pe ordinea de zi pentru numirea în fruntea Secţiei Speciale

Preşedintele CSM, Lia Savonea, a convocat, marţi, o nouă şedinţă a plenului Consiliului, care are pe ordinea de zi numirea procurorului constănţean, Adina Florea, la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), informează agerpres.ro.

Adina Florea a promovat concursul pentru funcţia de procuror şef al SIIJ în luna iunie, însă ea nu a fost numită efectiv, deoarece şedinţele convocate de Lia Savonea pe această temă au fost amânate din lipsă de cvorum, după ce majoritatea procurorilor din CSM şi câţiva judecători au refuzat să se prezinte.

La şedinţa de marţi va lipsi ministrul Justiţiei, Ana Birchall, aflată luni şi marţi la Consiliul JAI de la Luxemburg.

Lia Savonea şi Ana Birchall se află în conflict deschis pe mai multe teme, ministrul Justiţiei reproşându-i dese rânduri preşedintelui CSM că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen.

Pe de altă parte, Ana Birchall a trimis, luni, o nouă adresă către CSM, primele două fiind din lunile iulie şi august, în care ministrul Justiţiei solicită Consiliului un punct de vedere cu privire la cele două rapoarte GRECO.

O altă temă de dispută este un proiect de modificare a Legii ANI, dezbătut în cadrul unei comisii de la CSM, despre care procurorii din Consiliu susţin că nu au ştiut nimic.

Patru membri ai Secţiei pentru procurori au cerut, luni, preşedintelui CSM, Lia Savonea, întreaga documentaţie care a stat la baza discutării proiectului de modificare a Legii ANI, susţinând că nu au avut acces la şedinţa în care acesta a fost dezbătut.

Săptămâna trecută, două asociaţii ale magistraţilor - Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie - au solicitat demisia Liei Savonea, pe care o acuză că ar fi propus "în secret" modificarea Legii de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate. Una dintre propunerile dezbătute la CSM prevede ca venitul soţului sau soţiei persoanei care depune declaraţia de avere să fie anonimizat.

Potrivit sursei citate, o parte dintre membrii CSM intenţionează să ceară revocarea Liei Savonea din funcţia de preşedinte al instituţiei, fiind nemulţumiţi de modul în care sunt convocate şedinţele de plen, emiterea unor comunicate de presă în numele membrilor CSM sau numirea Adinei Florea la şefia SIIJ.

Adina Florea a ocupat funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia, încă din 1990, apoi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Pe parcursul carierei sale, a ocupat și funcții de răspundere, purtător de cuvânt la Parchetul Tribunalului Constanța, dar și de conducere, procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Magistrații au votat! Cum s-au împărțit voturile pentru CSM! (DOCUMENT)

04 Jul 2022 1472

Nicoleta Margareta Ţînţ, președintele CSM, vine azi la Constanța

31 Jan 2020 1749

Lansarea Ghidului de bune practici Președintele CSM a vorbit despre transparență și fake news

25 Nov 2019 1448

O nouă şedinţă a Plenului CSM pentru numirea Adinei Florea la conducerea SIIJ

15 Oct 2019 1709

Preşedintele CSM "Este un veritabil boicot instituţional". Plenul ar fi trebuit să valideze azi concursul câştigat de Adina Florea pentru Secţia Specială

08 Oct 2019 1684

Lia Savonea, preşedinte al CSM, mesaj cu ocazia Zilei Justiţiei

07 Jul 2019 1337

CSM Inspecţia Judiciară sesizată în cazul procurorului care a intervenit la Baia de Aramă pentru a prelua fetița de 8 ani adoptată de o familie din SUA

22 Jun 2019 1702

Lia Savonea, şefa CSM, vrea să calmeze spiritele. Kovesi - justiţia din România este într-un punct foarte greu Procurorii din Constanţa decid azi dacă vor continua greva

04 Mar 2019 2202

Ce decizii s-au luat după discuțiile dintre conducerea CSM și premierul Viorica Dăncilă

25 Feb 2019 1571

Lia Savonea a fost aleasă preşedintele CSM. A judecat Dosarul Retrocedărilor şi a condamnat definitiv un fost şef al Gărzii Financiare Constanţa

13 Dec 2018 2716

Judecătorul Lia Savonea este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii

12 Dec 2018 1528

Judecătorul Lia Savonea candidează pentru funcţia de preşedinte al CSM

12 Dec 2018 1262

Curtea de Apel Constanţa şi-a prezentat raportul de activitate desfăşurată în anul 2017

15 Feb 2018 1672

UPDATE. Constanţa s-ar putea cutremura azi! Directori din Primărie, avocaţi, notari şi afacerişti. Toţi aşteaptă sentinţa în Dosarul Retrocedărilor

14 Jun 2017 26636

UPDATE. Unii dintre inculpaţi nu vor dormi bine la noapte! Urmează pronunţarea în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa! (rechizitoriu)

21 Apr 2017 13024