Ședință secretă la tribunal! Începe judecata militarului din Mamaia căruia i-a fost furată arma! (VIDEO)

 
 
  •  În urma descoperirii armei, Vasile Dîncu, ministrul Arpărării, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că vor fi instalate camere de supraveghere la toate unitățile militare.
 

Judecătorii militari au dat undă verde pentru începerea procesului în cazul militarului din Mamaia căruia i-a fost furată arma! Militarul va fi judecat pentru încălcare de consemn, dar și pentru fals în declarații, pentru că acesta ar fi declarat că a lăsat telefonul mobil la poartă, însă el a luat dispozitivul în obiectiv.
 
Oficial!
 

„Respinge cererile și excepțiile formulate în cauză de inculpat. În baza art. 346 alin. 2 Cod procedură penală, constată competența tribunalului, legalitatea sesizării cu rechizitoriul emis de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. (...) Termenul de judecată va fi stabilit după rămânerea definitivă a prezentei încheieri. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare“, potrivit deciziei judecătorilor. 

 
Hotărârea – luată în ședință nepublică, potrivit normelor în vigoare - nu este una definitivă, ea putând fi contestată la instanța superioară.
 
Arma a fost sustrasă din Centrul 110 Comunicații și Informatică  din Mamaia Sat, în seara zilei de 19 martie 2022!
 
Căutările au început chiar în seara respectivă.
 
În fața anchetatorilor, militarul a declarat că a fost atacat de o persoană, s-a luptat cu această, însă a fost deposedat de armă și muniția de răboi aferentă.
 
Imediat au fost organizate zeci de filtre, acțiuni care au împânzit imediat Mamaia, dar și Constanța și regiunile învecinate, în căutarea suspectului, înarmat cu pușca militarului agresat.

 
După zeci de supoziții și teorii ale conspirației, la aproape patru luni distanță de la acest moment, iată că arma și muniția au fost descoperite, culmea, chiar de către cel care le pierduse.
 

Militarul în cauză a fost supus de două ori testului poligraf.
 
În timpul procedurilor, militarul a răspuns întrebărilor special concepute în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care și-a găsit arma și muniția, la aproximativ patru luni de la incident.
 
Surse judiciare au declarat, pentru ZIUA de Constanța, că, potrivit specialiștilor, militarul în cauză trecut proba sincerității.
 
În paralel cu procesul din instanță, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța continuă cercetările specifice într-un dosar propriu disjuns din cauza „mamă“.
 
Deși arma și muniția aferentă au fost găsite - chiar de către militarul căruia i-ar fi fost sustrase - procurorii încearcă să depisteze persoana care ar fi sustras arma de la militar.
 
Pânze de păinajeni
 
„Arma a fost găsită chiar de militarul căruia i-a fost sustrasă. Se afla la o distanță de 200 de metri față de unitatea militară, la marginea unui drum care duce spre unitatea. Aceasta era ascunsă sub o saltea, cumva abandonată în perimetru, aproape de o zonă mai bogată în vegetație. Militarul în cauză a fost audiat cu privire la aceste aspecte și a susținut că, întâmplător, când se întorcea la o altă unitate unde își desfășura activitatea de la unitatea de unde provenea inițial, mergea pe stradă și a observat această saltea, a dat cu piciorul. A observat întâi o parte a armei, mai exact, cureaua acesteia și, ridicând salteaua din acel stufăriș, a identificat arma, ulterior și-a anunțat și colegii, mai precis, superiorii despre această armă. Au fost anunțate și organele de poliție care s-au prezentat și a fost identificată arma, care prezenta semne avansate de degradare, avea pânze de păinajeni, semn că stătea acolo de multă vreme“, a mai explicat, pentru ZIUA de Constanța, Viorel Teliceanu - prim-procuror al Parchetului Tribunalului Constanța, la puțin timp după găsirea armei și muniției.
 
 
În urma descoperirii armei, Vasile Dîncu, ministrul Arpărării, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că vor fi instalate camere de supraveghere la toate unitățile militare.
 
Arma din dotare și un încărcător cu 30 de cartușe
 
„Militarul aflat în postul de pază a aplicat procedurile legale, a opus rezistență în confruntarea corp-la-corp cu agresorul, dar a fost deposedat de arma din dotare și de un încărcător cu 30 de cartușe“, au spus reprezentanții MApN.
 
„După ce a intrat în posesia armei și a muniției, agresorul a părăsit perimetrul unității (a sărit gardul), iar militarul agresat i-a anunțat de urgență pe comandantul corpului de gardă și pe comandantul unității. Conform procedurilor legale în vigoare, Parchetul Militar Constanța și organele de poliție au deschis o anchetă pentru cercetarea evenimentului. De asemenea, comandantul Centrului 110 Comunicații și Informatică a numit o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului“ – au spus oficialii MApN.
 
Filtrele la intrarea în mall-uri
 
În acest context, conducerea Ministerului Apărării Naționale a dispus de urgență, la nivelul tuturor unităților militare, măsuri pentru întărirea serviciilor de pază și verificarea planurilor de pază și apărare a obiectivelor militare.
 
Forțele de ordine au controlat sute de mașini și de oameni, inclusiv prin filtrele rutiere, dar și la intrarea în mall-uri.
 
De asemenea, au fost analizate imagini de pe camerele de supraveghere din mai multe zone ale orașului, dar și din împrejurimi.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
A fost găsită arma de care a fost deposedat militarul constănțean. Unde se afla și cine a găsit-o
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Incident unic în Armata României! Motivarea definitivă a judecătorilor în dosarul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia!

02 Jan 2024 1895

Exclusiv! Condamnare definitivă în cazul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia (VIDEO)

13 Dec 2023 2917

Armă furată dintr-o unitate militară din Mamaia! Judecata s-a terminat! Când se va da decizia finală

15 Nov 2023 2284

Constanța. Dosarul care a cutremurat sistemul militar din România, amânat în instanță

15 Oct 2023 1303

Ce se întâmplă cu dosarul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia. Anunțul judecătorilor din apel

27 Aug 2023 866

Primele condamnări în dosarul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia, contestate!

10 Aug 2023 1315

Motivarea judecătorilor în dosarul armei furate din Mamaia! „Preocupările religioase nu îl degrevează de obligația de a-și apăra țara!“

24 Jul 2023 2375

VIDEO. Incident unic în Armata României! Primele condamnări în dosarul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia!

16 Jul 2023 3953

Când se vor pronunța judecătorii militari în dosarul armei furate din Mamaia

12 Apr 2023 1900

Incident fără precedent în Armata României Final de proces în dosarul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia! Anunțul judecătorilor

04 Apr 2023 9438

A trecut un an de la un incident deosebit de grav petrecut la o unitate militară din Mamaia! Un soldat a fost atacat în post și i-a fost sustrasă arma

19 Mar 2023 1442

VIDEO Detalii neștiute până acum din dosarul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia!

17 Jan 2023 9483

Proces penal după furtul armei din Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat! Anunțul judecătorilor

03 Dec 2022 5866

A trecut proba sincerității? Militarul din Mamaia căruia i-a fost furată arma, testat cu detectorul de minciuni! De două ori! Verdictul specialiștilor

30 Jul 2022 6655

Militarul căruia i-a fost furată arma a fost trimis în judecată! Iată care sunt acuzațiile. Modificări importante pentru militari anunțate de ministrul Apărării (VIDEO+FOTO)

15 Jul 2022 17143