Șef nou în DNA. Cine este și ce legătură are cu foștii conducători ai Constanței


Procurorul Dana Manuela Ana a primit votul favorabil al Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcția de șef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul Direcției Naționale Anticorupție.
Decizia a fost luată de Secția pentru procurori și intră în vigoare la sfârșitul acestei săptămâni, delegarea pe funcție fiind valabilă până la ocuparea funcției prin numire, în condițiile legii. Așa cum arătam în edițiile anterioare, numele procurorului Dana Manuela Ana a devenit cunoscut în Constanța odată cu instrumentarea de către anchetatoare a dosarelor ce îi privea pe fostul primar Radu Mazăre și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu, la momentul la care aceștia erau încă în funcții.

Concret, în primăvara anului 2014, cei doi au fost reținuți, pe rând, în baza ordonanțelor emise de către procurorii DNA. Nicușor Constantinescu era acuzat de mai multe fapte de abuz în serviciu, în timp ce lui Radu Mazăre i se imputau infracțiuni de luare de mită și fals în declarații. Ambii erau anchetați în dosare diferite ale DNA, instrumentate de procurorul Dana Manuela Ana.
În ambele cazuri, instanțele au respins cererile privind arestarea preventivă a lui Mazăre și Nicușor, dispunând în schimb măsura controlului judiciar. La finalul procesului propriu, Nicușor a fost achitat definitiv de instanța de judecată pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege“. La rândul său, Mazăre a primit o amendă penală de 5.000 de lei, fiind achitat însă pentru luare de mită, tot pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege“.

Anchetele pe achiziții publice, în subordinea sa


Pentru a reveni la numirea magistratului Dana Manuela Ana pe postul de procuror șef în cadrul DNA, este de menționat că delegarea intră în vigoare de mâine și este valabilă până la ocuparea funcției prin numire, în condițiile legii, dar nu mai mult de șase luni. Tot de vineri încetează delegarea anchetatoarei pe postul de adjunct al structurii pe care o va conduce din aceeași zi.
Potrivit Organigramei DNA, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție se află în subordinea unuia dintre cei doi procurori șefi adjuncți ai Direcției.
Totodată, Secția condusă de magistratul Dana Manuela Ana are în subordine Serviciul de combatere a infracțiunilor de corupție împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție și, respectiv, Serviciul de combatere a macro-criminalității economico-financiare. În plus, Biroul de combatere a infracțiunilor comise în legătură cu achizițiile publice și, respectiv, Biroul de combatere a infracțiunilor care aduc prejudicii bugetului public se află tot în subordinea Secției conduse de magistratul Dana Manuela Ana.

Citește și:

Femeia care i-a trimis în judecată pe Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, propusă șef în DNA

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Camelia-Elena Grecu, fostul procuror general al Constanței, admisă pentru funcția de procuror european delegat

10 Feb 2021 3073

Camelia Elena Grecu, fost procuror general al Constanței, candidat pentru funcția de procuror european delegat

29 Jan 2021 4495

Procurorul care i-a trimis în judecată pe Radu Mazăre și pe Nicușor Constantinescu, în atenția CSM

09 Nov 2020 2060

Femeia care i-a trimis în judecată pe Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, propusă șef în DNA

12 May 2020 6034