Justitie

Şefa Serviciului Juridic al Primăriei Constanţa l-a dat în judecată pe Primarul Municipiului Constanţa


Angajată în Primăria Constanţa, la Serviciul Juridic, în 2004, devenită şef al structurii zece ani mai târziu şi evaluată anual cu calificativul „Foarte bine“, şefa Serviciului Juridic Iuliana Voicu l-a chemat la bară pe Primarul Municipiului Constanţa. Motivul – prin Dispoziţia nr. 1029/08.02.2018 a Primarului Municipiului Constanţa s-a decis diminuarea drepturilor salariale ale specialistei cu 5% pentru o perioadă de o lună, ca urmare a faptului că aceasta nu ar fi răspuns timp de circa 12 luni petiţiilor formulate de către o firmă constănţeană.

Nemulţumită de decizia prin care a fost sancţionată, şefa de la Juridic a atacat actul Primarului Muncipiului Constanţa la Tribunalul Constanţa, unde a cerut anularea acestuia.
 

Calificativ „Foarte bine“


În faţa judecătorilor, Iuliana Voicu a arătat faptul că este angajată al Serviciului Juridic al Primăriei Muncipiului Constanţa încă din 2004, în anul 2014 devenind şeful acestei structuri. La fiecare evaluare anuală, a susţinut şefa din primărie în calitatea de reclamantă, a primit calificativul „Foarte bine“. Totuşi, a susţinut reclamanta, la momentul aplicării sancţiunii disciplinare în cazul său, nu s-a ţinut seama de aceste aspecte.

Conform informaţiilor furnizare de Portalul de jurisprudenţă www.rolii.ro, sancţiunea şefei de la Juridic a venit ca urmare a unei plângeri formulate de reprezentanţii unei firme constănţene. Aceştia au reclamat în cadrul memoriului adresat Comisiei de Disciplină din cadrul Primăriei Muncipiului Constanţa faptul că specialista nu ar fi dat răspuns unei petiţii timp de 12 luni, ceea ce „a produs prejudicii societăţii petente“.
 

Răspunsul, neprimit nici după un an


În procesul desfăşurat la Tribunalul Constanţa, pârâtul Primarul Municipiului Constanţa a argumentat că, urmare a sesizării formulate de societatea respectivă, Comisia de Disciplină a cercetat aspectele reclamate. Astfel, s-a stabilit că „petenta (nr., firma constănţeană) a înaintat numeroase petiţii către reclamantă (nr., şefa Serviciului Juridic) care însă nu au fost soluţionate în termenul legal de 30 de zile“. Cu alte cuvinte, afaceriştii s-au plâns Comisiei de Disciplină că, deşi ar fi trebuit să primească răspuns în decurs de o lună la petiţiile lor, a trecut un an fără ca acest lucru să se întâmple.
Pentru a reveni la cele constatate de Comisia de Disciplină, mai este de spus că, potrivit întâmpinării formulate de Primarul Muncipiului Constanţa, în urma cercetării desfăşurate de comisie a fost întocmit un raport, act ce a stat la baza emiterii Dispoziţiei de primar 1029/2018 prin care s-a diminuat pentru o lună salariul şefei de la Juridic.
 

Dispoziţia, anulată de instanţă


După ce la dosarul cauzei s-au strâns toate actele necesare rezolvării litigiului, judecătorii le-au analizat pe fiecare în parte. În urma deliberărilor, magistraţii i-au dat dreptate şefei Serviciului Juridic al Primăriei Constanţa şi au anulat dispoziţia primarului privind sancţionarea. Iar asta, după ce completul de judecată a stabilit că „se reţine că decizia contestată nu îndeplineşte condiţiile de formă prevăzute de lege pentru actele administrative emise de o autoritate publică, aceasta nefiind motivată prin neindicarea aspectelor de fapt care au condus la aprecierea existenţei unei întârzieri sistematice sau a neglijenţei repetate în realizarea lucrărilor“.
Cu alte cuvinte, dispoziţia primarului a fost anulată pentru că nu ar fi fost motivată: „descrierea faptei ce constituie abatere reprezintă o condiţie obligatorie şi distinctă a actului administrativ de sancţionare, lipsa acestuia fiind sancţionată de legiuitor cu nulitate absolută“, potrivit sursei citate anterior.
În aceste condiţii, Tribunalul Constanţa a admis plângerea Iulianei Voicu şi au dispus anularea Dispoziţiei Primarului Municipiului Constanţa prin care i se tăia din salariu. Decizia poate fi atacată în recurs în termen de 15 zile de la comunicare, procesul urmând să se reia în acest caz la Curtea de Apel Constanţa.


Citeşte şi:

Făgădău - „După 16 ani, Primăria Constanţa va avea o organigramă nouă şi funcţională!“
Ce departamente se înfiinţează, ce posturi se restructurează? (document)

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Moş Crăciun a ajuns la copiii din Ovidiu Primarul George Scupra şi locuitorii oraşului au dat startul sărbătorilor de iarnă (galerie foto)

07 Dec 2019 1307

Numai 12 ONG-uri norocoase. Bani nerambursabili de la Primăria Constanţa!

07 Dec 2019 1135

Constanța Carosabilul și zona pietonală din cartierul Faleză Nord, reabilitate

06 Dec 2019 480

Dezbatere publică organizată de Primăria Constanța privind investiția imobiliară a lui Constantin Chimișliu din Prelungirea Bucovinei (document)

06 Dec 2019 542

Vor să construiască lângă Sala Polivalentă şi cer restituirea unui imobil retrocedat. Familia Berberianu, recurs împotriva Primăriei Constanţa

06 Dec 2019 2187

Achiziţie directă. Primăria Constanţa îşi reînnoieşte mobilierul

05 Dec 2019 193

Primăria Constanţa cumpără un sistem de supraveghere video

05 Dec 2019 1195

Blue Bike Gate One SRL construieşte un bloc pe strada Oborului din Constanţa

04 Dec 2019 404

A fost solicitat avizul de oportunitate PUZ-ul iniţiat de Sunrise Tours, la mâna constănţenilor

04 Dec 2019 620

Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos, vizită la Primăria Constanța

03 Dec 2019 461

Constanța Lucrări ample de modernizare a străzilor din cartierul Baba Novac

03 Dec 2019 569

Acuzaţii. Comisia de inventariere a monumentelor istorice din municipiul Constanţa, condusă de consilierul primarului Făgădău, un tertip electoral?

03 Dec 2019 935

Două blocuri de zece etaje ridicate de Franc Construct SRL în zona Campusului Universităţii „Ovidius“, supraetajate

03 Dec 2019 1148

Primăria Constanţa caută spaţii ultracentrale pentru noi sedii. Inclusiv pentru Serviciul de Stare Civilă şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor (document)

03 Dec 2019 1271

Se cere avizul arhitectului-șef. PUZ-ul inițiat de Sigma Premium, în Comisia tehnică de urbanism și amenajarea teritoriului (document+galerie foto)

02 Dec 2019 344