„Şefu', aveţi la mine o sumă de bani, să vi-i dau eu!“ Cum a fost „lovit“ de DNA Lazăr Iordache, vicepreşedintele ANM (referat propunere arestare)

 
 
Lazăr Iordache, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Lazăr Iordache a fost reţinut luni de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă.
 
ZIUA de Constanţa prezintă referatul propunerii de arestare întocmit de procurorii DNA - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie pe numele lui Lazăr Iordache.
 
Lazăr Iordache i-ar fi dat bani unui înalt funcţionar din Ministerul Sănătăţii pentru ca acesta să deblocheze fondurile necesare unor investiţii făcute de două spitale din ţară pe care Iordache le controla. Lazăr Iordache este acuzat că ar fi oferit cinci procente din valoarea a două contracte încheiate de spitalele Săpoca şi cel de urgenţă din Petroşani. Primul avea nevoie de o staţie de epurare nouă, iar celalalt, de echipamente medicale.
 
Procurorii DNA arată că, „în perioada aprilie - iunie, Lazăr Iordache i-a promis unei persoane cu funcţie de conducere din Ministerul Sănătăţii 5% din sumele alocate de MS pentru două spitale - Săpoca și Petroșani - (destinate construirii unei staţii de epurare, respectiv pentru dotarea cu echipamente medicale), iar la 28 aprilie i-a remis suma de 126.000 de lei în legătură cu atribuţiile de serviciu ale funcţionarului privind semnarea alocărilor bugetare către acele spitale și pentru ca acesta să îşi exercite influenţa asupra persoanelor responsabile din minister, astfel încât să fie semnate alocările bugetare“.
 
„Sumele promise şi remise de Iordache Lazăr proveneau chiar din fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii pentru realizarea, la cele două spitale, a proiectelor de construire a unei staţii de epurare, respectiv dotarea cu echipamente medicale“, au reţinut anchetatorii.
 
„(...), (...), la acea dată (...) în cadrul Ministerului Sănătăţii, a arătat că, în cursul zilei de 14 aprilie 2016, s-a întâlnit în biroul său din cadrul instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea cu Lazăr Iordache. În cadrul discuţiilor purtate, Lazăr Iordache i-a solicitat lui (...) să îl ajute pentru a fi alocate sume de bani la secţiunea investiţii pentru Spitalul Petroşani din judeţul Hunedoara, Spitalul Săpoca din judeţul Buzău şi spitalele din judeţul Suceava“, spun procurorii.
 
De asemenea, „Lazăr Iordache i-a solicitat să intervină pe lângă ministrul Sănătăţii şi pe lângă (...), care ocupă funcţia de director economic în cadrul Ministerului Sănătăţii, pentru ca aceştia să dispună alocarea de sume de bani către aceleaşi unităţi spitaliceşti sau către alte unităţi indicate de către el“.
 

„În cadrul acestei întâlniri, la un moment dat, Lazăr Iordache a început să-i vorbească în şoaptă, la ureche, spunându-i: «Şefu', aveţi la mine o sumă de bani, să vi-i dau eu!», după care i-a prezentat o bucată de hârtie (un post-it alb), pe care erau făcute menţiuni olografe cu un calcul matematic“, mai arată procurorii. 
 
„(...) a observat că, în urma calculelor, pe bilet era trecută la final suma de 123.000 de lei“, se mai precizează în referatul de propunere de arestare.

Întâlnirile care au avut loc ulterior formulării denunţului

În ziua de 27 aprilie „între (...) şi Iordache Lazăr a avut loc o întâlnire în incinta clădirii Ministerului Sănătăţii. Cu această ocazie, cei doi au stabilit să se întâlnească în ziua următoare, context în care Iordache Lazăr îl întreabă pe (...), în şoaptă, dacă vine şi cu banii («vin şi cu banii?... Vin şi cu banii?»). Apoi îi explică pe scurt de unde provin banii, respectiv dintr-un proiect de la Săpoca (n.n. Spitalul Săpoca). În acelaşi timp, inculpatul îşi exprimă temerile de a nu fi prinşi“.

 
În ziua de 28 aprilie, „(...) şi Iordache Lazăr s-au întâlnit în incinta unui restaurant situat în cadrul Complexului (...) din municipiul Bucureşti. În cadrul acestei întâlniri, Iordache Lazăr i-a remis lui (...) suma de 126.000 de lei“, arată procurorii.
 
„Această sumă de bani reprezintă un procent de aproximativ 5% din suma de bani fără TVA, alocată pe primul trimestru al anului 2016 din bugetul Ministerului Sănătăţii în favoarea Spitalului Săpoca, pentru partea de execuţie lucrări - respectiv o staţie de epurare“, mai spun procurorii.
 
„Plicul primit de (...) de la inculpat cu această ocazie a fost predat, imediat după întâlnire, organelor de urmărire penală. Verificând conţinutul acestuia, s-a constatat că plicul conţine suma de 126.000 de lei (...)“, conform DNA.
 
În data de 18 mai, „între (...) şi Iordache Lazăr a avut loc o nouă întâlnire (...) în cadrul restaurantului aflat în Complexul (...) din Bucureşti. Cu această ocazie, Iordache Lazăr își exprimă temerile că DNA să îl fi filmat în momentul remiterii plicului cu bani («Bă, ne-o fi filmat că am dat plicul?»). Inculpatul se interesează dacă s-a emis ordinul cu alocările bugetare către cele două spitale, martorul răspunzându-i că, având în vedere că nu a fost numit un nou ministru al Sănătăţii ca urmare a demiterii fostului ministru (...), nu are cine să semneze ordinul. Inculpatul îl asigură pe martor că persoanele cu care lucrează sunt de încredere și îi promite că și în viitor vor colabora la fel. Totodată, inculpatul i-a solicitat (...) să-şi exercite influenţa pe lângă un funcţionar din cadrul Ministerului Sănătăţii, pe nume (...), jurist, să-l ajute cu un proiect de separare a compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea din cadrul ANMDM, pentru a avea o autonomie mai mare“, se arată în referat.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Școala de Tae Chun Do Constanța, medalii la Campionatul Național de Kickboxing Freestyle (GALERIE FOTO)

18 Mar 2024 844

Arte marțiale Constanța Lazăr Iordache și Ștefan Andriuță, antrenament în condiții extreme. Pe nisip, dar și în apa Mării Negre! (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Jan 2024 1919

Șahiștii de la CS Năvodari au participat, cu rezultate bune, la ediția a treia a „Mega Mall Chess Festival“

12 Nov 2022 1466

CS Năvodari Sergiu - Andrei Iordache, locul patru la turneul internațional de șah „Trofeul Litoralului“ (GALERIE FOTO)

30 Jun 2022 1541

Constanța. Rareș Băncilă, de la Școala de Tae Chun Do „Visul lui e să devină cel mai bun luptător“

25 Jun 2021 2655

Constanța. Școala de Tae Chun Do Participanți la „Românii au talent“, medaliați la Campionatul Național de Freestyle Kickboxing

15 Jun 2021 2950

Constanța. Gemenii Zinat și Rafael Rahravan, pregătire la Școala de Tae Chun Do „Suntem mici, dar muncim să ne facem mari“

05 Feb 2021 3534

Constanța. Rareș și Daria Băncilă, frate și soră Cum se antrenează acasă, în stilul Tae Chun Do, doi participanți la „Românii au talent“

15 Jul 2020 4921

Patru de „Da“ la „Românii au talent“ pentru luptătorii de la Tae Chun Do Constanța! Zinat Rahravan, micuța cu codițe, a fost adorabilă (galerie foto + video)

04 May 2020 6028

Predă Tae Chun Do la Constanţa Expertul în arte marţiale Lazăr Iordache, la show-ul „Răi, da buni“ de la Antena Stars. Teste grele! (galerie foto)

15 Jan 2020 3688

Tehnica Shaolin, prezentată la Constanţa Maestrul Lazăr Iordache. De la bătut cuie cu capul şi cu mâna, la găurit geamul cu acul! (galerie foto + video)

21 Dec 2019 4815

Probe incredibile! Expertul în arte marţiale Lazăr Iordache a bătut cuie cu capul şi la show-ul TV „Românii au talent“ (galerie foto)

20 Feb 2019 3058

„La anul, voi depăşi recordurile mondiale!“ Constanţa. Lazăr Iordache, record internaţional la bătut cuie cu capul şi cu mâna (galerie foto)

25 Dec 2018 2669

Performanţă unică în Europa! Lazăr Silviu Iordache, un nou test de bătut cuie cu capul „Nu faceţi aşa ceva acasă!“

16 Jan 2018 3296

Maestrul Lazăr Silviu Iordache Singurul om din Europa care bate cuie cu capul predă Tae Chun Do la Constanța (galerie foto + video)

03 Jan 2018 4979