Șeful DNA, Crin Bologa, invitat să țină un discurs la o audiere publică organizată de Parlamentul European

  • În finalul intervenției, procurorul șef DNA a subliniat buna colaborare avută de DNA cu OLAF în peste 17 ani de investigare a fraudelor cu fonduri europene.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție Crin Bologa a fost invitat să țină un discurs la o audiere publică organizată de Parlamentul European in sistem de videoconferință.

Audierea publică, desfășurată la data de 6 iulie 2020, a avut ca subiect “Valorificarea investigațiilor desfășurate de OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) în materie de combaterea fraudei, a corupției și alte nereguli constatate în statele membre ale U.E”.
Printre vorbitori s-au mai numărat și reprezentanți ai autoritățiilor de aplicare a legii din Germania și Italia, directorul general OLAF, procurorul șef al EPPO (Parchetul European) si un reprezentant al Curții de Justiție a UE.

În discursul său, procurorul șef al D.N.A a prezentat perspectiva României asupra investigării fraudelor la fondurile europene menționând că, deși este un organ de anchetă administrativ, datele și informațiile pe care OLAF le furnizează anchetei penale contribuie la reducerea timpului de anchetă și la creșterea eficienței măsurilor de urmărire penală. “Concret, investigatorii OLAF transmit analize și investigații financiare, ne sprijină în identificarea entităților persoane fizice sau juridice implicate, efectuează verificări la societățile comerciale din diferite state membre implicate în circuitul infracțional, obțin documente legate de implementarea proiectelor cu parteneri din statele membre, toate aceste date fiind exploatate ulterior și detaliate în cadrul activităților judiciare”, a spus procurorul șef al DNA.

În perioada 2012-2018, au fost primite 84 de recomandări de la OLAF dintre care 25 au fost valorificate în dosare penale trimise în judecată, ceea ce reprezintă un procentaj de 30 %.

Pe de altă parte, în cauze cu fraude europene, activitatea DNA a fost și este în continuare mult mai vastă decât cea care se întemeiază pe rapoartele OLAF. Dosarele penale de acest tip au la bază sesizări din surse diverse, naționale, în primul rând din partea agenției românești de coordonare și control antifraudă, cea care asigură și contactul cu OLAF, respectiv Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF), dar și din partea altor persoane juridice sau fizice.

Astfel, dacă ne raportăm numai la anul trecut, în 2019 procurorii DNA au trimis în judecată 108 cauze de fraude cu fonduri europene (prin rechizitoriu sau prin acord de recunoaștere a vinovăției), cu prejudicii de aproximativ 40 milioane euro (din care cea mai mare parte, respectiv 38 milioane euro au reprezentat fonduri UE, iar restul – fonduri naționale de cofinanțare).

În finalul intervenției, procurorul șef DNA a subliniat buna colaborare avută de DNA cu OLAF în peste 17 ani de investigare a fraudelor cu fonduri europene.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procurorul șef al DNA, întâlnire cu o delegație a Ambasadei SUA la București

18 Feb 2021 815

Vizita reprezentanților Parchetului Național Financiar din Franța, la DNA

01 Oct 2020 904

Klaus Iohannis a semnat decretele de numire a noilor procurori șefi

20 Feb 2020 1372

Candidaţii propuşi pentru numirea la şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT audiaţi la CSM

11 Feb 2020 1053

DNA, DIICOT și Parchetul General CSM, precizări importante în legătură cu marile Parchete

10 Feb 2020 1095

CSM, anunţ important legat de procurorii propuşi la şefia marilor parchete

24 Jan 2020 903

Propunerile pentru ocuparea funcțiilor de șef la DNA, Parchetul General și DIICOT au fost anunțate. Despre cine este vorba

21 Jan 2020 1266

UPDATE Ministerul Justiţiei anunţă propunerile pentru funcţiile de şef la Parchetul General, DNA şi DIICOT

21 Jan 2020 1152

Elena Grecu, fostul procuror general al Constanţei, susţine azi interviul pentru şefia DNA

16 Jan 2020 1082

14 primari au fost înşelaţi de nişte escroci care le-au luat banii, dându-se drept agenţi de integritate

22 Nov 2015 1492