Sentință șoc! Aproape 20 de șoferi din București, Constanța și Tulcea, condamnați pentru dare de mită (document)

  • Tribunalul Tulcea le-a impus șoferilor să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulată de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la diverse instituții din București, Constanța și Tulcea.
  • Decizia Tribunalului Tulcea a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
  • În secțiunea Documente puteți citi integral decizia Tribunalulu Tulcea.
Judecătorii de la Tribunalul Tulcea au decis zilele trecute condamnarea în primă instanță a mai multor șoferi (aproape 20) din București, Constanța și Tulcea, toți suspectați de dare de mită. Prezenta cauză are legătură, potrivit unor surse judiciare, cu dosarul penal soluționat zilele trecute de Curtea de Apel Constanța, proces în care doi foști agenți de poliție, din cadrul Postului Poliție Ciucurova, județ Tulcea, un fost inginer mecani al RAR Tulcea, precum și trei conducători auto, au fost condamnați definitiv într-un dosar de corupție. Cei doi polițiști și angajatul de la RAR au fost acuzați de procurori de luare de mită, iar în sarcina civililor au fost reținute infracțiunile de dare de mită și cumpărare de influență

Revenind la dosarul celor aproape 20 de conducători auto trimiși în judecată pentru date de mită, dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Tulcea în luna iunie 2020.

În luna septembrie 2020, judecătorii din Tulcea au constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 199/P/2019 din 09.06.2020 întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, prin care au fost trimişi în judecată 16 inculpați sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, un inculpat pentru sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere (de către o persoană al cărei permis de conducere a fost anulat).

Tot în septembrie 2020, Tribunalul Tulcea a constatat legalitatea administrării probelor , a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii privind pe inculpaţi.


Prima condamnare

Recent, Tribunalul Tulcea a decis condamnarea inculpaților la câte un an și șase luni de închisoare.

Magistrații au dispus suspendarea executării pedepselor aplicate inculpaţilor sub supraveghere, pe o durată de doi ani.
 

Obligații și muncă în folosul comunității

Pe durata termenului de supraveghere inculpaţii au fost obligați să, printre altele, să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile și să comunice schimbarea locului de muncă, precum și informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Mai mult, tribunalul le-a impus inculpaţilor să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulată de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

Decizia Tribunalului Tulcea a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.

Prezenta cauză are legătură, potrivit unor surse judiciare, cu dosarul penal soluționat zilele trecute de Curtea de Apel Constanța, proces în care doi foști agenți de poliție, din cadrul Postului Poliție Ciucurova, județ Tulcea, un fost inginer mecani al RAR Tulcea, precum și trei conducători auto, au fost condamnați definitiv într-un dosar de corupție.

Cei doi polițiști și angajatul de la RAR au fost acuzați de procurori de luare de mită, iar în sarcina civililor au fost reținute infracțiunile de dare de mită și cumpărare de influență.


Conform rechizitoriului întocmit de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, cei doi polițiști sunt bănuiți că, la momentul activităților desfășurate în teren, „contra unor sume de bani, consemnau în procesele verbale întocmite alte fapte decât cele săvârșite în realitate, în sensul consemnării de fapte contravenționale de mai mică amploare decât cele reale“.

„Tot cei doi inculpați nu aplicau sancțiunile ce se impuneau, contra unor sume de bani sau nu aplicau sancțiunile contravenționale pentru ca ulterior, să solicite sume de bani. S-a constatat că cei doi inculpați acționau fie împreună, fie separat unul de celălalt“, mai arată anchetatorii.


Încălcarea marcajului longitudinal continuu

Tot în actul de sesizare a instanței se mai reține că, la 18 martie 2018, cei doi inculpați „au primit o sumă de bani ( 150 lei ) de la conducătorul auto (...) ca rezultat al faptului că nu l-au sancționat contravențional și nu i-au ridicat permisul de conducere pentru fapta de a fi încălcat marcajul longitudinal continuu“ . Tot în martie 2018, cei doi polițiști au primit, mai spun anchetatorii, suma de 100 lei de la un conducător auto pentru a nu fi sancționat contravențional pentru că mașina avea defecțiuni la sistemul de iluminare, la stopuri, pentru că lipsea dovada ITP pentru remorcă precum și certificatul de înmatriculare a remorcii.

În privința angajatului RAR Tulcea, magistrații arată că la data de 04 aprilie 2018 a avut loc o acțiune comună Poliție –RAR pe raza localității Ciucurova.


100 de lei

„În ziua respectivă, a fost oprit în trafic numitul (...) constatându-se că autovehiculul pe care nu era echipat cu anvelope corespunzătoare. Pentru această abatere , polițistul A.V. l-a sancționat pe contravenient cu avertisment consemnând însă în procesul verbal că șoferul nu purta centură de siguranță. Pentru „ bunăvoința” polițistului, conducătorul auto i-a înmânat suma de 100 lei iar din această sumă, polițistul a înmânat reprezentantului RAR Tulcea - suma de 50 de lei“, potrivit rechizitoriului.

Procurorii mai arată că „lucrurile s-au repetat la 22.05.2018 când un autovehicul marca Suzuki model Vitara a fost observat circulând pe raza localității Ciucurova cu anvelope necorepunzătoare, în sensul că aveau alte dimensiuni decât cele consemnate în certificatul de înmatriculare“.

„Și de această dată polițistul l-a sancționat pe șofer pentru nepurtarea centurii și a primit de la acesta suma de 200 lei. Din această sumă, polițistul înmânează reprezentantului RAR Tulcea suma de 50 de lei. La rândul său, angajatul RAR nu consemnează că a efectuat un control tehnic asupra mașinii Suzuki Vitara, contrar îndatoririlor de serviciu“.


În primă instanță

Prin hotarârea nr. 122/2020, din 29 iulie 2020, Tribunalul Tulcea a dictat următoarele pedepse:

Valentin Anghel (agent de poliție - Post Poliție Ciucurova, județ Tulcea) - șapte ani și nouă luni de închisoare
Ionuț Olteanu (agent de poliție - Post Poliție Ciucurova, județ Tulcea) – patru ani și trei luni de închisoare.
Valentin Sultan (civil) – un an și șase luni de închisoare cu suspendare.
Vasile Gheorghe (civil)- doi ani de închisoare cu suspendare
Silviu Marian Spulbere (civil) - un an și șase luni de închisoare cu suspendare.
Florin Sărășeanu (angajat al Registrului Auto Român - Reprezentanța Tulcea) – doi ani șase luni de închisoare cu suspendare.
 

Pedepse finale

Decizia judecătorilor tulceni a fost contestată la instanța superioară, respectiv la Curtea de Apel Constanța, instanță care, vineri, 07 mai 2021, a micșorat pedeapsa polițistului Valentin Anghel la cinci ani și 11 luni de închisoare. Totodată, Curtea de Apel a decis ca Ionuț Olteanu să execute pedeapsa de trei ani și trei luni de închisoare.

În final, judecătorii din Constanța au menținut celelalte dispozitii ale sentinței primei instanțe și au înlăturat dispozitiile contrare prezentei decizii.



PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și

Care erau tarifele
Doi polițiști, un inginer RAR Tulcea, condamnați definitiv, pentru mită, la Constanța


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Flagrant la școala de șoferi! Instructor auto, prins în timp ce primea mită. Ce i-a promis unei viitoare șoferițe

15 Jun 2023 2163

DNA a trimis în judecată 25 de persoane pentru presupusa fraudare a examenului de obținere a permisului auto

15 Dec 2022 1374

Sentință definitivă în cazul celor 20 de șoferi din București, Constanța și Tulcea acuzați de dare de mită

27 Dec 2021 5948

20 de șoferi din București, Constanța și Tulcea condamnați pentru că au mituit polițiști. Când se va lua defizia finală

04 Dec 2021 3429

Mai mulți șoferi condamnați pentru dare de mită. Dosarul, la Constanța. S-a stabilit primul termen în apel

31 Aug 2021 2331

Cazul celor aproape 20 de șoferi condamnați la Tulcea pentru dare de mită a ajuns la Constanța

23 Jun 2021 3698

De la 20 de lei la 100 de euro „Meniul șpăgilor“ în cazul șoferilor condamnați la Tulcea, pentru dare de mită! Decizia finală, la Constanța

01 Jun 2021 2652

Polițistul constănțean Elvid Daniel Babalîc, acuzat de luare de mită, achitat. Dosarul, în apel

01 Feb 2021 2424

Şoferi din Constanţa, condamnaţi pentru dare de mită Un fost poliţist local, în atenţia judecătorilor

15 Feb 2018 1989

Mai mulţi şoferi din Constanţa au fost condamnaţi definitiv pentru dare de mită

18 Jan 2018 3578

O femeie ar fi dat mită pentru a lua examenul de șoferi

09 Oct 2015 1925