Justitie

Sentință șoc la Constanța! Polițiști condamnați


Judecătorii de la Tribunalul Constanța s-au pronunțat în dosarul în care patru polițiști de frontieră (Garda de Coastă) au fost acuzați de procurori că ar fi protejat diverși indivizi care ar fi fost implicați în activități de contrabandă cu combustibil preluat de la navele care tranzitează Dunărea, în scopul valorificării.
 
Silviu Frățilă a fost condamnat la o pedeapsă de patru ani de închisoare, pentru infracțiunea de luare de mită în forma continuată și la un an de închisoare pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității. Tribunalul a contopit pedepsele aplicate prin prezenta, în final inculpatul urmând a executa pedeapsa cea mai grea de patru ani de închisoare cu executare.  
 
Cel de-al doilea polițist, Erhan Ramazan a luat trei ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în forma continuată și un alt an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității. Și în acest caz, instanța contopit pedepsele aplicate și a decis, în final, ca cel în cauză să execute pedeapsa cea mai grea de trei trei ani de închisoare cu executare.
 
Al treilea polițist Gheorghe Dorian Sandu a fost achitat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, întrucât nu sunt probe că a săvârșit infracțiunea.
 
Cel de-al patrulea om al legii, Nicoleta Daniela Frățilă (fosta Mitache) a luat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, un an de închisoare cu suspendare condiționată pe durata unui termen de încercare de trei ani.
 
Cei patru polițiști lucrează în continuare în cadrul Gărzii de Coastă, însă ei sunt puși la dispoziție.
 
În continuare, Tribunalul Constanța a mai decis:
 
Adrian Țiripan - achitat pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă prev. întrucât nu exista probe ca a săvârșit infracțiunea.

 
Sasu Marian – patru ani de închisoare pentru infracțiunea de contrabandă asimilată și un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. Instanța a contopit pedepsele aplicate și a decis, în final, ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de patru ani de închisoare cu executare.
 

Cara - Ion Nicolae - trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă asimilată. Acesta a fost achitat pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, întrucât nu există probe că a comis infracțiunea.
 
Sasu Ion - achitat pentru dare de mita, întrucât nu există probe că a comis infracțiunea, dar și pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă asimilată, întrucât nu există probe că a comis infracțiunea.
 
Geonete Marius – achitat evaziune fiscală, întrucât fapta nu există, dar și pentru comiterea infracțiunii de spălare de bani, întrucât fapta nu există. În schimb, Geonete Marius a fost condamnat  pentru infracțiunea de contrabandă asimilată, la o pedeapsă de cinci ani și șase luni de închisoare cu executare.
 
Geonete Marilena - achitată pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, întrucât fapta nu există, dar și pentru infracțiunea de contrabandă, întrucât nu există probe că a comis infracțiunea.
 
SC Agro Gedz Cobadin SRL - achitată pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și spălare de bani, întrucât faptele nu există.
 
Viorel Mocanu – Doi ani de închisoare pentru infracțiunea de contrabandă asimilată.
 
Bogdan Alexandru Horțea - doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă asimilată și un an pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. Tribunalul a contopit pedepsele aplicate prin prezenta, în final inculpatul a primit pedeapsa cea mai grea, de doi ani de închisoare cu executare.
 
George Neamțu – a luat un de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă. Instanța a dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de trei ani.
 
Constantin Popescu - achitat pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă, întrucât fapta nu a fost comisă cu forma de vinovăție ceruta de lege, însă a fost condamnat pentru infracțiunea de contrabandă asimilată la o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare cu executare.
 
Nicu Drincă - a fost condamnat la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.
 
În continuare, Tribunalul Constanța a admis, in parte acțiunea civilă formulată de ANAF prin DGRFP Galați prin AJFP Constanța, în contradictoriu doar cu inculpatul Marius Geonete și l-a obligat pe acesta la plata către partea civilă a sumei de 79.534 lei valoarea accizei, la care se adaugă accesoriile fiscale(dobânzi și penalități de întârziere) calculate din anul 2013 și până la momentul efectuării plății.  
 
Mai departe, Tribunalul Constanța a dispus confiscarea specială în folosul statului mai multe bidoane specifice transportului și depozitarii de motorină, pachete de țigări netimbrate, înscrisuri cu date și informații despre nave și barje, sute de litri de produs petrolier, precum și impresionante sume de bani (lei și euro).
 
Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel.
 
De precizat că în luna februarie 2017, Tribunalul Constanța a decis achitarea celor patru polițiști. Atunci, instanța decis achitarea lui Silviu Frățilă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită(42 de acte materiale) și a infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității (opt acte materiale). De asemenea, polițistul Ramazan Erhan a fost achitat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită (opt de acte materiale), și a infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității (un act material). Mai mult decât atât, și polițistul Gheorghe-Dorian Sandu a fost achitat, acesta fiind suspectat de luare de mită (două de acte materiale). În final, Nicoleta Daniela Mitache, tot polițist de frontieră, a fost achitată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității (trei acte materiale). Ulterior, Curtea de Apel a decis rejudecarea procesului. 
 
Citește și
  
Patru polițiști din Constanța, achitați

Zeci de polițiști, la judecată cu IPJ Constanța pentru drepturi salariale. Dosarul, amânat pentru luna mai

Teste false pentru depistarea COVID-19, vândute online.
Polițiștii au efectuat percheziții în mai multe orașe, inclusiv Constanța

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Negru Vodă Cetățean libian, prins în timp ce încerca să intre ilegal în țară

22 Sep 2020 374

Amenzi de peste 180.000 pentru firma prinsă de Garda de Coastă cu țigări de contrabandă

21 Sep 2020 482

Țigări de contrabandă, descoperite în Portul Constanța Sud Agigea (galerie foto)

20 Sep 2020 649

Ţigări de contrabandă, descoperite de polițiștii de frontieră în Portul Midia

18 Sep 2020 567

Haine susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în P.T.F. Vama Veche

18 Sep 2020 339

Peşte transportat ilegal, descoperit de poliţiştii de frontieră tulceni

17 Sep 2020 444

Polițiștii de la Garda de Coastă au confiscat pixuri falsificate

17 Sep 2020 869

Zeci de kilograme de peşte, confiscate de polițiștii de frontieră tulceni

14 Sep 2020 1249

Ţigarete de contrabandă, descoperite în Portul Constanţa

14 Sep 2020 558

Autoturism căutat de autoritățile din Italia, descoperit la Hârșova

10 Sep 2020 684

Jucării susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

08 Sep 2020 489

Peste 100 kg de pește, fără documente legale, descoperite de polițiștii Gărzii de Coastă

03 Sep 2020 414

Garda de Coastă a prezentat bilanțul primelor șase luni de activitate (galerie foto+video)

02 Sep 2020 411

Garda de Coastă cumpără piese de schimb pentru motocoase

29 Aug 2020 1925

Port Constanţa Sud Agigea Jucării contrafăcute, descoperite într-un container sosit din China

26 Aug 2020 454