Sentință șoc la Constanța! Polițiști condamnați


Judecătorii de la Tribunalul Constanța s-au pronunțat în dosarul în care patru polițiști de frontieră (Garda de Coastă) au fost acuzați de procurori că ar fi protejat diverși indivizi care ar fi fost implicați în activități de contrabandă cu combustibil preluat de la navele care tranzitează Dunărea, în scopul valorificării.
 
Silviu Frățilă a fost condamnat la o pedeapsă de patru ani de închisoare, pentru infracțiunea de luare de mită în forma continuată și la un an de închisoare pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității. Tribunalul a contopit pedepsele aplicate prin prezenta, în final inculpatul urmând a executa pedeapsa cea mai grea de patru ani de închisoare cu executare.  
 
Cel de-al doilea polițist, Erhan Ramazan a luat trei ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în forma continuată și un alt an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității. Și în acest caz, instanța contopit pedepsele aplicate și a decis, în final, ca cel în cauză să execute pedeapsa cea mai grea de trei trei ani de închisoare cu executare.
 
Al treilea polițist Gheorghe Dorian Sandu a fost achitat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, întrucât nu sunt probe că a săvârșit infracțiunea.
 
Cel de-al patrulea om al legii, Nicoleta Daniela Frățilă (fosta Mitache) a luat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, un an de închisoare cu suspendare condiționată pe durata unui termen de încercare de trei ani.
 
Cei patru polițiști lucrează în continuare în cadrul Gărzii de Coastă, însă ei sunt puși la dispoziție.
 
În continuare, Tribunalul Constanța a mai decis:
 
Adrian Țiripan - achitat pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă prev. întrucât nu exista probe ca a săvârșit infracțiunea.

 
Sasu Marian – patru ani de închisoare pentru infracțiunea de contrabandă asimilată și un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. Instanța a contopit pedepsele aplicate și a decis, în final, ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de patru ani de închisoare cu executare.
 

Cara - Ion Nicolae - trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă asimilată. Acesta a fost achitat pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, întrucât nu există probe că a comis infracțiunea.
 
Sasu Ion - achitat pentru dare de mita, întrucât nu există probe că a comis infracțiunea, dar și pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă asimilată, întrucât nu există probe că a comis infracțiunea.
 
Geonete Marius – achitat evaziune fiscală, întrucât fapta nu există, dar și pentru comiterea infracțiunii de spălare de bani, întrucât fapta nu există. În schimb, Geonete Marius a fost condamnat  pentru infracțiunea de contrabandă asimilată, la o pedeapsă de cinci ani și șase luni de închisoare cu executare.
 
Geonete Marilena - achitată pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, întrucât fapta nu există, dar și pentru infracțiunea de contrabandă, întrucât nu există probe că a comis infracțiunea.
 
SC Agro Gedz Cobadin SRL - achitată pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și spălare de bani, întrucât faptele nu există.
 
Viorel Mocanu – Doi ani de închisoare pentru infracțiunea de contrabandă asimilată.
 
Bogdan Alexandru Horțea - doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă asimilată și un an pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. Tribunalul a contopit pedepsele aplicate prin prezenta, în final inculpatul a primit pedeapsa cea mai grea, de doi ani de închisoare cu executare.
 
George Neamțu – a luat un de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă. Instanța a dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de trei ani.
 
Constantin Popescu - achitat pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă, întrucât fapta nu a fost comisă cu forma de vinovăție ceruta de lege, însă a fost condamnat pentru infracțiunea de contrabandă asimilată la o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare cu executare.
 
Nicu Drincă - a fost condamnat la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.
 
În continuare, Tribunalul Constanța a admis, in parte acțiunea civilă formulată de ANAF prin DGRFP Galați prin AJFP Constanța, în contradictoriu doar cu inculpatul Marius Geonete și l-a obligat pe acesta la plata către partea civilă a sumei de 79.534 lei valoarea accizei, la care se adaugă accesoriile fiscale(dobânzi și penalități de întârziere) calculate din anul 2013 și până la momentul efectuării plății.  
 
Mai departe, Tribunalul Constanța a dispus confiscarea specială în folosul statului mai multe bidoane specifice transportului și depozitarii de motorină, pachete de țigări netimbrate, înscrisuri cu date și informații despre nave și barje, sute de litri de produs petrolier, precum și impresionante sume de bani (lei și euro).
 
Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel.
 
De precizat că în luna februarie 2017, Tribunalul Constanța a decis achitarea celor patru polițiști. Atunci, instanța decis achitarea lui Silviu Frățilă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită(42 de acte materiale) și a infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității (opt acte materiale). De asemenea, polițistul Ramazan Erhan a fost achitat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită (opt de acte materiale), și a infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității (un act material). Mai mult decât atât, și polițistul Gheorghe-Dorian Sandu a fost achitat, acesta fiind suspectat de luare de mită (două de acte materiale). În final, Nicoleta Daniela Mitache, tot polițist de frontieră, a fost achitată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității (trei acte materiale). Ulterior, Curtea de Apel a decis rejudecarea procesului. 
 
Citește și
  
Patru polițiști din Constanța, achitați

Zeci de polițiști, la judecată cu IPJ Constanța pentru drepturi salariale. Dosarul, amânat pentru luna mai

Teste false pentru depistarea COVID-19, vândute online.
Polițiștii au efectuat percheziții în mai multe orașe, inclusiv Constanța

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial de la Garda de Coastă Peste 1.000 tone de deșeuri, descoperite în Portul Murfatlar

09 Jun 2021 576

Port Constanţa Sud Agigea Un nou container cu 18 tone de deșeuri, descoperit de autorități

08 Jun 2021 601

Oină Frontiera Tomis Constanța, locul întâi după turneul regulat al Campionatului Național. Parcurs perfect!

08 Jun 2021 1547

Descoperire a Poliției de Frontieră Chilia Unelte de pescuit, amplasate în zona Canalului Sulimanca. Ce conțineau

07 Jun 2021 328

Ce au descoperit oamenii legii, în bagajele unei femei, la PTF Vama Veche

07 Jun 2021 414

Zona Constanței Dronă de mari dimensiuni, descoperită în apele Mării Negre (video)

07 Jun 2021 588

Garda de Coastă a participat la exercițiul MMO Black Sea 2021

05 Jun 2021 700

Constanța Cetățeni afgani, depistați încercând să treacă frontiera fraudulos

02 Jun 2021 459

Containere din China cu produse susceptibile a fi contrafăcute, descoperite în Portul Agigea (video)

27 May 2021 555

Garda de Coastă. Descoperire impresionantă a polițiștilor de frontieră. Ce au găsit într-un camion condus de un cetățean ucrainean (video)

27 May 2021 658

Frontiera Ostrov Haine și încălțăminte, descoperite într-o mașină condusă de un cetățean bulgar

21 May 2021 444

Bunuri contrafăcute, confiscate de poliţiştii de frontieră

19 May 2021 406

Portul Constanţa Sud Agigea Ce au descoperit polițiștii de frontieră într-un container sosit din China

18 May 2021 591

UPDATE Un pescador a dispărut în Marea Neagră! Trei persoane găsite decedate. Două în zona Gura Portiței, iar una în zona Vadu (galerie foto+video)

17 May 2021 3364

Cine se afla la volan Autoturism de lux căutat de autoritățile din Germania, descoperit de poliţiştii de frontieră tulceni

17 May 2021 593