„Și noi suntem amenințați în aceste zile“ ÎPS Teodosie și procesul pentru accesul credincioșilor în biserici (video)

  • ÎPS Teodosie a precizat, în cadrul slujbei de luni, 8 martie 2021, că zilele acestea și biserica ar putea fi amenințată cu închiderea.
  • „Și noi suntem amenințați în aceste zile că, cine știe, poate trebuie să se închidă și bisericile. Nu se vor închide la noi! Să luptăm împreună și să ne mărturisim credința“, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
  • În paralel, la Tribunalul Constanța va avea loc mâine, 11 martie 2021, un nou termen în procesul pentru dreptul credincioșilor de a intra în biserică, la ținerea slujbelor.
  • Legat de dosarul 7389/118/2020, ÎPS Teodosie a precizat, cu altă ocazie, că „aceste restricții prin care creștinii n-au voie să intre în biserică nu sunt firești! Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să-i îmbolnăvim de plămâni? Eu simt nevoia să-i apăr!“.
Judecătorii Tribunalului Constanța vor deschide mâine, 11 martie 2021, dosarul în care Arhiepiscopia Tomisului se judecă pentru dreptul credincioșilor ortodocși de a participa la slujbele religioase ținute în interiorul lăcașelor de cult.
 
Este vorba despre cazul cu indicativul 7389/118/2020, inițiat după ce Arhiepiscopia Tomisului a atacat ordinul privind carantinarea municipiului Constnața.
 
În paralel cu procesul de la instanță, ÎPS Teodosie a precizat, în cadrul slujbei de luni, 8 martie 2021, că zilele acestea și biserica ar putea fi amenințată cu închiderea.
 
„Și noi suntem amenințați în aceste zile că, cine știe, poate trebuie să se închidă și bisericile. Nu se vor închide la noi! Să luptăm împreună și să ne mărturisim credința! Biserica nu e a celor care sunt auorități vremelnice, Biserica aparține Lui Dumnezeu și ne aparține și nouă, celor ce ne rugăm. Cei care nu pot și nu știu să se roage pot să spună orice, dar noi ne vom ține rânduiala“, a declarat ÎPS Teodosie în timpul slujbei.
 

„Sunt drepturile noastre constituționale“

 
În ce privește dosarul civil care va avea termen mâine la Tribunalul Constanța, amintim că, la momentul deschiderii acestuia, ÎPS Teodosie, prezent la instanță, a afirmat că apără dreptul credincioșilor de a intra în biserică.
 
„Ca păstor, îmi apăr turma cea cuvântătoare, oameni de credință! (...) Credincioșii mi-au cerut să fiu porta-vocea lor, să-i apăr, să li se dea voie să fie în biserică. Sunt drepturile noastre constituționale. Drepturile omului, de asemenea, specifică faptul că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, liberatea de religie“, afirma la finele lunii noiembrie 2020 Arhiepiscopul Tomisului.
 
De asemenea, la același moment, acesta explica presei că „aceste restricții prin care creștinii n-au voie să intre în biserică nu sunt firești! Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să-i îmbolnăvim de plămâni? Eu simt nevoia să-i apăr!“.
 

„Nu facem niciun abuz“

 
„Nu facem niciun abuz, dimpotrivă: vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datinile credinței noastre. Avem dreptul acesta, și prin Constituție, și prin Carta Drepturilor Omului, astfel încât trebuie să ni se pună nouă dreptul la libertate, care ne-a fost îngrădit“, spunea ÎPS Teodosie.
 

Amintim, totodată, legat de acest dosar, că, în încheierea din 15 decembrie 2020, pronunțată în cauza 7389/118/2020, se arată că instanța „respinge declarația de abținere formulată de doamna judecător Maria Timoașcă. Fără cale de atac“.
 
Procesul este programat să se desfășoare mâine, 11 martie 2021, la Tribunalul Constanța, de la ora 13.00, fiind în atenția completului CA16, prezidat de magistratul Maria Timoașcă.

 
Sursa video: youtube.com – Radio Dobrogea – Arhiepiscopia Tomisului


 
Citește și:

ÎPS Teodosie a inițiat demersurile pentru înființarea Mitropoliei Dobrogei. „Mitropolie a fost şi trebuie să fie”
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum s-a luptat Arhiepiscopia Tomisului pentru a salva un important lăcaș de cult din Constanța. Avem motivarea!

14 Jun 2021 1152

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului. Despre sărbătoare, obiceiuri și tradiții

10 Jun 2021 685

Academia Tomitană lansează colecția „Martirii creștini de Niculițel în cele mai vechi martirologii”. Cine face parte din Academia Tomitană

02 Jun 2021 808

Județul Constanța Preotul, grav rănit în explozia de la Tichilești, a decedat. Unde va fi înmormântat

28 May 2021 1116

Simpozionul Mitropoliei Tomisului. ÎPS Teodosie, argumente aduse pentru reactivarea acesteia

27 May 2021 1131

Vasile Bănescu, reacție după evenimentul organizat de Arhiepiscopia Tomisului „Problema (re)înfiinţării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă“

26 May 2021 983

Ce spune Arhiepiscopia Tomisului despre tezele de doctorat plagiate

25 May 2021 839

Universitatea „Ovidius” din Constanţa Ce a decis Consiliul de Administrație în cazul tezelor de doctorat vizate, coordonate de prof. univ. dr. ÎPS Teodosie

25 May 2021 778

Arhiepiscopia Tomisului Simpozion internațional la Palatul Arhiepiscopal din Constanța. Când va avea loc

25 May 2021 629

Universitatea „Ovidius” din Constanţa, precizări despre autenticitatea unor teze de doctorat, coordonate de prof. univ. dr. ÎPS Teodosie

24 May 2021 843

Lovitură grea în instanță! Arhiepiscopia Tomisului trebuie să desființeze „lucrările de construcții realizate ilegal“ la un important lăcaș de cult

24 May 2021 2274

LIVE ÎPS Teodosie oficiază slujba la Biserica „Sf. Constantin și Elena”. Ce spune de răspunsul Sfântului Sinod

21 May 2021 2836

Constanța. IPS Varsanufie conduce procesiunea cu ocazia sărbătorii Sfinților Constantin și Elena (galerie foto+video)

20 May 2021 1205

Info sud-est.ro Teodosie, criticat dur de Patriarhul Daniel într-o scrisoare oficială prin care îi e refuzată avansarea în ierarhia bisericii

20 May 2021 1291

Editorial Femeia poartă păcatul existenței?

17 May 2021 2736