Sistemul îl vrea rezervist Constănțeanul ce se judecă pentru dreptul de a rămâne în armată a contestat decizia judecătorilor


Aflat la un pas să fie dat afară din sistem, pe motiv că nu ar fi apt pentru serviciul militar, un luptător din cadrul Bazei Topraisar duce mai departe procesul intentat Ministerului Apărării Naționale. Recent, acesta a contestat prima hotărâre pronunțată în cauză, prin care îi fusese respinsă acțiunea ca inadmisibilă. În această situație, cazul va ajunge la Curtea de Apel Constanța, unde se va judeca recursul militarului ce dorește să rămână în Armata României.

După cum arătam în edițiile anterioare, militarul a dat în judecată UM 01737 Topraisar, Ministerul Apărării Național, dar și Comisia de Expertiză Medico-Militară de pe lângă Spitalul Militar Constanța.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanțelor constănțene încă din luna aprilie 2019, însă a fost plimbat între diferite secții ale Tribunalului și pe la Curtea de Apel Constanța, până ce , în cele din urmă, competența de soluționare a fost stabilită în favoarea Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Constanța.
În curusul lunii martie, judecătorii Tribunalului Constanța au decis să respingă acțiunea sa ca inadmisibilă, după ce au admis excepțiile invocate în acest sens în proces de către părțile pârâte.
Militarul constănțean a încercat să obțină în justiție anularea deciziei medicale potrivit căreia ar fi inapt pentru serviciul militar.
 

Scoatere din evidență și trecere în rezervă


În cererea adresată inițial instanței de judecată, menționată pe Jurindex, bărbatul solicita anularea deciziei din 15 februarie 2019 privind evaluarea capacității sale de muncă. Prin actul respectiv, s-a reținut deficiența funcțională medie de 60% și incapacitatea adaptivă a sa, gradul de invaliditate III, omul fiind declarat inapt pentru serviciul militar, cu scoatere din evidență și trecerea sa în rezervă. Decizia medicală fusese emisă de Comisia de Expertiză Medico-Militară de pe lângă Spitalul Militar Constanța.

Prin avocatul său, omnul a argumentat că la întocmirea deciziei contestate au fost avute în vedere raportul de expertiză medico-legală și procesul-verbal încheiat la data de 11.02.2019, acte care au stabilit că acesta este apt limitat pentru serviciul militar, nicidecum inapt, cum s-a reținut în decizia respectivă.
 În acest sens, avocatul constănțeanului a arătat că, față de actele medicale ce au stat la baza deciziei pe care acesta a contestat-o, s-ar impune anularea actului respectiv și menținerea deciziei medicale emise în anul 2016 de către Spitalul Militar Constanța. Prin documentul respectiv, militarul a fost declarat apt limitat, deficiența funcțională și incapacitatea adaptivă fiind de 35%.
 „În plus, decizia a fost întocmită deși o altă decizie medicală era în vigoare și fără a se efectua o expertiză medico-legală de un alt for decât cel care a emis prima decizie contestată. Totodată, Comisia centrală a menționat avizul favorabil în chiar cuprinsul deciziei, fiindu-i încălcat dreptul de a formula contestație împotriva hotărârii Comisiei de expertiză medicală și psihologică“, se mai arată în cererea de chemare în judecată, potrivit sursei citate.
Judecătorii Tribunalului au decis însă să admită excepțiile privind inadmisibilitatea acțiunii promovate de militar, excepții ce fuseseră invocate de autoritățile pârâte. Pe cale de consedință, acțiunea luptătorului a fost respinsă ca inadmisibilă, iar militarul a pierdut procesul.
Cu toate acestea, constănțeanul a declarat recurs împotriva acestei decizii, iar cuvântul final în cauză îl vor avea judecătorii Curții de Apel Constanța.


Citește și:

Declarat „inapt“:

Militar constănțean, la judecată cu MApN - Comisia de Expertiză Medico-Militară. Ce au decis judecătorii
 

La un pas de a fi dat afară din sistem:
Un militar al bazei din Topraisar se judecă pentru dreptul de a rămâne în armată

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Infracţiuni de corupţie“ Militar din Constanța trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă!

17 Mar 2024 795

Echipele de fotbal feminin ale CNMAIC Constanța s-au remarcat la Olimpiada Națională a Sportului Școlar

17 Mar 2024 410

MApN Exercițiul TrojanFootprint24 s-a desfășurat de la malul Mării Negre și până la munte (FOTO)

16 Mar 2024 457

Centrul Militar Zonal Constanța Calificare la etapa națională a Olimpiadei de informatică aplicată (FOTO)

16 Mar 2024 473

Activități de promovare a colegiilor naționale militare în școlile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO)

15 Mar 2024 437

Spitalul Militar de Urgență Constanța scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

15 Mar 2024 790

Centrul Militar Zonal Constanța a promovat cariera militară la Liceul Teoretic ,,Nicolae Bălcescu" Medgidia

14 Mar 2024 635

UPDATE Spitalul Militar Constanța și sediul IPJ Constanța, fără apă caldă și căldură din cauza unei avarii. Ce puncte termice mai sunt afectate

14 Mar 2024 504

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Preafericitul Părinte Neofit, s-a stins din viață

14 Mar 2024 488

MApNMisiune umanitară a Forțelor Aeriene Române

13 Mar 2024 286

Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti" Constanța Instrucția continuă în cadrul exercițiului militar “Justice Eagle 24.1” (FOTO)

12 Mar 2024 566

UM 02133 Constanţa (Direcția Hidrografică Maritimă) a bătut palma cu Smart Control SRL, din București! (DOCUMENT)

11 Mar 2024 387

Licitații Constanța Unitatea Militară Mihail Kogălniceanu cumpără servicii pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare (DOCUMENT)

10 Mar 2024 942

Primul caz din România de operație pe creier prin pleoapă, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” (GALERIE FOTO)

09 Mar 2024 793

În județul Constanța Aviatorul Rață Vasile a decedat. Mesajul transmis de familia sa

08 Mar 2024 650