SMS-urile pentru parcările publice din Constanța – anulate, „reactualizate“ și suspendate în 2020. Care este situația în prezent



•    Pe 25 martie 2020, Curtea de Apel Constanța a anulat definitiv Regulamentul parcărilor publice din Constanța, care prevedea plata prin SMS a taxei de parcare.
•    Municipalitatea și-a „repliat“ rapid forțele și, după patru luni de „relaxare“, a fost votat un nou Regulament, care a intrat în vigoare pe 11 august 2020.
•    În aceeași zi, s-a cerut la Tribunal suspendarea noului Regulament, însă, pe 26 august 2020, judecătorii primei instanțe au respins această cerere.
•    La data de 23 septembrie 2020, s-a solicitat, tot la Tribunal, anularea noului Regulament.
•    Pe 18 noiembrie 2020, Curtea de Apel Constanța admite recursul declarat în cauză și decide, în mod definitiv, suspendarea noului Regulament al parcărilor publice.
•    În aceeași zi, primarul Vergil Chițac anunță blocarea soft-ului pentru plata prin SMS și precizează că va da dispoziție ca Poliția Locală să nu mai amendeze șoferii.
•    Tribunalul Constanța va judeca pe 1 februarie 2021 cererea de anulare a noului Regulament.


Anul care tocmai s-a încheiat a reprezentat o adevărată piatră de hotar în ce privește Regulamentul parcărilor publice din Constanța și, mai ales, plata prin SMS a parcărilor publice, modalitate agreată de municipalitate și contestată în instanță de nenumărați constănțeni, pentru diferite neajunsuri ale metodei de taxare.

Tocmai aceste neajunsuri au făcut ca, la data de 25 martie 2020, judecătorii Curții de Apel Constanța să decidă, în mod definitiv, anularea Regulamentului. Hotărârea Curții de Apel a venit după ce, în primă instanță, Tribunalul Constanța luase, în iunbiea 2019, decizia de a-l anula.

În motivarea deciziei judecătorilor de la Tribunal, decizie menținută și de instanța de apel, se arăta, printre altele, că proiectul nu a fost publicat integral şi într-un ziar de circulaţie locală.

Acces limitat

De asemenea, judecătorii au ajuns la concluzia că actul, în ansamblul său, nu este coerent, regăsindu-se în conţinutul acestuia definiţii redundante, clasificări inutile, necuprinzând toate aspectele ce ţin de organizarea şi funcţionarea parcărilor publice din municipiul Constanţa.


Foarte important, instanțele de judecată au arătat că „plata prin SMS presupune în mod obligatoriu deţinerea unui telefon mobil, fapt de natură a limita accesul unora dintre posesorii de autovehicule în parcările în care nu există automate de parcare, nici casierii, iar plata taxei se face exclusiv prin SMS“.

În aceste condiții, așa cum am arătat anterior, la data de 25 martie 2020, judecătorii Curții de Apel Constanța au anulat definitiv Regulamentul parcărilor publice din Constanța.

Hotărârea privind aprobarea și funcționarea regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța fusese votată în ședința Consiliului Local Municipal Constanța din 28 iunie 2018.

La momentul respectiv, 15 consilieri locali au votat hotărârea, șapte au fost împotrivă, iar alți trei consilieri s-au abținut.

„Replierea forțelor“

Imediat după momentul martie 2020, municipalitatea constănțeană și-a „repliat“ rapid forțele și, după circa patru luni de „relaxare“ pe subiect, la sfârșitul lunii iulie în Consiliul Local Constanța s-a votat noul proiect de hotărâre privind stabilirea și sancționarea contravențiilor cu privire la utilizarea locurilor de parcare publice de pe raza municipiului Constanța.

Mai exact, era vorba despre reintroducerea amenzilor pentru neplata taxei de parcare prin SMS și ocuparea ilegală a unui loc care este deja închiriat de la primărie.

Noul Regulament al parcărilor publice din Constanța a intrat în vigoare la data de 11 august 2020.

La aceeași dată, anume, pe 11 august 2020, la Tribunalul Constanța a fost înregistrat un nou dosar în care s-a solicitat suspendarea Regulamentului.

Cererea de suspendare, respinsă în primă instanță

Puțin mai târziu, la data de 23 septembrie 2020, tot la Tribunalul Constanța a fost înregistrat și dosarul în care s-a solicitat anularea noului Regulament.

Între timp, pe data de 26 august 2020, judecătorii Tribunalului hotărâseră că nu se impune suspendarea aplicării noului Regulament al părcărilor publice.

Decizia a fost atacată în recurs și, pe data de 18 noiembrie 2020, la Curtea de Apel Constanța are loc o adevărată răsturnare de situație, întrucât magistrații instanței de recurs decid, în mod definitiv, să suspende Regulamentul.

Soft-ul pentru plata prin SMS, blocat

În aceeași zi, primarul Vergil Chițac anunță blocarea soft-ului pentru plata prin SMS și precizează că va da dispoziție ca Poliția Locală să nu mai amendeze șoferii.

Așadar, în momentul de față, Regulamentul parcărilor publice din Constanța este suspendat, astfel că șoferii nu pot primi amenzi pentru neplata parcării pe locurile publice.

În paralel, Tribunalul Constanța a amânat pentru data de 1 februarie 2021 discuțiile cu privire la anularea acestui Regulament.

În întreg acest context, șoferii din Constanța, dar și toți conducătorii auto ce au drum prin oraș și sunt vizați de subiect, nu pot decât să aștepte cu interes deciziile instanțelor de judecată cu privire la parcările publice din municipiu.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poliția Română dă alerta asupra unei noi metode de fraudă pentru clienții băncilor

17 Mar 2024 541

Frauda prin SMS! Iată cum funcționează. Anunțul Poștei Române

03 Mar 2024 642

CNAIR Rovinieta și peajul pot fi achiziționate prin serviciul SMS al operatorului RCS & RDS

06 Feb 2024 698

CNAIR Se suspendă emiterea rovinietelor și a peajelor prin serviciul SMS al operatorului RCS & RDS

05 Feb 2024 1246

Ședințele Consiliului Politic și a grupurilor parlamentare PSD, de la hotel Vega din Mamaia, au fost anulate!

13 Jan 2024 1027

Licitații publice Serviciul de mentenanță a sistemului de plată a parcărilor publice prin sms din municipiul Constanța, scos la licitație pentru suma record de 380.729 euro!

28 Dec 2023 1121

Mesaje de Sfântul Andrei. Urări și felicitări pentru cei care își sărbătoresc onomastica

29 Nov 2023 2426

CT BUS Constanța Se suspendă activitatea celor cinci tonete CT BUS

26 Nov 2023 2351

UPDATE - Ce spune magistratul Șeful unui parchet din Constanța, vizat de o acțiune disciplinară

09 Oct 2023 1228

Tentativă de fraudă propagată prin SMS. Suspecții folosesc scenariul „ai un colet“. Recomandările DNSC

17 Jun 2023 1323

Un turist din Neamț a învins Poliția Locală Constanța în instanță pentru parcare!

12 Jun 2023 7923

Mesaje și felicitări de 1 iunie, Ziua Copilului. Urări frumoase pentru copii

31 May 2023 2193

Anunț important al CT BUS Plata cu cardul bancar direct la validator nu funcționează. Cum se poate achita călătoria cu autobuzul

09 May 2023 1251

Regulamentul parcărilor publice din Constanța, contestat și la Piatra Neamț!

22 Apr 2023 6020

Anunț important al CT BUS! Ce trebuie să știe călătorii despre SMS-ul de plată pentru o oră

01 Mar 2023 1220