Soarta terenului de lângă Spitalul Clinic CF Constanța, decisă de Curtea de Apel. Judecătorii au vorbit despre „încălcarea dreptului la apărare“

  • Este vorba despre dosarul 3783/118/2019, proces pierdut în primă instanță de unitatea spitalicească.
  • Spitalul Clinic de Căi Ferate Constanța revendicase terenul de aproape 9.900 de metri pătrați de lângă unitatea medicală.
  • Curtea de Apel Constanța a admis apelurile și a reținut cauza spre rejudecare în fond. În acest context, termenul următor a fost fixat la data de 12 ianuarie 2022.
  • În motivarea deciziei, Curtea a arătat că „negarea valorificării unei apărări în ipoteza inexistenței unei soluții pe fondul acțiunii în nulitate pune, însă, în discuție încălcarea dreptului la apărare și posibilitatea evaluării de către orice persoană interesată a legalității unui act contrar ordinii de drept“.
 
Viitorul terenului de aproape 9.900 de metri pătrați situat lângă Spitalul Clinic de Căi Ferate Constanța va fi decis la Curtea de Apel, instanță ce va analiza dosarul pe fond la data de 12 ianuarie 2022.
 
Amintim, este vorba despre dosarul 3783/118/2019, proces pierdut în primă instanță de unitatea spitalicească, după ce judecătorii Tribunalului Constanța au admis excepția inadmisibilității invocării excepției de nelegalitate a mai multor hotărâri ale Consiliului Local Constanța, nelegalitate ridicată de reprezentanții Spitalului CF.
 
„Negarea valorificării unei apărări“
 
Hotărârea Tribunalului Constanța a fost atacată de reprezentanții spitalului la Curtea de Apel, instanță care a admis apelurile și a reținut cauza spre rejudecare în fond. În acest context, termenul următor a fost fixat la data de 12 ianuarie 2022.
 
În Hotărârea nr. 145/2021 a Curții de Apel Constanța, prin care a fost admis apelul declarat de Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța, magistrații vorbesc despre faptul că „negarea valorificării unei apărări în ipoteza inexistenței unei soluții pe fondul acțiunii în nulitate pune, însă, în discuție încălcarea dreptului la apărare și posibilitatea evaluării de către orice persoană interesată a legalității unui act contrar ordinii de drept“.
 
„În același timp“, au spus judecătorii, „efectele pentru ordinea juridică a dezlegărilor instanței decurgând dintr-o hotărâre anterioară și admisibilitatea noii evaluări constituie chestiuni care nu pot scăpa dezbaterii contradictorii a părților litigante“, se arată în Hotărârea 145/2021, citată pe Jurindex.
 
Astfel, Curtea de Apel a arătat că „în cauză, tribunalul a calificat prin hotărârea criticată parte din actele administrative ca având caracter normativ, spre a le extrage ulterior din sfera de control pe calea instituită de art. 4 din Legea nr. 554/2004, modificată“.
 
„În mod greșit instanța a achiesat la apărările intimaților“

 
În aceste condiții, magistrații Curții au amintit de jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție și au precizat că „în mod greșit instanța de fond a achiesat la apărările intimaților Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța în ceea ce privește natura normativă a hotărârilor de aprobare a trecerii în domeniul privat al Municipiului a tuturor suprafețelor de teren care nu sunt deținute cu titlu valabil de către persoane fizice sau juridice, precum și de inventariere a lor centralizată“.
 

„Utilitatea evocării excepției de nelegalitate a acestor acte administrative se impunea a fi analizată în contextul corectei lor calificări, cu luarea în considerare a drepturilor pretinse de către intimatul pârât Municipiul Constanța în raport de imobilul în litigiu, din perspectiva acestor acte“, a stabilit Curtea de Apel.
 
Astfel, „în raport de toate aceste considerente constatând că soluția dispusă în primă instanță a fost pronunțată cu greșita interpretare și aplicare a dispozițiilor art. 4 din Legea nr. 554/2004, nefiind asigurată în egală măsură o abordare a fondului raportului litigios, pe temeiul art. 480 alin. 3 cod proc. civilă se vor admite apelul principal și apelul incident, cu consecința anulării sentinței apelate și reținerii cauzei spre rejudecare în fond“.
 
În prezent, cazul se află în atenția completului format din magistrații Mihaela Ganea și Claudia Bodean.
 
Din hotărârea primei instanțe
 
Amintim aici că reprezentanții unității medicale au solicitat ca instanța să dispună „lăsarea în deplină administrare și posesie“ a terenului de 9.894,27 mp din Bulevardul 1 Mai.
 
În primă instanță, după analizarea tuturor actelor depuse la dosarul cauzei, Tribunalul Constanța, în completul prezidat de magistratul Felicia Mirela Ivan, a respins acțiunea în revendicare a Spitalului Clinic Căi Ferate Constanța, considerând că este neîntemeiată.
 
„În cauză, singurul motiv invocat în susținerea cererii introductive de instanță este lipsa titlului de proprietate al pârâților Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța și nerespectarea dreptului de folosință al reclamantei asupra bunului imobil menționat“, se arată în hotărârea Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex.
 
 „Or, în condițiile în care dreptul de proprietate aparține unor persoane fizice a căror titluri de proprietate nu sunt contestate în cauză, pretinsa tulburare a exercitării unui eventual drept de administrare al reclamantului nu îi poate fi imputată pârâților“, au conchis judecătorii.
 
Acum, această hotărâre a Tribunalului Constanța a fost anulată, iar procesul continuă la Curtea de Apel Constanța.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro  
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Ei sunt actualii proprietari ai terenului retrocedat şi apoi revândut în timpul lui Mazăre şi revendicat în instanţă de Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa!
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spitalul Clinic de Căi Ferate Constanța a achiziționat un mamograf digital. Cine a câștigat licitația? (DOCUMENT)

03 Mar 2024 686

Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța a câștigat în instanță terenul luat de Consiliul Local Constanța! Municipalitatea s-a adresat Curții Supreme

24 Apr 2023 1437

Spitalul Clinic CF Constanța, cumpărări directe de la mai multe societăți

12 Jan 2023 1891

Motivare! Hotărâre importantă în cazul terenului de lângă Spitalul Clinic de Căi Ferate Constanța! Urmează decizia finală

15 Nov 2022 1333

Contract de peste 240.000 de euro Cine schimbă instalațiile electrice la Spitalul Clinic Căi Ferate, de la Poarta 2 (DOCUMENT)

17 Dec 2021 3040

Delapidare și uz de fals la unul dintre cele mai cunoscute spitale din Constanța. Date din ancheta penală a procurorilor

07 Oct 2021 6301

Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța angajează director financiar-contabil

04 Jul 2021 2412

Ce s-a întâmplat în procesul în care Spitalul Clinic de Căi Ferate Constanța revendică terenul din Bulevardul 1 Mai

03 Jun 2021 1350

Municipiul Constanța, dat în judecată de Spitalul Clinic de Căi Ferate, pentru terenul din Bulevardul 1 Mai. Prima decizie!

12 Jan 2021 3378

Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța angajează. Ce post este vacant

24 Jan 2020 3703

Aparatură medicală nouă pentru Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa (document)

07 Sep 2019 1981

Ei sunt actualii proprietari ai terenului retrocedat şi apoi revândut în timpul lui Mazăre şi revendicat în instanţă de Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa!

12 Jul 2019 12370

Terenul a fost, între timp, retrocedat şi apoi revândut În timpul lui Mazăre s-a dat şi apoi s-a luat. Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa, revendicare imobiliară în instanţă (documente)

04 Jul 2019 7486

Dramă în familia medicului ginecolog Florian Danteș

09 Oct 2018 4046

Licitaţie la Spitalul Clinic Căi Ferate Constanţa. Se caută firmă de catering

24 Apr 2017 2107