Soluţie finală în cazul procurorului constănţean Vasile Balaican. Iată ce au decis magistraţii!


Dosarul în care Vasile Balaican, fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a fost condamnat în primă instanţă la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru trafic de influenţă, a primit soluţia magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Tot în prezenta cauză, Răzvan Dimoftache a fost condamnat, tot în primă instanţă, la trei ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă.
 
Iată că Înalta Curte de Casaţie și Justiţie a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa împotriva sentinţei penale nr. 44/P din data de 23 februarie 2018 a Curţii de Apel Constanţa - Secţia Penală şi pentru Cauze Penale cu Minori şi de Familie.
 
„Desfiinţează în parte sentinţa atacată, în latură penală şi rejudecând: înlătură pedeapsa nelegală de 2 ani închisoare aplicată inculpatului Balaican Vasile, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi pedeapsa accesorie aplicată prin sentinţa apelată. (..) Condamnă inculpatul Balaican Vasile la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Menţine pedeapsa complementară aplicată prin sentinţa atacată aceluiaşi inculpat. În baza art. 91 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, termen care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Desemnează organ de supraveghere a condamnatului Serviciul de Probaţiune din cadrul Tribunalului Constanţa.
 
În baza art. 93 alin. 1 Cod penal, dispune ca, pe durata termenului de supraveghere, condamnatul să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
 
În baza art. 93 alin. 2 Cod penal, impune condamnatului obligaţia să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare în cadrul Primăriei Comunei Lumina, Judeţul Constanţa sau la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. Pe durata termenului de supraveghere, datele se vor comunica de către condamnat Serviciului de Probaţiune din cadrul Tribunalului Constanţa.
 
(…). Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate. Respinge ca nefondate apelurile declarate de apelanţii - intimaţi inculpaţi Balaican Vasile şi Dimoftache Răzvan împotriva aceleiaşi sentinţe. Obligă apelanţii - intimaţi inculpaţi la plata sumei de câte 1.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul intimat inculpat Dimoftache Răzvan, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 220 lei, rămâne în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul intimat inculpat Balaican Vasile, în sumă de 868 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă“.
 
Reamintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a inculpatului Balaican Vasile, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârșirea infracţiunii de trafic de influenţă, și în stare de libertate, a inculpatului Dimoftache Răzvan, în sarcina căruia s-a reţinut săvârșirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: La datele de 10 februarie 2012 și 5 martie 2012, inculpatul Balaican Vasile a primit de la inculpatul Dimoftache Răzvan suma totală de 500 de euro în două tranșe, de 200 euro și respectiv 300 de euro, pentru a-și trafica influenţa pe lângă procurorul de caz dintr-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă, dosar în care inculpatul Dimoftache Răzvan era cercetat pentru comiterea unei infracţiuni la regimul circulaţiei, promiţându-i că îl va influenţa pe procurorul de caz astfel încât acesta să dispună faţă de Dimoftache Răzvan o soluţie favorabilă. Dosarul fusese trimis spre judecare la Curtea de Apel Constanţa, cu propunerea de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 615

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, achitat definitiv pentru ucidere din culpă

11 Apr 2024 662

Înalta Curte respinge recursul în casaţie formulat de Valentin Vrabie. Surse - Valentin Vrabie rămâne primarul municipiului Medgidia și poate candida la viitoarele alegeri

10 Apr 2024 6198

Oficial de la CSM! Procurorii Andreea Corina Băjenaru, Florina Silvia Popa și Claudia Antoanella Ianota, eliberați din funcţie, prin pensionare

10 Apr 2024 441

Andreea Corina Băjenaru și Florina Silvia Popa Doi procurori din Parchetul General al României ies la pensie

07 Apr 2024 394

Curtea Supremă de Justiție, în pronunțare în dosarul fostului senator Gigi Chiru!

01 Apr 2024 584

Regimul de înălțime pentru PUZ Constanța-Cumpăna, dezbătut la Curtea Supremă! Judecătorii de la Curtea de Apel au declinat dosarul (MINUTA)

31 Mar 2024 610

Adrian Glugă, printre ei Iată cine sunt noii judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție! Lista

29 Mar 2024 808

Procurorul general, Alex Florența, avertizează „Portul Constanța este vulnerabil în fața rețelelor de trafic de droguri”

20 Mar 2024 764

OUG 21/2024 privind comasarea alegerilor ajunge la CCR! Decizie de ultimă oră a ÎCCJ

19 Mar 2024 805

Oficial! Alianța Dreptei Unite s-a constituit legal! ÎCCJ a anulat decizia BEC

19 Mar 2024 506

Înalta Curte a admis în principiu cererea de recurs în casaţie formulată de Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal!

18 Mar 2024 737

Reacții puternice de la liderii ADU Constanța! Stelian Ion, Claudiu Palaz și Bogdan Bola, declarații despre decizia BEC

17 Mar 2024 775

Iată cine sunt cei 7 judecători de la Înalta Curte care vor face parte din Biroul Electoral Central 2024

15 Mar 2024 690

Eleni-Cristina Marcu, fost vicepreședinte al Curții de Apel Constanța, rămâne președinte al Secției penale din Înalta Curte

07 Mar 2024 565