Justitie

Sorin Strutinsky a contestat ultima decizie a judecătorului Leonard Bourceanu, din Tribunalul Constanţa

Omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky a contestat decizia magistratului Leonard Iustin Bourceanu, din Tribunalul Constanţa, prin intermediul căreia a dispus începerea judecăţii cauzei în care a fost deferit justiţiei alături de Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa.
 
Contestaţia va fi soluţionată de judecătorii Curţii de Apel Constanţa.
 
În prezenta cauză, Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, este bănuit de două infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată. Asta în timp ce Sorin Strutinsky este acuzat de complicitate la luare de mită, în formă continuată, şi de trafic de influenţă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada 2010 - decembrie 2014, inculpatul Căpăţînă Dănuţ, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins de la reprezentanţii a două societăţi comerciale remiterea unor comisioane de: 10% din valoarea facturilor încasate de una dintre firme de la unitatea medicală (în cadrul unui contract prin care s-au externalizat serviciile de spălătorie); 18-20% din valoarea investiţiilor ce urmau a fi efectuate în derularea unui contract de concesiune încheiat de spital cu cealaltă societate (servicii de pompe funebre)“.
 
„În acest context, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a primit, efectiv, printr-un intermediar, suma totală de 663.083 de lei. Concret, banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Căpăţînă Dănuţ atât pentru a truca procedurile de atribuire a unor contracte, cât şi pentru a introduce în caietul de sarcini şi în documentaţia de achiziţie cerinţe de calificare pe care să nu le poată îndeplini decât firmele agreate. Într-unul dintre cazuri, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat, Strutinsky Gabriel Sorin, care şi-a şi însuşit, prin intermediul unei societăţi pe care o controla, suma de 64.649 de lei“, conform DNA.
 
Procurorii Anticorupţie mai arată că, „în aceeaşi perioadă, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins şi a primit de la reprezentanţii aceleiaşi firme beneficiare suma de 346.395 de lei, în schimbul determinării managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa să plătească la timp facturile şi să deruleze fără probleme contractele pe care societatea respectivă le avea încheiate cu unitatea medicală“.
 
„În cauză s-a dispus măsura asigurătoare a sechestrului asupra a patru terenuri ce aparţin inculpatului Strutinsky Gabriel Sorin. Măsura respectivă a fost dispusă şi asupra a 250 de părţi sociale pe care acelaşi inculpat le deţine la o societate comercială“, au conchis cei de la DNA.
 
Într-un alt dosar, Leonard Iustin Bourceanu l-a condamnat pe Sorin Strutinsky, în primă instanţă, la şapte ani şi patru luni de închisoare cu executare.
 
Amintim că, la finele lunii aprilie, într-un alt dosar, Marius Damian Mitea şi Ciprian Coadă, judecători ai Curţii de Apel Constanţa, au decis condamnarea definitivă a lui Dănuţ Căpăţînă la zece ani de închisoare (pedeapsă rezultată după contopirea cu o altă condamnare). Asta în timp ce SC Mara Investcom SRL s-a ales cu o amendă penală de 200.000 de lei.
 
Într-un alt caz, Dănuţ Căpăţînă, acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, a fost achitat. Decizia a fost luată de Lucian Lică, judecător al Tribunalului Constanţa, care a ajuns la concluzia că fapta de care a fost acuzat Dănuţ Căpăţînă „nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“. Decizia nu este definitivă.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procesul omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky a fost amânat

10 Aug 2019 470

Falimentul SC Tutun şi Ziare SRL a fost amânat

31 Jul 2019 455

Ce a stabilit astăzi ÎCCJ, cu privire la Radu Mazăre, fostul primar

23 Jul 2019 1197

Radu Mazăre, arestat preventiv până pe 6 iunie, într-un alt proces. Cine mai apare în dosar

23 May 2019 918

Minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție Radu Mazăre, condamnat la nouă ani și zece luni de închisoare. Despăgubiri record pentru municipiul Constanța

04 May 2019 2190

Fostul edil al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, condamnat într-un alt dosar, de ÎCCJ

03 May 2019 2209

Noutăți în dosarul în care Radu Mazăre este judecat. Ce a decis ICCJ astăzi

09 Apr 2019 883

Federaţia Română de Volei cere de aproape 35.000 de euro de la Sorin Strutinsky şi Serhan Cadâr

29 Mar 2019 847

Înalta Curte, anunţ de ultim moment pentru Radu Mazăre

26 Mar 2019 1749

Modificări importante în SC Efimeris Services SRL, una dintre firmele în care figurează Sorin Strutinsky

25 Mar 2019 862

Înalta Curte, anunţ de ultim moment. Vizat, Radu Mazăre

08 Mar 2019 1581

Hotărâre definitivă în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

01 Mar 2019 1788

Anunţ de ultim moment de la Înata Curte. Printre cei vizaţi, Radu Mazăre

22 Feb 2019 851

Zi importantă pentru fostul primar al constănţenilor Radu Mazăre află azi dacă va fi achitat sau condamnat

22 Feb 2019 2411

Condamnat în primă instanţă la şapte ani şi patru luni de închisoare Dosarul lui Sorin Strutinsky, amânat pentru 22 martie

13 Feb 2019 566