Spitalul Județean, proces important la Tribunalul Constanța! Sunt în joc milioane de lei

  • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cere în instanță aproape nouă milioane de lei de la fostul manager Dănuţ Căpăţînă, aflat în prezent în detenție, dar și de la SC Performance Profile SRL (fostă S.C. Rusmap Consulting S.R.L.).
  • Pe 12.12.2013, Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a organizat o licitaţie deschisă în vederea încheierii unui contract privind servicii de management sanitar spitalicesc.
  • Un singur agent economic a achiziţionat caietul de sarcini, respectiv Performance Profile SRL, firma controlată de Dănuţ Căpăţînă şi de soţia sa.
  • În ianuarie 2020, Curtea de Apel Constanța a decis achitarea lui Dănuț Căpățînă.
 
Judecătorii de la Tribunalul Constanța vor relua azi cercetările specifice în dosarul în care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa solicită unui fost manager aproape nouă milioane de lei, la care se adaugă „foloase necuvenite și daune interese“, după cum se arată în documentele oficiale! Termenul de azi a fost stabilit pentru a se depune o hotărâre penală solicitată şi pentru a se discuta cererea de repunere pe rol a cauzei.
 

Performance Profile, fostă Rusmap Consulting

 
Cel chemat în instanță este Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, aflat în prezent în detenție, dar și SC Performance Profile SRL (fostă S.C. Rusmap Consulting S.R.L.), societate controlată de Dănuţ Căpăţînă şi de soţia sa.
 

Control al Curtii de Conturi

 
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la Tribunalul Constanța, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a solicitat în contradictoriu cu pârâții Dănuț Căpățînă și S.C. Performance Profile SRL ca instanța să dispună obligarea pârâților în solidar la plata prejudiciilor constatate și evidențiate de auditorii Curții Conturi a României-Camera de Conturi Constanța, la finele unui control din 2016.
 

Procesul, suspendat

 
Dănuț Căpățînă a depus la dosar întâmpinare, prin care a solicitat respingerea acțiunii ca nefondată.
 
Amintim că aproape de jumătatea lunii iunie 2019, Tribunalul Constanţa a suspendat judecata până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului penal nr. 3464/118/2017, cauză în care Dănuţ Căpăţînă a fost acuzat de DNA Constanţa de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 

Achitare definitivă. Ce spun procurorii DNA  

 
În acest dosar, Dănuţ Căpăţînă a fost achitat definitiv de judecătoarele Valentina Boboc şi Iulia Cezara Suciu, din Curtea de Apel Constanţa.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „La data de 11 iunie 2013, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, reprezentat de inculpatul Căpăţînă Dănuţ, la acea dată manager al unităţii medicale, şi o societate comercială, a fost încheiat un contract - neprevăzut în planul anual al achiziţiilor publice - având ca obiect prestarea unor servicii de consultanţă pentru convenţiile încheiate de spital cu casele de asigurări de sănătate, publice şi private (pe o durată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept)“.
 

„Onorariu şi prime de succes“ 

 
„În exercitarea atribuţiilor sale de manager şi ordonator terţiar de credite, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a încheiat contractul fără a urma vreo procedură dintre cele prevăzute de legislaţia aplicabilă contractelor de achiziţie publică şi a dispus cheltuieli din fonduri publice fără existenţa unei baze legale, deşi serviciile de consultanţă ale prestatorului nu au fost executate în totalitate şi reprezentau, în fapt, şi atribuţii proprii ale inculpatului“, potrivit DNA.

 
În continuare, conform anchetatorilor, „în perioada 11 iunie 2013 - mai 2016, când inculpatul nu şi-a mai exercitat atribuţiile care decurgeau din calitatea deţinută, SCJU „Sf. Apostol Andrei” Constanţa a achitat către societatea respectivă suma de totală 307.900 lei, reprezentând onorariu şi prime de succes, pentru nişte servicii neexecutate în realitate. Această sumă de bani reprezintă un prejudiciu cauzat unităţii medicale şi un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor“.
 

Zece ani de închisoare

 

Așa cum precizam și mai sus, în prezent Dănuţ Căpăţînă se află în spatele gratiilor, el fiind condamnat definitiv într-un alt dosar la zece ani de închisoare (pedeapsă rezultată după contopirea cu o altă condamnare). Asta în timp ce SC Mara Investcom SRL s-a ales cu o amendă penală de 200.000 de lei. Dosarul a fost soluționat definitiv de judecătorii Marius Damian Mitea şi Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanţa.
 

Dosar cu Strutinsky

 
De asemenea, într-un alt dosar, Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost trimis în judecată alături de omul de afaceri Sorin Strutinsky, cauza aflându-se pe rolul Tribunalului Constanţa.
 
 

Revenind în 2013

 
 
Amintim că, pe 12.12.2013, Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a organizat o licitaţie deschisă în vederea încheierii unui contract privind servicii de management sanitar spitalicesc.
 
Potrivit răspunsului oficial al CJC, din data de 20.11.2015, obţinut de cotidianul ZIUA de Constanţa în baza unei solicitări oficiale, un singur agent economic a achiziţionat caietul de sarcini, respectiv Performance Profile SRL.  
 

Ofertele, deschise la CJC

 
Preţul contractului a fost de 5.000 de euro fără TVA pe lună, adică 6.200 de euro pe lună cu TVA. Valoarea estimată a contractului a fost de 180.000 de euro. Ofertele au fost deschise pe data de 12.12.2013, la sediul CJC.
 
De menționat că la şedinţa de deschidere a ofertelor din partea SC Performance Profile SRL a participat Dănuţ Căpăţînă.
 
Comisia de evaluare, în baza procesului de evaluare, a declarat câştigătoare oferta pentru contractul de achiziţie publică având ca obiect prestarea de servicii de management sanitar-spitalicesc pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ depusă de SC Perfomance Profile SRL, cu o propunere financiară fără TVA de 22.250 de lei pe lună, respectiv 5.000 de euro pe lună fără TVA.
 
Citește și
 
Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu nu mai vor ca Sorin Strutinsky să fie administratorul special al Xenoti SRL, care deține Hotelul Flora din Mamaia

Decizia judecătorilor
Veste proastă pentru unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Constanța!


 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dănuț Căpățînă și Sorin Strutinsky, verdict în așteptare la Curtea de Apel Constanța! Deliberările au fost prelungite

26 Feb 2024 514

Final de proces în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky! Când se va pronunța Curtea de Apel Constanța

28 Jan 2024 686

Curtea de Apel Constanța, termen în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

08 Jan 2024 616

Justiție Constanța Dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky, amânat pentru la anul!

24 Nov 2023 728

Dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky, la Curtea de Apel Constanța! S-a fixat primul termen în apel

28 Jul 2023 1059

Tribunalul Tulcea a încetat procesul penal pornit împotriva lui Dănuţ Căpăţînă și Sorin Strutinsky! (MINUTĂ)

22 Jun 2023 1604

Proces între Spitalul Județean Constanța și un fost manager pentru nouă milioane de lei. Dosarul, amânat

07 Jun 2023 1187

Fost manager al Spitalului Județean Constanța, chemat în judecată pentru circa nouă milioane de lei! Ce au decis judecătorii

12 May 2023 5367

DNA Constanța a cerut sesizarea Curții Europene de Justiție! Solicitare respinsă

25 Apr 2023 1302

DNA Dănuţ Căpăţînă, trimis în judecată alături de Sorin Strutinsky. Tribunalul Tulcea a fixat un nou termen

28 Jan 2023 2115

Dosarul în care Spitalul Județean Constanța și-a dat în judecată un fost manager, amânat pentru la anul! La mjiloc sunt circa 9 milioane de lei

03 Dec 2022 1986

Spitalul Județean și-a dat în judecată un fost manager, pentru aproximativ 9 milioane de lei! S-au admis obiecțiunile la expertiză!

14 Oct 2022 3767

Tribunalul Tulcea, un nou termen în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky

08 Sep 2022 1543

Tribunalul Tulcea, un nou termen în dosarul lui Sorin Strutinsky și Dănuţ Căpăţînă, fostul șef al Spitalului Județean Constanța

04 Jun 2022 1358

Fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa şi Sorin Strutinsky, trimişi în judecată de procurorii DNA. Dosarul, la Tulcea. Noul termen săptămâna viitoare

16 Mar 2022 1988