Spitalul Județean și-a dat în judecată un fost manager, pentru aproximativ 9 milioane de lei! S-au admis obiecțiunile la expertiză!

  • Este vorba despre dosarul cu indicativul 54/118/2018*, aflat în prezent pe rolul Secției a II-a Civile a Tribunalului Constanța.
  • Ieri, 13 octombrie 2022, Tribunalul Constanța a admis obiecţiunile formulate de reclamantul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei Constanţa, în contradictoriu cu pârâţii Performance Profile S.R.L. şi Căpăţînă Dănuţ împotriva concluziilor Raportului de expertiză contabilă întocmit la 18 mai 2022.
 
Tribunalul Constanța a admis ieri, 13 octombrie 2022, obiecțiunile la expertiza contabilă formulate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, în procesul în care solicită circa nouă milioane de lei de la fostul manager al unității medicale, Dănuț Căpățînă.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 54/118/2018*, aflat în prezent pe rolul Secției a II-a Civile a Tribunalului Constanța, în materia Litigii cu profesioniștii, având ca obiect o acțiune în daune delictuale, deschisă de Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei Constanța, în contradictoriu cu Dănuț Căpățînă și, respectiv, cu SC Performance Profile SRL prin Cabient de Insolvență Cutov Alina, societate de al cărei nume se leagă cel al soției lui Căpățînă.
 
Ieri, 13 octombrie 2022, Tribunalul Constanța a admis obiecţiunile formulate de reclamantul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei Constanţa, în contradictoriu cu pârâţii Performance Profile S.R.L. şi Căpăţînă Dănuţ împotriva concluziilor Raportului de expertiză contabilă întocmit la 18 mai 2022.
 
Totodată, instanța „dispune ca expertul să completeze răspunsurile la fiecare obiectiv, prin indicarea punctuală a sumelor care formează obiect al disputei judiciare, indicate de reclamant în cadrul celor 11 obiective încuviinţate la termenul din 6 iulie 2021“.
 
Următorul termen de judecată a fost fixat la data de 26 octombrie 2022, de la ora 11.00.
 
Dosarul civil, suspendat de cel penal
 
Amintim, aproape de jumătatea lunii iunie 2019, Tribunalul Constanţa a suspendat judecata până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului nr 3464/118/2017 al Tribunalului Constanţa.
 
În dosarul 3464/118/2017 judecătorii Curţii de Apel Constanţa au decis achitarea fostului manager al Spitalului Judeţean, Dănuţ Căpăţînă, așa încât Tribunalul Constanţa a reluat judecata în dosarul privind acțiunea în daune delictuale.

 
În ce privește dosarul 3464/118/2017, magistrații Valentina Boboc şi Iulia Cezara Suciu, din Curtea de Apel Constanţa, au decis achitarea definitivă a lui Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa! În cauză, Dănuţ Căpăţînă a fost acuzat de DNA Constanţa de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 

Dănuţ Căpăţînă fusese achitat şi în primă instanţă de judecătorul Lucian Lică, de la Tribunalului Constanţa, magistratul ajungând la concluzia că fapta de care a fost acuzat Căpăţînă „nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „La data de 11 iunie 2013, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa, reprezentat de inculpatul Căpăţînă Dănuţ, la acea dată manager al unităţii medicale, şi o societate comercială, a fost încheiat un contract - neprevăzut în planul anual al achiziţiilor publice - având ca obiect prestarea unor servicii de consultanţă pentru convenţiile încheiate de spital cu casele de asigurări de sănătate, publice şi private (pe o durată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept). În exercitarea atribuţiilor sale de manager şi ordonator terţiar de credite, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a încheiat contractul fără a urma vreo procedură dintre cele prevăzute de legislaţia aplicabilă contractelor de achiziţie publică şi a dispus cheltuieli din fonduri publice fără existenţa unei baze legale, deşi serviciile de consultanţă ale prestatorului nu au fost executate în totalitate şi reprezentau, în fapt, şi atribuţii proprii ale inculpatului“, potrivit DNA.
 
În continuare, conform anchetatorilor, „în perioada 11 iunie 2013 - mai 2016, când inculpatul nu şi-a mai exercitat atribuţiile care decurgeau din calitatea deţinută, SCJU «Sf. Apostol Andrei» Constanţa a achitat către societatea respectivă suma de totală 307.900 lei, reprezentând onorariu şi prime de succes, pentru nişte servicii neexecutate în realitate. Această sumă de bani reprezintă un prejudiciu cauzat unităţii medicale şi un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor“.
 
Oricare va fi decizia pe care Tribunalul Constanța o va lua în procesul civil privind acțiunea în daune delictuale, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Tribunalul Tulcea, un nou termen în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajări Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează medic specialist. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 426

Proiectul de modificare a statului de funcții și organigramei pentru Spitalul Județean Constanța, pe agenda ședinței Consiliului Județean (DOCUMENT)

21 Apr 2024 370

Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024 pentru Spitalul Județean Constanța, pe masa consilierilor județeni (DOCUMENT)

21 Apr 2024 346

Ședință ordinară a CJC Organigrama și Statul de funcții pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

20 Apr 2024 449

Cumpărări directe Constanța Spitalul Județean Constanța investește în servicii de prelucrare date (DOCUMENT)

12 Apr 2024 458

Investiție de 3,2 milioane de euro la Spitalul Județean Constanța! Licitație deschisă pentru un sistem robotic dedicat intervențiilor ortopedice (DOCUMENT)

12 Apr 2024 524

UPDATE Unui bărbat i s-a făcut rău pe stradă, în Constanța. A fost transportat la spital

10 Apr 2024 924

Licitații publice CJC O companie din Craiova va promova „Departamentul Sănătatea mamei și copilului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța“

06 Apr 2024 624

Brancardier din Spitalul Județean Constanța, acuzat de trafic de influență, achitat

02 Apr 2024 703

Cumpărări directe Constanța Spitalul Județean Constanța, asigurat prin Omniasig Vienna Insurance Group SA (DOCUMENT)

31 Mar 2024 596

Se fac angajări la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța

30 Mar 2024 1283

Locuri de muncă Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează. Detalii

25 Mar 2024 1086

Ședință CJ Constanța Aprobarea situațiilor financiare la finalul anului 2023 a instituțiilor și serviciilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 639

Ședință CLM Constanța Aprobarea organigramei și a statului de funcții ale Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 547

Bolile de rinichi, a opta cauză de deces la nivel mondial. Atenționările medicilor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța

14 Mar 2024 838