Justitie

SRI, Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa prin Primar. Între ei, Curtea Supremă. Miza - un teren din Mamaia


Răsturnare de situaţie în procesul în care Serviciul Român de Informaţii a dat în judecată Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa prin Primar, pentru a anula o hotărâre a acestei entităţi ce vizează un teren de 324 mp, din staţiunea Mamaia! Deşi procesul părea a se afla la un pas de soluţionarea definitivă, lucrurile s-au întors la 180 de grade şi există acum posibilitatea chiar de a fi chemată Curtea Supremă să facă lumină în acest caz, pentru dezlegarea unei chestiuni de drept.
 
În acest context, este de precizat de la bun început că, până a se ajunge în faza de recurs în care se află acum dosarul, acesta a fost analizat mai întâi de alte două instanţe: Judecătoria Constanţa, care a dat dreptate SRI-ului şi, respectiv, Tribunalul Constanţa, unde balanţa dreptăţii a înclinat în favoarea Municipiului Constanţa prin Primar şi Consiliului Local Constanţa, adversari ai SRI în proces.
 

Începuturile

 
Amintim că dosarul Serviciul Român de Informaţii contra Municipiului Constanţa prin Primar şi a Consiliului Local Constanţa a debutat pe rolul Judecătoriei încă din 2013, însă până la acest moment nu s-a luat o hotărâre definitivă. Pe scurt, reprezentanţii SRI au dat în judecată municipalitatea, dar şi pe Mirela Valentina Țugulea şi au cerut constatarea nulităţii contractului de schimb imobiliar încheiat la data de 23.01.2001 între aceasta şi Municipiul Constanţa prin Primar. În esenţă, contractul viza un teren de 324 mp, situat în Mamaia.
 
SRI a susţinut că respectivul contract între cele două părţi ar fi fost încheiat în baza HCL 563/2000, act care, în opinia SRI, era „o hotărâre nelegală“, dat fiind că Serviciul este administratorul complexului Neptun, împreună cu terenul aferent, din staţiunea Mamaia. Suprafaţa de peste 300 mp ar fi fost, spuneau cei de la SRI, aferentă aceluiaşi teren administrat de aceştia. Astfel, reprezentanţii Serviciului le-au cerut judecătorilor să anuleze această hotărâre a Consiliului Local Constanţa, respectiv HCL 563/2000.
 
Iniţial, magistraţii Judecătoriei Constanţa le-au dat dreptate celor de la SRI şi au admis în parte acţiunea acestora. Concret, instanţa a admis excepţia nelegalităţii HCL 563/2000 şi a anulat în parte contractul de schimb imobiliar ce viza terenul din Mamaia.
 
Surpriza a venit, însă, de la magistraţii Tribunalului Constanţa, care au admis apelurile declarate în cauză de Municipiul Constanţa prin Primar şi Consiliul Local al Municipiului Constanţa şi au obligat SRI să achite suma de 913,18 lei, cu titlul de cheltuieli de judecată.
Această hotărâre a fost atacată, la rândul ei, de către Serviciul Român de Informaţii, aşa că dosarul a ajuns în atenţia Curţii de Apel. Judecătorii Secţiei Civile a Curţii au amânat iniţial pronunţarea unei soluţii în cauză.
 

Chestiunea de drept

 
Cu dosarul aflat la un pas de soluţionarea definitivă şi cu instanţa rămasă în pronunţare, situaţia pare însă a se fi schimbat la 180 de grade: judecătorii au repus cauza pe rol. Motivul - părţile vor fi consultate asupra necesităţii de a consulta Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru dezlegarea unei chestiuni de drept.
 
Mai exact, chestiunea de drept invocată priveşte alineatul 1 al articolului 4 din Legea 554/2004, fiind vorba reglementarea ce priveşte legalitatea unui act administrativ unilateral şi posibilitatea de a cerceta această legalitate oricând în cadrul unui proces, pe cale de excepţie.
 
Astfel, la data la care ar fi trebuit să pronunţe o hotărâre definitivă în cauză, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au decis să repună cauza pe rol, citând părţile pentru data de 26 februarie. La termenul respectiv se va pune în discuţie „necesitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu dezlegarea unei chestiuni de drept referitoare la aplicarea şi interpretarea art. 4 alin. 1 din Legea 554/2004“. Procesul este programat să se desfăşoare începând cu ora 9.00.
 
Citeşte şi:
 
La solicitarea SRI, o hotărâre a Consiliului Local Constanţa a fost declarată nelegală (document)

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

SRI acuză hotărâri de consiliu nelegale la Constanța. Ce s-a întâmplat cu dosarul

08 May 2020 2443

DIICOT, precizări despre renunțarea la urmărirea penală față de prim grefierul din cadrul PCA Constanța, în dosarul publicării protocolului clasificat SRI-PÎCCJ

03 May 2020 697

De la SRI la Prefectură via Consiliul Județean Constanța. Dumitru Jeacă, director al Direcției de Turism (documente)

29 Apr 2020 3590

Atenționare de la SRI Nu deschideți mesajele cu sintagma „Detalii secrete! (COVID-19)”!

25 Apr 2020 3434

Ce vrea SRI de la Consiliul Local Constanța. Cazul, aflat azi pe rolul instanței

24 Apr 2020 1842

SRI, la ceas aniversar. 30 de ani de la înfiinţare

26 Mar 2020 701

SRI are ca adversar municipalitatea constănțeană. Miza, un teren din Mamaia. Modificări în proces

24 Mar 2020 3171

Un ofiţer SRI, confirmat pozitiv cu coronavirus!

11 Mar 2020 6930

UPDATE Persoane evacuate, în urma unei alerte cu bombă, în Capitală

03 Mar 2020 684

Serviciul Român de Informaţii se chinuie să anuleze o hotărâre a Consiliului Local Constanţa. Ce se întâmplă cu procesul

28 Feb 2020 510

Vești bune În municipiul Constanța nu există suspiciuni de infecție cu noul de tip de coronavirus

19 Feb 2020 708

Comisia SRI din Parlament, ședință de urgență pe tema coronavirusului

18 Feb 2020 808

Ce îi uneşte pe primarul Făgădău, preşedintele CJC, Horia Țuţuianu, şi Direcţia Judeţeană de Informaţii Constanţa a SRI

11 Feb 2020 4250

Interceptările pe siguranţă naţională nu mai sunt probe Stelian Ion - „Mai scapă nişte corupţi de la Constanţa!”

06 Feb 2020 2334

CCR a decis Interceptările pe mandatele de siguranţă naţională nu mai pot fi mijloace de probă (document)

04 Feb 2020 536