Stagiu de pregătire pentru procurori, în domeniul apărării drepturilor omului, la Constanța. Când este organizat și de către cine

Timp de două zile, la începutul acestei săptămâni, procurorul general Augustin Lazăr a participat, luni şi marţi, la Alba Iulia, la cel de-al treilea stagiu regional de pregătire profesională a procurorilor în domeniul apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, confor Agerpres.
 
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, stagiul este organizat în cadrul proiectului "Protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în faza de urmărire penală", aflat în derulare la nivelul Ministerului Public.
 
În cuvântul de deschidere, Augustin Lazăr a evidenţiat importanţa teoretică şi practică a proiectului, principalele obiective generale şi subiecte ale fondului tematic al acestuia, precum şi scopul urmărit, şi anume creşterea calităţii actului de urmărire penală.
 
De asemenea, Augustin Lazăr a relevat necesitatea participării procurorilor la stagii de pregătire specifice, caracterizate prin abordarea unor teme de actualitate, prin prezentarea încălcării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, analizarea cauzelor care le-au generat, precum şi prin identificarea de soluţii menite a le corecta şi, pe cât posibil, a le elimina.
 
Totodată, procurorul general şi-a manifestat satisfacţia referitoare la participarea la lucrări a unor procurori din Republica Moldova, precum şi a unor judecători ai Curţii de Apel Alba Iulia şi a decanului Baroului Alba.
 
În final, procurorul general a menţionat că proiectul, în întregul său, se doreşte a fi un omagiu adus Centenarului Marii Uniri.
 
În cadrul manifestării, au mai susţinut alocuţiuni Radu Preda, director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Cătălin Constantinescu, jurist la IICCMER, Daniela Balcan, inspector judiciar în cadrul Inspecţiei Judiciare, Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general şi coordonator ştiinţific al proiectului, procurorii Simona Frolu (coordonator al proiectului), Remus Jurj Tudoran şi Cătălin Andrei Popescu.
 
Din Republica Moldova, au participat Ion Caracuian, procuror-şef al Secţiei combatere tortură din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, care a susţinut o prezentare cu titlul "Infracţiunile de tortură, tratament inuman sau degradant conform legislaţiei Republicii Moldova", şi Oleg Gîrbu, procuror în cadrul Secţiei unificarea practicii în domeniul urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, care a vorbit despre "Infracţiunile din domeniul relaţiilor familiale. Violenţa domestică".
 

Pe 19 şi 20 aprilie, va avea loc al patrulea stagiu de pregătire profesională, la Cluj-Napoca, la care va fi prezentă şi Irina Cambrea, judecător, director adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii, care va susţine o prezentare cu titlul "Exigenţe particulare privind desfăşurarea unei anchete penale efective în cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale şi în cazul infracţiunilor privind violenţa domestică".
 
De asemenea, în cursul lunii mai, se vor desfăşura ultimele două stagii din cadrul proiectului, la Timişoara, respectiv Constanţa.


AGERPRES
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 1041

Județul Constanța Bărbat bănuit de trafic de droguri, cercetat de polițiști și procurori! Ce au găsit oamenii legii asupra suspectului

26 Mar 2024 540

DIICOT acuză – trafic de droguri la Constanța! Iată cine sunt cei 10 cercetați de procurori

26 Mar 2024 1053

Post disponibil la Parchetul Judecătoriei Constanța pentru judecătorii care vor să devină procurori

09 Mar 2024 580

Iată de ce a fost delegat Mihai Stanciu procuror șef al DNA Constanța! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 3308

Fănel Rusu, delegat adjunct al Parchetului Tribunalului Tulcea

29 Feb 2024 486

Procurorul Sorin Constantinescu, fost șef al DNA Constanța, părăsește sistemul prin pensionare

28 Feb 2024 619

„Voi construi o altă echipă, cu un suflu nou!“ Ce spune Mihai Stanciu, șeful DNA Constanța, după ce cinci procurori au anunțat că vor să plece la o altă structură

28 Feb 2024 1713

Situație fără precedent la DNA Constanța! Cinci procurori vor să părăsescă structura teritorială

28 Feb 2024 1244

Din 1 martie 2024 Veronica Jalbă, noul prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Constanța

28 Feb 2024 933

Averea și interesele Procurorul Mihai Alexandru Stanciu preia, de azi, șefia DNA Constanța! (DOCUMENTE)

22 Feb 2024 2115

VIDEO Iată când se va pronunța Judecătoria Mangalia în dosarul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției!

13 Feb 2024 763

Foștii procurori – inspectori judiciari Adina Florea și Silviu Ciocoiu, răspuns negativ de la Tribunalul Constanța (MINUTA)

12 Feb 2024 977

CSM a decis Stanciu Mihai Alexandru este noul șef al DNA Constanța!

06 Feb 2024 1566

Demers fără prcedent pentru justiția din Constanța! Procurorii DNA Constanța au sesizat Secția pentru procurori din CSM după propunerea de delegare în funcția de procuror șef a lui Mihai Alexandru Stanciu

06 Feb 2024 1004